Kalsiyum Reaktörü Kullanan Bir Akvaryuma Ek Olarak Hangi Elementler Dozlanmalıdır?
ca reaktörü kurulumu hakkında m3kalenizi okudum fakat elementler le alakalı bir konu bulamadım
Merhaba,
Tuzlu su akvaryumlarındaki elementler hakkında bir talep gelmişti ve içerik hazırlanmaya başlandı.Yazarlarımız ellerindeki sıralamaya göre yakın zamanda yayınlayacaklardır. Soru başlığınıza istinaden size bazı bilgileri de vermek isterim;
Kalsiyum reaktörüleri medyasına bağlı olarak genellikle sert mercan ağarlıkla akvaryumlarda tavsiye edilir ve Alkalinite, Magnezyum ve Kalsiyum dengesini sağlar. Bazı medyalar bunlara ek olarak Potasyum ve bazı diğer elementler içinde destek görevi görebilir. Bu yüzden önce Kalsiyum reaktörü içinde kullandığınız medyanın size ne gibi katkılar sağladığına bir göz atmalısınız.
Takip ettiğiniz ana elementlerin dışında kalan eser elementler elzem bir durum olmadıkça su değişimleriyle değerlerini korur. Yine bu noktada tuz seçimini canlılarınıza göre belirlemiş olmanız gerekir. Yani sert mercan ağarlıklı bir akvaryumla, yumuşak mercan ağarlıklı bir akvaryum aynı tuzu kullanmaz. Bir tuzun global olarak marka gücüne sahip olması sizin akvaryumunuz için uygun olduğu anlamına da gelmez. Hatalı tuz seçimi su değişimlerinizde eksilen eser elementlerin tamamlanmamasına veya çok fazla yükselmesine neden olarak sorunlar çıkartabilir.
Kalsiyum reaktörü kullandığınız için sert mercan ağarlıklı bir akvaryumunuz olduğunu düşünüyorum. Eğer mercanlarınız da hiç bir sorun yaşamıyorsanız (sorun yaşamıyorum diyebilmek için en az 6 aydır mercanlarınıza bakıyor olmanız gerekir) bundan sonraki katkılar ihtiyaçtan değil, uzaman seviyesi gerektiren renklendirme ve büyüme içindir. (Doğru bir ışığa sahip olmanız gerekir)
Büyüme ve renklenme için piyasada satılan bir çok ürün mevcut. Bunlar genellikle Component, ABC, 123 gibi isimlerle satılır ve mercanlarınız için büyüme renklenme sağlayan elementleri, aminoasitleri ve besinleri bünyesinde barındırır. Bu noktada seçim size kalıyor. Hangisinin daha iyi olacağını deneyerek bulmanız, sizinle aynı özelliklerde ve sahip olduğunuz akvaryuma yakın akvaryum sahibi akvaristlere fikir alışverişinde bulunmanız uygun olabilir. Deneme süresini 3 aydan az olmayacak şekilde yapmaya gayret edin. Sonuçları kısa sürede alamazsınız. Böyle bir sürece başlamaya karar verirseniz tavsiye edilen değerlerin yarısıyla başlayın veya kullanım kılavuzlarını dikkatlice okuyun. Ayrıca en önemli kriter olan ve Türkiye de sıkça karşılaşılan bir sorun olarak, seçeceğiniz ürünü sürekli temin edip edemeyeceğinizi de göz önünde bulundurun.
Ek bilgi olarak, doğru bir kurulum yaptıysanız, mercanlarınızın büyüme ve renklenmesinde bir sorun yoksa hiç bir katkı kullanmayın. Düzenli su değişimleri akvaryumların büyük bir çoğunluğunda eksilen eser elementleri tamamlar. Her şeyin yolunda gittiği bir akvaryumda katkı kullanımı üzücü sonuçlara neden olur.
Umarım bu cevap sorununuzu çözmenizde size yardımcı olur. Gelecekte başka sorularınız olursa lütfen sormaktan çekinmeyin.
N Akvaryum Destek Ekibi
N Akvaryum Destek Ekibi
Tufan bey merhaba,
hatalı gördüğüm kısımlar hakkında yazmak istedim, reaktörler genellikle ca mg ve kh verirler. demir, iyot, vanadyum, manganez gibi gibi eser elementler,
bor, brom, potasyum, stronsium, kükürt gibi ana elementler katkılar olmadan haftalık %10 su değişimi ile tamamlanmaz, (soft akvaryumlar hariç)
tüketim olan lps akvaryumlarda bile tamamlanmaz ken, sps türlerinde imkansız,
dikkat ettiyseniz spsciler;
comp 123 gibi balling yöntemi kullanırlar yada
reaktör kurdular ise (ca mg kh ordan geldiği için) eserleri tamamlamak için fauna marin colors element, grotech coral abc, aquaforest comp abc, iron iodum, kalium, micro e gibi ürünler kullanırlar.
bu ürünler en çok kullanılan eser elementleri tamamlamaya yöneliktir. ilave olarak su değişimi yapılma sebebi daha az tüketilen berilyum, lanton, talyum gibi eserleri sıfırlatmamaktır.
Merhaba
Tuzlu su akvaryumlarında hangi eser elementlerin tükediliği ve ne oranda tüketildiğini anlamak veya ölçebilmek, düzenli olarak yapılan ICP testleri dışında sadece tahminden ibarettir. Tahminlerle akvaryumunuza katkı girmek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ayrıca bir çok tuz markası eser elementleri, su değişimlerin de destekleyebilmek için doğal resiflerde bulunan oranlardan daha fazla tutar. Eser elementler hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Bunlara ek olarak CarpSea ARM gibi medyalar Potasyum ve Stronsiyum gibi diğer ana elementleri de dozlar.
Geri bildirimlere değer veriyoruz ve daha fazla akvaristin katılımıyla en doğru bilgiye ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bu yüzden bize verdiğiniz bilgilerin doğruluğunu araştırabilmemiz için bir kaç kaynak gösterebilirseniz çok mutlu oluruz. Bu diğer akvaristlere daha güncel veriler sunmamıza yardımcı olur.
Kaynak Gösterirken; Her genellemede bazı istinaslar olacağı için bunun bir akvarist deneyimi olmamasına özen gösterin. Bilgilerin göstereceğiniz kaynakta bir grup tarafından belli bir süre test edilmiş veya belli otoriteler tarafından kabul edilmiş veya aynı bilginin birden fazla kaynakta yer alıyor olması gerekir.
İlginiz, desteğiniz ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederiz.
N Akvaryum Destek Ekibi