Tuzlu su akvaryumlarının bakımı tatlı su akvaryumlarından oldukça farklı ve zorludur. Tatlı su akvaryumlarında çok başarılı olan bir çok akvarist tuzlu su akvaryumlarında aynı başarıyı yakalayamıyor. Akvaryumlar konusunda hiç bir deneyimi olmayan acemilerin yarısından fazlası içinse, başarı sadece bir hayalden ibaret.Peki tuzlu su akvaryumunda akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında neler var?
Bilgi Eksikliği
Tuzlu su akvaryumlarında akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında bilgi eksikliği en başı çekiyor(du). Bundan 10-15 yıl öncesine kadar bu kabul edilebilir bir gerekçeydi ancak içinde bulunduğumuz dijital çağda bilgiye ulaşmak oldukça kolay.
Eskisi gibi herhangi bir dil bilgisine de ihtiyacınız yok. Bir çok içeriği kendi dilinize tek bir tıkla çevirerek okumanız ve öğrenmeniz mümkün. Ancak araştırma yapmıyor, bilgiyi almak için çabalamıyor veya soru sormanın sizi bilgisiz göstereceğini sanıyorsanız, başarısızlık kaçınılmaz. Herkes her şeyi bilemez!
Armut Piş Ağzıma Düş
Giderek gerileyen araştırma ve okuma alışkanlıklarımız akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında en güncel olanlardan biri. Dünya üzerindeki hiç bir hobi, fikir veya girişim çabalamadan, emek sarfetmeden başarıya ulaşamıyor. Ne yazıkki akvaristlerin bir çoğu hala tek bir ürün veya ekipmanla destansı bir akvaryuma sahip olabilecekleri gibi oldukça yanlış bir kanı içerisinde.
Yaşadıkları sorunun ne olduğunu bile bilmeyen, bunu tanımlama ihtiyacı hissetmeyen ve sırf biri söyledi diye buna inanarak her şeyi daha kötü bir hale getiren bir çok akvarist var.
Bozacının Şahidi Şıracı
Akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında en sevdiklerimden biri de bu. Tuzu su akvaryumları insanlar gibi tamamen benzersiz bir işleyiş sistemine yani karaktere sahiptir. Aynı ekipmanlarla aynı anda kurulmuş ve aynı canlıların beslendiği iki farklı akvaryum birbirinden uç noktalarda farklılıklar gösterebilir.
Sosyal medya hesaplarında sıkça gruplaşan kitleler birbirlerini savunur nitelikte tezler orataya atıyor ancak belirgin bir başarı görünmüyor. Tuzlu su akvaryumlarındaki en büyük ironi her genellemede bazı istisnaların olabileceğidir. Bu o istisnayı global bir sonuç olarak tanımlamaz. Yani herhangi bir akvarist için çözüm olan bir ürün veya ekipman sizin için aynı sonucu vermez. Bunu anladığınız noktada başarıya biraz daha yaklaşırsınız.
Akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında sorunlarını çözebilmek için soru sormaları sıkça rastlanan bir durumdur. Sorularınızı çözüm için değil sorunu tanımlamak için sorun. Sorunu tanımlarsanız çözümü zaten bulursunuz. Cevap bulamıyorsanız sormaya ve araştırmaya devam edin. Sorununuzu tanımladığınızda sorunu yaratan kaynağı belirleyerek büyük bir deneyim kazanır ve çözüm bulursunuz.
Gösteriş Meraklıları
Hepimiz akvaryumlarımızın herkes tarafından beğenilmesini, kabul görmesini hatta imrenerek bakılmasını ve ulaştığımız başarıyla saygı görmeyi isteriz. Peki bunun akvaristlerin başarısız olma sebepleriyle ne ilgisi var?
Sanırım 2015 yıllarıydı, heyecanla yeni kurduğum akvaryumuma canlı satın almak için mağazaları dolanıyordum. Son model ekipmanlar muazzam bir sump tasarımı (kendimce) ve daha fazlası. Kendimi o kadar kaptırmıştım ki ekipmanlarıma ve tasarımıma, akvaryumumun başarısız olma ihtimali yok denecek kadar azdı. Her şeyin en iyisini kullanmıştım ve bunu her yerde göğsümü gere gere anlatıyordum.
