Akvaryum ve Karter Seçimi Nasıl Yapılır?

Akvaryum ve Karter Seçimi Nasıl Yapılır?

En önemli ekipmanlardan biridir. Sağlam olması ve yıllarca huzurla kullanabilmeniz gerekir. İyi bir akvaryum ve karter seçimi nasıl yapılır?

Paylaşın:

İçindekiler

Akvaryum ve Karter Seçiminizi yapmadan önce, popüler bilgi kaynağı Wikipedia akvaryumu ”Çoğunlukla cam ya da yüksek dirençli plastik gibi saydam malzemelerden yapılan, genellikle balık olmak üzere, bazen de omurgasızlar ve ayrıca amfibyumlar, deniz memelileri ve sürüngenler gibi suda yaşayan bitki ve hayvanların tutulduğu ve daha çok bu canlıların sergilenmesi amacıyla kullanılan içi su dolu, küçük bir cam kavanozdan büyük su tanklarına kadar geniş bir yelpazede yer alan kap ve yapılar” olarak tanımladığını bilmenizde fayda var.

Ne yazık ki ülkemizde akrilik akvaryumların özel imalatı henüz bireysel kullanıcılar için yapılmıyor ama hazır akrilik sistemler bulmak mümkün.

Tuzlu Su için Akvaryum ve Karter Seçimi

Akvaryum ve Karter seçimi yaparken en çok duyulan terimler arasında Nano, Pico, Micro akvaryumlar gelir. Genelde telaffuz edilirler ama ne anlama geldikleri hacimsel olarak verilmez. Bunun nedeni bir standartlarının henüz olmayışıdır. Bir başka neden de akvaryum sahibinin ne düşündüğüdür. Akvaryum sahibi için büyük insanlık için küçük bir akvaryum olabilir. Yine de bu akvaryumları litre olarak birbirinden ayıralım.

  • Micro Akvaryumlar: 1 Litre ile 15 Litre arasında kalan akvaryumlar için kullanılan bir terimdir ve hayatımıza giriş tarihi (2017) yenidir.
  • Pico Akvaryumlar: 15 Litre’den 40 Litreye kadar
  • Nano Akvaryumlar: 35 Litre’den 120 Litreye kadar
  • Standart Akvaryumlar: 120 Litre’den 1000 Litreye kadar
  • Büyük Akvaryumlar: 1000 Litre ve üzeri olarak değerlendirilebilir.

UYARI: Canlı seçimleriniz 1000 Litre üzeri bir akvaryum sonucu çıkarıyor ve bu konuda bir bilginiz yoksa, kesinlikle profesyonel yardım almanızı tavsiye ederiz.

Akvaryum ve Karter Seçimi Örnekleri
Akvaryum ve Karter Seçimi Örnekleri

Micro ve Pico Akvaryumlar

Akvaryum ve Sump seçimi aşamasında, Micro ve Pico akvaryumlar küçük hacimleri sayesinde ”hepsi bir arada” sistemler olarak temin edilebilirler. Dahili aydınlatma, sirkülasyon yada PS barındıran modeller bulunmaktadır. Bu tür akvaryumlar da genellikle Sump ya bulunmaz yada sistem içerisinde tümleşik olarak gelir. Eskiye göre bu küçük akvaryumlar için çok fazla ekipman günümüzde üretilmekte ve ülkemizde bulunabilmektedir. Kötü haberse, bu hacimdeki akvaryumlar yeni başlayanlara önerilmez.

Gerçekten çok uygun bütçelere mal edilebiliyor olsalar da, hassastırlar ve sürekli ilgi isterler. Su değerleriniz çok ani değişimler gösterebilir. Elektrik kesintisi kışın akvaryumda çok hızlı ısı düşmesine ya da yazın buharlaşan su tuzluluğunuzun artmasına ve buna bağlı olarak da suda bulunan element değerlerinizin ani oynamasına neden olur. Ani değişimler canlı kayıplarıyla sonuçlanır. Unutmamak gerekir ki başarılı bir akvaryumunda en önemli konu sabit su değerlerdir.

Nano Ve Normal Akvaryumlar

Nano akvaryumlar artık bütün dünyada en revaçta olan akvaryumlardır. Kapladıkları küçük alan, bir çok canlıya ev sahipliği yapabilmeleri ve  kurulum  maliyetlerinin düşüklüğü onları favori haline getirir.  Belli bir bilgi birikimine erişmiş kişilerin son durağı olarak bilinir. Nano akvaryumlarda gerekli bütün ekipmanlarla tümleşik olarak satılan modellere sahiptir.

Micro, Nano ve Pico akvaryumlarda canlı seçiminizi iyi yapmış olmanız gerekir. Kısıtlı alan da birbirleriyle uyumlu  türlerin olması önemlidir. Canlılarınız hayatta kalmak, üremek ve gıda için yarış halinde olacaklardır.

Yeni başlayanlar için tavsiyemiz normal ölçülerde ( Canlı seçiminin önemini yeniden hatırlatarak) 200 Litre ile 400 Litre arasında bir hacimle başlamalarıdır. Bu hem su parametrelerinin hızlı değişmemesine, harici bir Sump kullanarak ekipmanlarınızı akvaryumdan ayırmanıza ve bir çok canlı türüne ev sahipliği yapabilmenize olanak tanır. Elbette maliyetleri diğerlerinden daha fazla olacaktır.

sump seçiminde bir diğer önemli standart aydınlatmadır. Özellikle T5 tercih edecekseniz alternatifleriniz sınırlıdır. Bunun nedeni T5 aydınlatmaların kendi standartının olmasıdır.

  • 24 w – 55 cm
  • 39 w – 85 cm
  • 54 w – 115 cm
  • 80 w – 145 cm

Yukarıda verilen ölçüler standart T5 uzunluklarıdır.  Aydınlatma kasasını da hesaba katarsanız yaklaşık 10 cm daha eklenecektir.  Örneğin 50cm uzunluğunda ve derinliğinde bir akvaryum yaptırırsanız aydınlatmanız akvaryumunuzdan büyük duracaktır ve estetik önemlidir. Yada 140 cm uzunluğunda bir akvaryum tercih ederseniz 80w lık bir aydınlatma büyük, 54w lık bir aydınlatma küçük gelebilir. LED aydınlatmalar içinde aynı kural geçerlidir. LED aydınlatma almadan önce üreticiden ışığın ne kadarlık bir alan da işlevsel olduğunu öğrenmeniz gerekir.

Sump Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Akvaryum ve Sump seçiminde Sump, genellikle akvaryum ölçünüze göre belirlenmesi gereken bir kriterdir. Sump lar çok farklı çeşitlerde ve renklerde olabilir. Bazı sump modellerinin harika fosforlu yeşil yada turuncu renkleriyle muhteşem göründüğü bir gerçektir. Ama bunlara gerçekten ihtiyacınız var mı?. Girintiler, çıkıntılar veya renkleri size bir avantaj sağlamadığı gibi bunlar birer dezavantaja dönüşebilir.

Akvaryum ve Karter Seçimi Örnekleri
Akvaryum ve Karter Seçimi Örnekleri

Aslında Akvaryum ve Sump seçiminde iki farklı akvaryum sahibi oluruz. bunlardan birinde sadece canlılarımız bir diğerinde yani Sump haznesinde, PS, Kafa Motoru, Isıtıcı, Reaktorler, Bazı Canlılar, Proplar gibi görsel zevkinizi bozacak ekipmanları saklayabileceğiniz ve ana akvaryumunuzun yani canlılarımızın olduğu bölümün görselini bozulmasını önleyebileceğiniz bir alandır. Tuzlu su akvaryumu kesinlikle estetiktir ve harika bir görsel şölendir. Bu şölen sırasında köpüren bir şeyleri, kabloları görmezden gelmek, bir süre sonra pek mümkün olmayabilir.

Sump haznesi aynı zamanda su hacminizin de artmasını sağlayarak u değerlerinin daha az oynamasına katkıda bulunur.

Akvaryum Sehpası

Akvaryum ve Sump seçiminde bir diğer konu da, yerden tavana kadar bir akvaryum yaptırmayı düşünmüyorsanız akvaryumunuzu üzerine koyabileceğiniz ve varsa Sump hazneniz için gerekli alanı yaratabileceğiniz akvaryum sehpanızdır. Akvaryumunuz için bir çok farklı alternatif sehpa modeli bulmanız mümkün.

Günümüzde genellikle Doğal ağaç kullanılarak hazırlanan Akvaryum sehpaları gelişen teknolojiyle yerini daha hafif ve sağlam materyallere bırakıyor. Eyer akvaryumunuzu kendiniz yapıyorsanız kendi akvaryum sehpanızı yapmak sizin için pek te sorun olmayacaktır.

Son Söz

Akvaryum ve Sump seçiminde özellikle Sump’ların akvaryumlar gibi içlerinde su barındıran kaplardan ibaret olduğunu unutmayın. Bu yüzden ”Akıllı”sı olmayacağı gibi ”Aptal”ı da olmaz.

Arkadaşlarınızın size saygı duymasını sağlayacak şey Akvaryum ve Sump seçiminiz veya sump haznenizin ne kadar şatafatlı göründüğü değil, akvaryumunuzda besleyebildiğiniz canlılarınızdır. En kullanışlı sump tasarımları, bir iniş ve bir çıkıştan oluşan iki hazneli tasarımlardır.  Sumplar bir çok organik ve organik olmayan  atığın biriktiği alanlardır, temizlenmeleri gerekir. Akvaryum ve Sump seçiminde ileride ihtiyaç duyacağınız ekipmanlar için bu alanların her santimetresi değerlidir. Bu alanları renkli küçük gereksiz çıkıntılarla daraltmak istemezsiniz.

Siz de içerikle ilgili deneyimlerinizi veya eklemek istediklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle ve diğer akvaristlerle paylaşarak hobiye katkıda bulunabilirsiniz.

İster acemi bir hobici olun, ister deneyimli bir akvarist, yardım, tavsiye veya rehberlik için Akvaryum Forum da kendi başlığınızı açmaktan da çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Su altı dünyasıyla mücadele etmek zor olabilir, ancak birlikte tuzlu su akvaryumunuzu sağlıklı, mutlu ve güzel bir hale birlikte getirebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir