Akvaryum İçin Tuzlu Su Nasıl Hazırlanır?

Akvaryum İçin Tuzlu Su Nasıl Hazırlanır?

Tuzlu su nasıl hazırlanır sorusunu detaylıca anlattık. Gerekli malzemeler, su koşullarını kontrol etmeniz ve tuzlu suyun hazırlanma aşamaları hakkındaki her şey

Paylaşın:

İçindekiler

Dünya üzerinde bir çok kişi tuzlu su akvaryumu sahibidir. Böylece deniz balıklarının ve mercanların güzelliğinin tadını çıkarırlar. Diğer balık türlerinde olduğu gibi, akvaryumu ve suyunu temiz tutmak önemlidir. En iyi tuzlu suyu nasıl hazırlayacağınız konusunda kafanız karışabilir. Akvaryumunuz için tuzlu su nasıl hazırlanır sorusunun cevabına gelin birlikte bir göz atalım.

Tuzlu Su Hazırlamak İçin Hangi Yollar Var?

Evcil hayvan mağazaları akvaryumunuz için tuzlu su elde etmenin iki yolunu sunar. Bir tanesi hazır bidonlarda gerekli şartlara sahip hazır tuzlu sular, diğeri de tuzlu suyu kendinizin hazırlayacağı tuz karışımları.

Kendi tuzlu suyunuzu hazırlamayı planlıyorsanız, beslediğiniz canlılar için doğru tuz seçimi yaptığınızdan emin olmalısınız. Balıklar için çok önemli olmasa da mercanlar için su değerleri önemlidir. Deniz tuzu karışımı üreticileri bu nedenle size birkaç alternatif sunarlar.

Size tavsiyemiz tuzlu su hazırlamak için rüştünü ispat etmiş kaliteli bir marka kullanmanızdır. Birçok seçeneğiniz olmasına rağmen alacağınız ürüne sadece tuz olarak bakmamalısınız. İçeriğinde mercanlar için gerekli diğer elementleri de barındırıyor olmalı.

Kendi Tuzlu suyumu Nasıl Hazırılarım?

Tuzlu su hazırlamak için size uygun olan tuz seçimini yaptıktan sonra su kaynağınız devreye girer. Kullanacağınız su, içeriğinde zararlı hiçbir element barındırmıyor olmalıdır. Bir TDS ölçüm cihazıyla suyunuzun saflığını kontrol edebilirsiniz. Sadece balık akvaryumları için önemli olmasa da mercanlarınız olacaksa kesinlikle ağır metallerden ve istenmeyen elementlerden arındırılmış bir su kullanmalısınız.

Bu suyu Ters Ozmoz cihazı satın alarak sağlayabilirsiniz.  Musluk suyu yada hazır satılan içme suyu kullanmayın. Akvaryumunuzun hacmi küçükse suyu belli bir ücret karşılığında evcil hayvan mağazalarından da temin edebileceğinizi düşünüyoruz.

Tuzlu Su Hazırlamak İçin Nelere İhtiyacım Var?

Tuzlu su akvaryumu için tuzlu su hazırlamak için bazı ufak tefek malzemelere de ihtiyacınız olacaktır. Akvaryumunuz olduğu sürece bu ekipmanlarıda bulundurmalısınız.

  • Hazırlayacağınız su miktarına göre bir kova
  • Suyunuzu test em ek için TDS Metre
  • Suyun tuzla karışması için küçük bir pompa
  • Isıyı ayarlamak için ısıtıcı
  • Isıyı kontrol etmek için termometre
  • Tuz oranınızı ölçmek için refraktometre
  • Küçük bir hassas tartı
  • Tuzu almak için bir kepçe

Tuzlu Su Nasıl Hazırlanır?

Tuzlu su hazırlamak için öncelikle kovanızı yıkayıp durulayın. Kovanın içinde suyunuzu kirletecek kimyasallar olabilir. Kovanızı yıkarken deterjan kullanmaktan kaçının, iyi durulamazsanız canlılarınıza zarar verecektir.

Tuzlu Su Nasıl Hazırlanır?
Tuzlu Su Hazırlamak İçin Kova

Suyunuzun saflığını TDS Metre ile kontrol ederek, kovanızı gerektiği kadar suyla doldurun. Şayet ilk kez akvaryumu kuruyorsanız suyu direkt akvaryumun içine koyun. Suyu çok fazla doldurmayın, tuz eklediğinizde su seviyeniz yükselecektir. Yeni bir kurulum yapıyor ve suyu direkt akvaryuma koyuyorsanız kum ve kayalarınız içinde yeterli alan bıraktığınızdan emin olmalısınız.