Bir işletme sahibi ”göster bakalım” dedi akvaryumunu. O da merak etmişti çünkü bu muazzam akvaryumun neye benzediğini. Uzun uzun fotoğraflara baktı ve bakış açımı değiştiren şu soruyu sordu; ”Akvaryum nerede?”
Evet son teknoloji ekipmanlarla kurduğum bir akvaryumum vardı ama özünde hobiyi hobi yapan rengarenk mercanlarım veya balıklarım yoktu. Onlara bakabileceğimin bir garantiside yoktu. Hobide tasvir edilen hiç bir kritere sahip değildim. Sahip olduğum tek şey herkesin parayala satın alabileceği şeylerden ibaretti sadece. Benim için üzücü ama bir o kadarda iyi bir deneyimdi.
Kısaca kırmızı borular, çok pahalı son teknoloji ekipmanlar başarıyı ve bu hobinin yapılabildiğini değil, sadece akvaristin parası olduğunu gösterir.
Akvaristlerin başarısız olma sebeplerinden biri de, akvarist gösterişe kendini ok kadar çok kaptırır ki, geriye ne canlı alacak, nede aldığı canlıların yaşam koşullarını idame ettirecek parası kalır ve akvaryum kısa sürede hayallere geri döner.
Hobici İşi
Akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında en popüler ve en eğlenceli sebeplerden biri. Düşünesinize; harika bir akvaryum kurmak istiyorsunuz ama yeterli paranız yok! Üstelik yinede en iyisini almak istiyorsunuz. Bu sanırım Dünya üzerindeki herkesin her konudaki en temel hedefidir. Şimdi buna hem alıcı hem de satıcı tarafından bir bakalım;
Hobici İşi Ekipman Veya Canlı Arıyorum;
Ben o kadar zekiyim ki, aradığım ürüne veya canlıya 10 lira vereceğime bunu 10 liraya alıp bana 5 liraya satacak bir enayi kesin bulurum!
Hobici İşi Ekipman Veya Canlı Satıyorum;
Ben o kadar zekiyim ki, aynı ürünü 5 liraya alabilicekken ben bunu 10 liraya satabileceğim bir enayi kesin bulurum!
Özünde bu bir genelleme değil elbette. Masum ve haklı nedenlerle arayış içinde olan veya satış yapmak isteyen bir çok akvarist var ama insanları aptal yerine koymak isteyen insanlarda var. Bir çoğumuzun bu konuda benim gibi üzücü deneyimleri vardır eminim.
Peki siz akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında yer alan ”hobici işi” kisvesi altında, sizi aptal yerine koyamaya çalışan insanların ayrımını yapabilecek bilgiye ve deneyime sahip misiniz? Bir şey satın almadan veya satmadan önce iyice araştırın ve düşünün. Astarı yüzünden size pahalıya gelebilir, son paranızı boşa harcıyor olabilirsiniz.
Şişman Diyetisyenler ve İşletmelerin Rolü
İşletmelerin Rolü;
Hobide yeniyseniz bilgilerinin daha fazla olduğunu düşünerek genellikle size en yakın işletmeye giderek tuzlu su akvaryumu kurmak istediğinizi söyler, bir çok bilgi ve beraberinde canlılar, ekipmanlar satın alırsınız. Ancak hiç bir şey istediğiniz gibi gitmeyebilir. Aynı işletmeye yeniden gidip veya aranızda doğan samimiyetle telefon ederek sorunlarınızı anlatırsınız ve biraz daha canlı ve ekipman alırsınız. Ancak sonuç yine değişmeyebilir.
Peki size bu fikirleri veren, ekipmanları veya canlıları satan işletme size verdiği tavsiyelere uyuyor mu yoksa o da üstün körü sağdan soldan edindiği bilgiyi mi sizinle paylaşıyor? Bunu anlamanın basit bir yolu var. İşletmenin başarısını gösteren şaşalı bir teşhir akvaryumu. Alışveriş yaptığınız işletmede başarılı bir teşhir akvaryumu yoksa bilgiyi aldığınız yeri yeniden değerlendirmenizi tavsiye ederiz.
Akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında, işletmelerin canlıların sağlığı, optimum bakım şartları veya bir tuzlu su akvaryumunun nasıl kurulacağı hakkında bilgi sahibi olmak zorunda olmadıklarını, sadece birer işletme olduklarını ve ana amaçlarının para kazanmak olduğunu anlamak iyi bir başlangıç noktasıdır. Yaşadığınız başarısızlık işletmelerin değil sizin bilgisizliğinizden ve öğrenme arzunuzun olmayışından kaynaklanır. İlacı eczaneden alırsınız ama onu size Doktor yazar!
Ülkemiz de bir çok işletmenin başarılı teşhir akvaryumları olduğunu da söylemekte fayda var. Hatta bunlardan bazıları global olarak başarıya ulaşmış ve yine global otoriteler tarafından tanıtımları yapılmış akvaryumlardır.
Şişman Diyetisyenler;
Geçtiğimiz yıllarda bir kullanıcı sosyal medya mecralarının birinde şöyle bir başlık açmıştı; ”Tuzlu su akvaryumu kurmak istiyorum ne yapmalıyım?” Ne kadar masum ve insanın içindeki yardım etme duygusunu pekiştiren bir başlık değil mi? Bu arada bu başlığa cevap vermiştim.
Peki bun da ne gariplik var? Ne demiştik ”Herkes her şeyi bilmez, soru sormaktan vazgeçmeyin.” Buradaki sorun bu başlığı açan kişini sadece 3 ay sonra kendi gibi hobiye yeni başlayan bir akvaristin su değişimleri hakkındaki sorusuna ”hiç gerek yok! ben hiç yapmıyorum” diyerek cevap vermesi. Bunu bizzat yaşadım ama ikinci cevabına bir yorum yapmadım.
Kısaca akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında bilgiyi nereden aldıkları önemlidir. Ama aldıkları bilginin doğruluğunu araştırmaları, farklı kaynaklardan bu bilgiyi doğrulamaları daha önemlidir. Zıt görüşlere bakın, diğer akvaristlerden deneyimlerini paylaşmalarını isteyin. Sadece biri söyledi diye körü körüne uygulamaya geçmeyin.
Sabır En Büyük Erdemdir
Sabır tuzlu su akvaryumlarında akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında en kronik olanıdır. Bir tuzlu su akvaryumundaki dengenin oturması yaklaşık 6 ayı bulabilir. Bu süreçte bir çok zorluk yaşanabilir. Ancak yetersiz bilgi veya hatalı yönlendirmeler bu zorlukları büyük bir soruna dönüştürerek daha fazla ve gereksiz para harcamanıza neden olur.
Hala 3. ayında Siyano bakteri sorunum var diyen, mercanlarım ölüyor diyen ancak 2. ayını doldurmamış akvaryum sahibi akvaristler görmek mümkün ve hepsini temel hatası sabırsızlıkları.
Özünde sabırsızlık size sadece daha fazla para harcatır. Tuzlu su akvaryumu sektöründe satışı en çok yapılan ürünler genellikle sabırsız ve bilgisiz akvaristler için üretilen ürünlerdir.
Ayağını Yorganına Göre Uzat
Tuzlu su akvaryumu hobisi pahalı bir hobidir. Özellikle tatlı su akvaryumlarıyla kıyaslandığında rakamlar onlarca katına çıkar. Bu noktada başarı en temel ve en basit seçim olan akvaryum boyutuyla başlar.
Bir tuzlu su akvaryumu kurarken sahip olabileceğiniz en ucuz ve en temel ekipmanlardan biri akvaryumdur. Çok emin olmamakla beraber 2021 yılında bir buçuk metrelik bir akvaryumun maliyeti 5.000TL ila 7.500TL arasında olabilir.
Akvaryumunuza canlı koymadan önce alınması gereken bir çok ekipman da var. Tuzu su akvaryumları için ekipman seçimi başlangıç aşamasında akvaryumunuz ne kadar büyükse o kadar pahalı olacaktır.
Bir sonraki adım canlı seçiminiz de pek küçümsenemez rakamlara ulaşabilir. Bir buçuk metrelik bir akvaryumunuz olduğunu düşünelim ve sert mercanlar beslemek istiyorsunuz. Günümüz (2021) şartlarında sert mercanların 10cm’yi bulmayan fragları 200TL / 300TL hatta daha fazla ücretlerle satılıyor. Sizin bir buçuk metrelik akvaryumunuzu bunlarla doldurabilmek için harcamanız gereken rakam yüzlerce bin lirayı bulabilir.
Peki her şey bununla bitiyor mu? Elbette hayır. Akvaryumunuz ve canlılarınızın optimum sağlığı için düzenli olarak yapılması gereken bakımlar, ekipmanlarınız için elektrik gibi değişmez masraflarınız da olacak. Akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında bu hesapları yapmayışlarıda iyi bir nedendir.
Hatalı Biçimde Sorulan Sorular
”Cehalet Mutluluktur” sözünü hepimiz biliriz. Bende bu söze inanalardan biriyim, ancak söz konusu tuzlu su akvaryumlarımız olduğunda ”Cehalet Pahaldır”.
Tuzlu su akvaryumlarında akvaristlerin başarısız olma sebepleri yüzlerce kriter ve parametreye bağlıdır. Bu bir sorun yaşadığınızda, sorunun kaynağının bu yüzlerce parametre veya kriterden biri olduğu anlamına gelir.
Sosyal medaya da veya forumlarda soru sormadan önce cevap verecek kişilerin müneccim olmadığını hatırlayın. Ben dahil bir çok akvarist ”Mercanlarım ölüyor” başlığına bakar ve geçeriz çünkü sorunun kaynağını anlamak için çok fazla vakit alacak bir soru cevap diyaloğuna girmek istemeyiz.
Soru başlığınızda mümkün olduğunca çok bilgi verin, ekleyebiliyorsanız başlığınıza görseller ekleyin. Karşı taraf için olabildiğince çok argüman sunun. Bu ciddiye alınmanızı da sağlar.
Hatalı ”Sürdürülebilirlik” Algısı
Tuzlu su akvaryumlarında ”Sürdürülebilirlik” yanlış tanımlanan bir kelimedir. ”Sürdürülebilirlik” kelimesi bir çok akvarist tarafından akvaryumlarındaki canlıların üretimi, bunların satışı ve kazancın yine akvaryuma harcanması olarak tanımlanır.
Popüler bilgi kaynağı Wikipedida ”Sürdürülebilirlik” için geniş bir tanım yapmış olsa da, bir akvaristin akvaryumunun varlığını bu şekilde devam ettirmesi ”Sürdürülebilirlik” değil ticarettir ve ticaret hobi kavramına ters bir olgudur. Bu nokta; tuzlu su akvaryumu hobisi için yeterli bütçenizin olup olmadığı düşünmeniz için iyi bir noktadır.
Akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasında bu hatalı ”sürdürülebilirlik” algısı işletmelere zarar verirken, diğer akvaristler için bir çok kapıyı dolaylı yoldan kapatarak hobinin ilerlemesini engeller. Ayrıca saygınlığınızı düşürür ve insanların size saygın bir hobici olarak değil para kazanmayı hedefleyen bir işletme olarak bakmasına sebep olur. En üzücü tarafıysa kimse sizinle bir şey paylaşmak istemez.
Vergi mükellefi işletmelerin”Sürdürülebilirlik” kisvesi altındaki satışlar hakkında ne düşünüp söylediklerini hayal gücünüze bırakıyorum.
Akvaristlerin Başarısız Olma Sebeplerinde Son Söz
Her hobi ortak ilgi alanına sahip kişileri bir araya getirir ve yeni dostluk kapıları aralar. Bu dostluklar size paha biçilmez deneyimler, bilgiler ve birlikte geçirilen yüzlerce keyifli saat olarak geri döner. Ayrıca hobi dışında da bir çok derdinize deva bulmanıza yarayabilir.
Hobiden keyif alamaya, yeni dostluklar edinmeye odaklanın. Her şeyin başında doğru bir tuzlu su akvaryumu kurulumunun nasıl yapacağınızı öğrenin.
Tuzlu su akvaryumlarında akvaristlerin başarısız olma sebepleri arasındaki en önemli iki kriterin sabırsızlık ve bilgisizlik olduğunu unutmayın. Bilgi, daha az para harcamak demektir.
Kapak Fotoğrafı: Renate Helgerud