Farklı türlerdeki balıklar, canlı kayalar, mercanlar ve omurgasızlar için bu bölümde sunduğumuz bilgiler, bu organizmaların doğada maruz kaldıkları koşullar konusunda yol gösterici olacaktır. Bu koşulların ev akvaryumunda mümkün olduğunca çoğaltılması, taklit edilmesi, bu türlerin büyüyüp gelişebileceği bir ortam sağlamak için çok önemlidir.
İçindekiler
İçindekiler
Aile
Bireysel türlerin Taksonomisine ilişkin bilimsel aile. Sunduğumuz tüm su canlılarının ailesini, cinsini ve türünü mümkün olduğunca sağlıyoruz. Aynı cins ve familyadaki pek çok tür, yalnızca çok benzer şekilde hareket etmekle kalmaz, aynı zamanda benzer özellikleri ve gereksinimleri de paylaşır. Bu bilgi, hayvanın uyumluluğu, tutsaklık gereksinimleri ve hayvanların paylaşabileceği farklı davranışlar hakkında bilgi edinmenize yardımcı olmak amacıyla sağlanır.
Uyumluluk
Uzmanlar tarafından tarafından geliştirilen kapsamlı uyumluluk tablomuza bir bağlantı sağlar. Bu tablonun genel bir kılavuz olduğunu ve her akvaryumun benzersiz olduğunu ve her genellemede bazı istisnaların olabileceğini unutmayın. Bir akvaryuma önce küçük pasif türleri, daha büyük ve daha agresif türlerle de en son eklemek her zaman en iyi tercihtir. Ayrıca aynı cins veya türden balıkları akvaryuma dahil ederken, bunların eş zamanlı olarak akvaryuma alıştırılması da ideal bir çözümdür.
Resif Uyumu
Bir türün tuzlu su akvaryumundaki herhangi bir mercan, deniz tarağı, kabuklu hayvan veya diğer sabit omurgasız canlılara zarar verip vermeyeceğini belirtir. Bazı balık türleri mercanları veya karides, anemon veya tüy tozlayıcıları gibi omurgasızları tüketmeye veya taciz etmeye eğilimli olabilir, ancak bunun dışında yumuşak ve taşlı mercanlarla birlikte iyi bir şekilde yaşayan harika akvaryum balıklarıdır. Bu türler için resif uyumu “Dikkatli” olarak sınıflandırılır.
Tüm resif akvaryumları, barındırdıkları organizmalar açısından farklıdır ve bir resif akvaryumunda harika bir merkez oluşturan bir tür, diğerinde hasara neden olabilir. Tür açıklamasında bu balıkların zarar verebileceği organizmaları açıklayan bilgiler yer almaktadır. Söz konusu türün resif akvaryumunuz için uygun olup olmadığını belirlemek için bu bilgiyi kullanın.
Bakım Zorluğu
Bu bölümde farklı mercanların ve omurgasızların ihtiyaç duyduğu bakım düzeyine ilişkin genel bir kılavuz vardır. Bu size türün dayanıklılığı hakkında bir temel sağlamak için verilmiştir ve bu bilgiyi deneyim seviyenize göre eşleştirmeniz tavsiye edilir.
Kolay
Elbette bu canlıların başına her zaman bir şeyler gelebilecek olsa da, bu kategorideki türlerin ihtiyaç duydukları bakım konusunda fazla talepkar olmadıkları kanıtlanmıştır. Bu mercanların ve omurgasızların çoğunun özel beslenme gereksinimleri yoktur ve mükemmel olmayan su koşullarını tolere edebilirler.
Orta
Bu kategorideki mercanlar ve omurgasızlar, bakımı “Kolay” olarak kabul edilenlere göre biraz daha fazla ilgi gerektirir. Bu mercanlardan bazılarının özel beslenme, aydınlatma veya su hareketi gereksinimleri olabilir ve doğada bulunanlara yakın su koşullarını taklit etmeniz gerektirebilir.
Zor
Bu kategoriye giren türler, daha yüksek düzeyde ilgi ve su kalitesine ihtiyaç duyar .Bu mercanların ve omurgasızların çoğunun özel beslenmeye, su şartlarına, hareket ve aydınlatmaya gereksinimleri vardır. Sadece iyi kurulmuş bir tuzlu su akvaryumuna eklenmelidirler. Birçok tuzlu su akvaryumu aylarca, bazen de yıllarca tam olarak kurulamaz ve oturmuş, sabit şartlar elde edilemez. Bu “Zor” türler koleksiyonunuza eklenen son türler arasında yer almalıdır.
Sadece Uzman
“Yalnızca Uzman” kategorisindeki organizmaların uzun vadede esaret altında tutulması çok zor olan canlılardır. Bu yüzden genellikle ithalattan gelir gelmez satılması arzu edilir. Bu mercanların ve omurgasızların çoğunun gereksinimleri özeldir ve türe özgü bir akvaryumda tutulmaları gerekebilir. Bu türler en gelişmiş ticari akvaryumcular ve araştırma kurumları tarafından en iyi şekilde beslenebilir. Bu türler için iyi kurulmuş bir tuzlu su akvaryumu, çok fazla deneyim, bilgi ve bakımları için gerekli minimum koşulardan fazlasını sağlamak şarttır.
Mizaç (Omurgasızlar Ve Mercanlar)
Çoğu mercan ve omurgasız, resif içindeki alanlarını korumak ve gelecekteki büyüme için resifin yeni alanlarını ele geçirmek için kullandıkları savunma ve saldırı stratejilerine sahiptir. Bu stratejiler arasında kimyasal savaş, yakıcı dokunaçların konuşlandırılması ve fiziksel saldırılar yer alır. Akvaryumdaki uygunluğunu ve nihai yerleşimini belirlerken her bireyin bu yeteneklerini bilmeniz önemli bir konudur..
Barışçıl
Bu kategorideki türler, aşırı büyüme olasılığı dışında, komşu organizmalara karşı gerçek bir tehdit oluşturmaz. “Barışçıl” mercanlar herhangi bir acı veren hücreye sahip değildir ve komşularını savuşturmak için kimyasal madde salmazlar. Ancak doğru koşullar altında çok hızlı büyüyebilirler ve komşu mercanlardan ve omurgasızlardan gelen ışığı engelleyebilirler. Bu durumu genellikle mercanın arkasını keserek ve komşularına yer açarak düzeltmek çok kolaydır.
Yarı Agresif
Bu baskınlık kategorisinde, komşularını etkileyecek güçlü bir iğneye veya kimyasal toksine sahip olan türler bulunur. Bu türler hâlâ “Yarı Agresif” olarak değerlendirilmektedir çünkü saldırgan bir saldırı oluşturmak için fazla çaba sarf etmeyeceklerdir. Yarı Agresif türleri akvaryumunuza yerleştirirken, bu hayvanın tamamen genişlemiş boyutunu hesaba kattığınızdan ve büyüme için ekstra alan sağladığınızdan emin olmanız yeterlidir. Komşu türlerin tepkisini izlemeye devam edin ve uyumsuzlukların ortaya çıkması durumunda birini veya diğerini hareket ettirmeye hazır olmalısınız.
Agresif
Bu kategorideki türler komşu organizmalara ciddi zararlar verebilir ve bunların yerleştirilmesi için bol miktarda alan sağlanmalıdır. Örneğin bazı mercanların çok güçlü bir iğne içeren yakıcı dokunaçları vardır. Bazı durumlarda mercanlar, komşularına saldırmak için yakıcı dokunaçlarını birkaç santim uzatabilir. Diğer “Agresif” türlerin uzun yakıcı dokunaçları olmayabilir veya bunlara hiç sahip olmayabilir, ancak benzer derecede fiziksel veya kimyasal hasara neden olabilirler. Bu organizmaları akvaryuma yerleştirirken dikkatli olunmalı ve çevrelerinde bol miktarda alan sağlanmalıdır.
Mizaç (Balıklar)
Ortalama bir akvaryumdaki türün davranışına ilişkin genel bir kılavuzdur. Her balığın kendi kişiliğine sahip olabileceğini ve farklı bir ortama maruz kaldığında veya farklı balık türleri ile barındırıldığında farklı davranabileceğini zaten biliyor olmalısınız. Yani her genellemede bazı istisnalar olabilir. Stoklama düzeni aynı zamanda balığınızın ev akvaryumundaki davranışında da rol oynayabilir. Bu, uyumluluk tablomuzla çapraz referans yapıldığında , söz konusu türlerde nasıl bir davranış bekleyeceğiniz konusunda size fikir verecek bir kılavuzdur.
Barışçıl
Bu kategorideki türler diğer balıklara karşı gerçek bir tehdit oluşturmaz ve doğası gereği çok pasif ve bazen de münzevidir.
Yarı Agresif
Bu kategorideki türler normalde aktif balıklardır ve ara sıra birbirlerini veya benzer şekilli akvaryum arkadaşlarını kovalayabilir veya onlara karşı saldırganlık gösterebilirler. Yarı Agresif türleri akvaryumunuza yerleştirirken, bunları daha küçük, daha pasif balıklar oluştuktan sonra eklediğinizden emin olmalısınız.
Agresif
Bu kategorideki türler normalde bölgesel ve cesur balıklardır ve aynı davranışa sahip balıklarla barındırılması gerekir. Agresif balıklar yalnızca türe özel bir akvaryumda barındırılmalıdır ve eğer onları yarı agresif tank arkadaşlarıyla birlikte akvaryuma eklemek isterseniz, bunlar akvaryumuna eklenen son balıklar olmalıdır.
Diyet
Bireysel türlerin doğal ortamlarında yemeye eğilimli olduğu yiyecek türlerini temsil eder. Ancak birçok tür, ev akvaryumunda farklı yiyecekleri kabul eder. Örneğin, Tang’lar doğası gereği çoğunlukla alglerle beslenen otçullardır. Ancak akvaryumdaki etli yiyecekleri kolaylıkla kabul edeceklerdir. Doğru beslenme ve sağlık için, her bir türe normalde vahşi doğada beslenecekleri gıdaları sunmak önemli bir kriterdir.
Etçil
Bu türler sadece etli gıdalar tüketir.
Otçul
Bu türler sadece yosun ve bitki tarzı gıdalar tüketir.
Hepçil
Bu türler hem yosun ve bitki tarzı gıdalar hem de etli gıdalar tüketir.
Plankton
Bu türler doğal ortamlarında Zooplanktonla beslenen türlerdir.
Filtre Süzücü
Bu türler hem küçük Zooplankton hem de alg bazlı Fitoplankton veya denizde süzülen ince parçacıkları filtre edip süzerek besinlerini elde ederler.
Su Koşulları
Akvaryum canlılarının ölümlerini azaltmanın en kolay yollarından biri tuzlu su akvaryumları için ideal su koşullarını korumaktır. Akvaryumunuzun, beslemeyi düşündüğünüz türler için tüm uygun su parametrelerine ve çevresel gereksinimlere sahip olduğundan emin olmalısınız. Çoğu akvaryum türü çok çeşitli su parametrelerine uyum sağlayabilir veya bunları tolere edebilir ancak bazı hassas balık, bitki, mercan ve omurgasız türlerinin çok özel su değeri gereksinimlerine sahip olduğunu da unutmayın. Hangi türlerin aynı su koşullarında yaşayabileceğini belirlemek için lütfen her bir türün tanımını inceleyin.
pH
Bağıl alkalilik veya asitliğin ölçümü. 7,0’lık bir pH okuması nötr olarak kabul edilir; 7,0’dan yüksek okumalar (14’e kadar) alkalidir ve 7,0’dan düşük okumalar asidiktir. Daha detaylı bilgi için “Akvaryumlarda pH Değeri” makalesine göz atabilirsiniz.
Alkalinite (dKH)
Karbonat sertliği, akvaryum suyunuzdaki karbonat ve bikarbonat konsantrasyonunun ölçüsüdür. Alkalinite, akvaryum pH’ının dengelenmesinde ve tamponlanmasında hayati bir rol oynar. Bu parametrenin tuzlu su akvaryumu sistemlerinde izlenmesi çok önemlidir çünkü alkalilik ve kalsiyum, birinin konsantrasyonunun diğerini etkilediği benzersiz bir ilişkiye sahiptir. Örneğin, eğer akvaryumun alkaliliği çok yüksekse, kalsiyum çözeltiden çökeldiğinden kalsiyum seviyeleri düşme eğilimi gösterir. Tersine, eğer kalsiyum seviyesi çok yüksekse (500 ppm’in üzerinde), alkalinite’nin düşme eğilimi vardır.
Tuzluluk (sg)
Özgül ağırlık veya “sg”, saf suya kıyasla akvaryum suyunuzdaki bağıl tuzluluğu (çözünmüş tuz miktarı) ölçer. Özgül ağırlığın düzenli olarak ölçülmesi, akvaryum canlılarınız için ideal ortamın korunması açısından çok önemlidir. Verilen değerler canlılarınız için optimum tolere aralığıdır.
Sıcaklık
Akvaryumunuzun su sıcaklığı balıklarınızın sağlığında hayati bir rol oynar. Balıklar sıcaklık değişimlerine karşı çok hassastır ve ani sıcaklık değişiklikleri balıklarınıza zarar verebilir. Sabit su sıcaklığını korumak için rüştünü ispat etmiş bir ısıtı satın alın ve her zaman bir B planı yapın. Metal halide aydınlatma armatürleriyle aydınlatılan tuzlu su akvaryumları için, bir çok mercan yüksek su sıcaklıklarına duyarlı olduğundan soğutucu kullanılması önerilir. Etkili bir akvaryum soğutucusunun yardımı olmadan mercan sağlığında düşüş ve hatta mercan kaybı meydana gelebilir.
Minimum Akvaryum Hacmi
Akvaryumunuz için seçeceğiniz balık veya omurgasızların barınması için önerilen en küçük akvaryum hacmi; canlının yetişkin boyutunu, mizacını, yüzme alışkanlıklarını ve ayrıca yiyecek ve su ihtiyaçlarını hesaplayarak verilmiştir. Yavruyken bir çok tür daha küçük bir akvaryumda tutulabilir, ancak tavsiye edilen bunu yalnızca yerel işletmeler gibi geçici olarak veya karantina akvaryumunda geçici süre gözlemlemek için yapmanızdır.
Maksimum Boy
Ortalama bir tuzlu su akvaryumunda (Bireysel kullanıcı için) türün elde edeceği ortlama maksimum boyutu belirtir. Bu, akvaryumun büyüklüğüne, diğer akvaryum sakinlerinin miktarına ve büyüklüğüne, balığa sağlanan besinlere, su koşullarına ve akvaryumdaki serbest yüzme alanının miktarına bağlı olarak değişecektir. Gelecekte aşırı dolu bir akvaryumla karşılaşmamak için akvaryumunuzda yaşayacak canlıları planlarken bu maksimum boyutu kullanmanızı önemle tavsiye ederiz.
Zehirli
Bu türlerin insanlar veya diğer akvaryum sakinleriniz için toksik veya zararlı olabilecek dikenleri veya acı veren dokunaçları, hücreleri olabilir. Aynı zamanda bu canlılar insanlara veya diğer akvaryum sakinleriniz için zararlı veya ölümcül kimyasallar da salgılayabilir. Bu canlılarla ilgilenirken çok dikkatli olun ve çocuklardan veya bilgisiz kişilerden uzak tutun.
QR Kodu
Bu kod özellikle profesyonel akvaryum mağazaları, üreticiler ve yerel işletmeler için tasarlanmıştır. Çok fazla canlı türü bulunan büyük akvaryum sahipleri için de tavsiye edilir. Ayrıca size zaman kazandırarak bir çok soru cevaplamaktanda kurtarabilir. Kodu önce bilgisayarınıza indirerek bir çıktısını akvaryum camının köşesine yapıştırabilirsiniz. Müşterilerinize veya meraklı misafirleriniz kodu okutarak canlı veya canlılarınız hakkında her bilgiye kolaylıkla ulaşabilirler. Test Aşmasında!