Termometrenizi ve ısıtıcınızı yerleştirip çalıştırın. Yeni kurulumlarda sıcaklığı 25 dereceye su değişimi yapacaksanız akvaryumla aynı olacak şekilde ayarlayın.

Kovaya pompanızı yerleştirin ve çalıştırın. Yeni bir kurulum yapıyorsanız dalga motorlarını ya da kafa motorunu çalıştırın.

Artık tuzunuzu eklemeye başlayabilirsiniz. Birçok marka ürün üzerinde, kaç litre suya kaç gram tuz ekleyerek elde edeceğiniz tuzluluk miktarını verir. Bunun yanında karışım işlemi içinde bazı talimatlar içeriyor olabilir. Su değişimlerinde bu çok işinize yarayacaktır. Hassas bir tartı ile gerektiği kadar tuzu belirlediğiniz litreye kolaylıkla ekleyebilirsiniz. Şayet yeni bir kurulum yapıyorsanız ve su hacmini net olarak bilmiyorsanız imdadınıza refraktometre yetişecektir. Akvaryum ekipman seçimi yaparken Refraktometre, almanız gereken ilk ölçüm cihazlarından biridir.

Sıcak suyla tuz daha kolay erir değimli ? Yanılıyorsunuz bunu sakın yapmayın. Bu tuzunuzdaki bir çok elementin çökmesine neden olabilir. Tuzlu suyunuzu hazırlarken oda sıcaklığı kulanın. Soğuk su da pek iyi bir seçim değildir.

Tuzu tek seferde dökmemeye özen gösterin. Belirli aralıklarla yavaş yavaş eklemek daha sağlıklı olacaktır. Tuz üreticisinin talimatlarına dikkat edin. Nihai olarak genelde 35ppt tuzluluk hedeflenir ama bu seçtiğiniz canlılara göre değişkenlik gösterebilir.

Tuzunuz tamamen eridiğinde refraktometre ile tuzluluğunuzu ölçün. Yeni kurulumlarda tuzun eridiğinden emin olun. Dipte kalan tortular size hatalı sonuçlar verebilir.  İstediğiniz tuzluluk seviyesine gelene kadar tuz eklemeye devam edin ve yeniden ölçüm yapın. Bu işlemi yavaş yavaş yapmanızda fayda var. Eksik değerleri tamamlamak kolaydır ama yüksek bir değeri düşürmek zahmetli bir iştir.

Tuzlu Su Hazırlamak Ve Akvaryuma Eklemek
Tuzlu Su Hazırlamak Ve Akvaryuma Eklemek

İstediğiniz tuzluluk değerine ulaştığınızda suyun uygun oksijen/karbondioksit değerine ulaşması için ısıtıcınızı, pompanızı çalışır vaziyette bırakarak 24 saat bekletin. Acil bir su değişimi yapıyorsanız bu süreyi birkaç saatle sınırlandırabilirsiniz.

Hazırladığınız suyun akvaryumunuzdan farklı bir sıcaklıkta ilave edilmesinin akvaryum sıcaklığında bir değişikliğe neden olacağını unutmayın. Bu balıklarınızın sağlığına zarar verebilir. Yeni bir akvaryum kuruyorsanız bu bir sorun değildir ama ısınızı gerekli seviyede tutmaya devam edin.

Artık suyunuz hazır. Yeni bir kurulum yaptıysanız bütün ekipmanları çalıştırın. Su değişimi yapıyorsanız önce ekleyeceğiniz kadar suyu akvaryumdan çıkarın ve ardından yavaş yavaş hazırladığınız yeni suyu ekleyin. Son aşamada yeniden ısı ve tuzluluk kontrolü yapmayı ihmal etmeyin. Eğer akvaryumunuzu yeni kuruyorsanız bir sonraki aşama için Wikipedia tarafından da önerilen tuzlu su akvaryumu kurulum rehberimizle kuruluma kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

UYARI: Tuzlu su hazırlamak için ilk önce satın aldığınız tuz karışımı üzerindeki talimatları okuyun!

Siz de içerikle ilgili deneyimlerinizi veya eklemek istediklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle ve diğer akvaristlerle paylaşarak hobiye katkıda bulunabilirsiniz.

İster acemi bir hobici olun, ister deneyimli bir akvarist, yardım, tavsiye veya rehberlik için Akvaryum Forum da kendi başlığınızı açmaktan da çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Su altı dünyasıyla mücadele etmek zor olabilir, ancak birlikte tuzlu su akvaryumunuzu sağlıklı, mutlu ve güzel bir hale birlikte getirebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir