Eğer maceranıza yeni başladıysanız akvaryuma balık omurgasız eklemek için endişelenmeniz doğaldır. Sonuçta, akvaryumunuz için çok fazla zaman ayırdınız, harcama yaptınız ve sabrettiniz. Şimdide ona yeni bir hayat katıyorsunuz.
Tuzlu su akvaryumunu kurmak sabır gerektirdiği gibi, akvaryuma balık omurgasız eklemekte sabır gerektiren bir iştir. Akvaryumunuza uygun şekilde yeni eklemeler yapmak, onlara daha sağlıklı gelişme ve en önemlisi hayatta kalma şansı verir. Ayrıca mevcut akvaryum topluluğunu da korur. Aynı nedenlerle ve canlılarınızı korumanız için size şiddetle bir karantina akvaryumu tavsiye ediyoruz. Karantina akvaryumu kurulumu için tuzlu su akvaryumu faydalı bilgiler kategorimize göz atabilirsiniz.
Akvaryuma Balık Omurgasız Eklemek İçin Ne Yapmalısınız?
Balıkları, omurgasızları evcil hayvan dükkanından ya da bir üst kattaki arkadaşınızdan da almış olsanız, akvaryumunuza ulaşmadan önce yakalanma aşaması, dar bir kaba konması, saklanacak yer bulamaması gibi nedenlerden çok fazla strese maruz kalır. Yeni bir ortama uyum sağlaması için kesinlikle ona biraz aman tanımalısınız. Sıcaklık, su koşulları gibi küçük değişikler bile balığınızı şoka sokabilir ve strese neden olabilir. Stres de beraberinde balığınızın bir çok hastalığa yakalanmasına hatta ölümüne neden olabilir.

Damlama Yöntemi
Akvaryuma balık omurgasız eklemek için en güvenli yolu damlama yöntemidir. Temel olarak ihtiyacınız olan bir kova, akvaryumun içinden kovaya kadar ulaşabilecek kadar uzun bir hortum ve hortumu akvaryuma sabitlemek için bir aparat. Temiz bir kap kullandığınızdan emin olmanız çok önemlidir. Başka amaçlar için kullanılmış bir kap veya kova, balıklar için tehlikeli olabilecek kimyasallar, bakteriler veya başka şeyler içerebilir.
Balık büyük bir torbadaysa ve yeterli su varsa, içeriği kabın içine boşaltabilirsiniz. Torba yeteri kadar su içermiyorsa, torbanın tamamını kabın içerisine koymanız gerekecektir. Torbayı bir tarafa itin ve boruyu yerleştirmek için torbanın üst kısmında küçük bir delik açın. Daha sonra sifonlama yaparak saniyede bir damla olacak şekilde ayarlayın. Ayar için hortumunuzun ucuna takabileceğiniz küçük vanalar kullanabilirsiniz. Vananız yoksa hortuma gevşek bir düğüm atarak da ayar yapabilirsiniz.
Su hacmi iki katına çıktığında suyun yarısını boşaltın ve süreci baştan başlatın. Su yeniden dolduğunda Ph ve tuzluluk ölçümü yaparak akvaryumunuzla aynı değerlere gelip gelmediğini kontrol edin. Eğer değerler eşitlenmişse balığınızı önce karantina akvaryumuna, yeterli süreyi verdikten ve gözlemledikten sonrada canlınızı aynı koşulları tekrarlayarak ana akvaryuma alabilirsiniz.
Ph ve tuzluluk uyuşmuyorsa işlemi tekrarlamanız gerekecektir. Genelikle iki döngüde su şartlarınız birbirine eşitlenecektir. Ancak hassas balıklar veya omurgasızlar için üçüncü bir döngüyü öneririz. Süreçte acele etmemek problem yaşamaktan daha güvenlidir.
Akvaryuma balık omurgasız eklemek kolay bir illemdir ancak havayala temas etmemesi gereken ve sudan alınamayan özel omurgasız veya süngerleri alıştırıyorsanız, kaba bir miktar su dökmeniz gerekecektir. Torbanızı içi su dolu kaba koyarak yavaşça kaydırıp çıkarabilirsiniz.
Akvaryumunuza alıştırma suyunun küçük bir kısmının girmesine engel olmazsınız. Ancak akvaryumunuzdan su kullandığınız için endişe edecek kadar yabancı bakteri içerin su olmayacaktır. yinede alıştırma suyunuzu akvaryuma dökmemeniz en iyisidir. Bu işlem akvaryum suyunuzu da eksilteceği için önceden hazırlanmış tuzlu suyunuz olduğundan emin olun.
Yüzen Torba Yöntemi
Akvaryuma balık omurgasız eklemek için kulanılan en yaygın alıştırma işlemi, yüzen torba metodudur. Bu yöntem tatlı su balıkları için daha uygun olsa da, tuzlu su balıkları için de kullanılabilir. Bu yöntemi kullanırken tüm tuzlu su topluluğunuzun sağlığını riske attığınızı unutmayın. Yeni canlıları akvaryuma eklemeden önce dikkatli olmak ve karantina akvaryumu kullanmak her zaman daha iyidir.

Bu kullanabileceğiniz en hızlı yöntemdir. Yapmanız gereken ilk şey poşeti açmak ve suyun yaklaşık% 25’ini boşaltmaktır. Çıkardığınız su miktarını akvaryumunuzdan alacağını su ile değiştirin. Torbayı sabitleyin ve akvaryumda yüzmesine izin verin. Her on dakikada bir, akvaryumunuzdan torbaya biraz daha su ekleyin. Bunu yapmaya bir saat kadar devam edin. Torba küçükse, her seferinde daha az ekleyebilirsiniz. İşlemi tamamladıktan sonra balığınızı torbadan çıkarın ve suya koyun.
UYARI: Torbanın tamamını asla akvaryumunuza boşaltmayın
Akvaryuma balık omurgasız eklemek, suda bulunan parazitler ve diğer istenmeyen bakterileride eklemek anlamına gelebilir. Torba, bir kepçe kullanmak için çok küçükse, balığı yakalamak için kepçeyi bir kovanın altına tutup poşetteki suyu balıkla beraber kovaya boşaltabilirsiniz. Balık kepçenize geldiğinde de suya ekleyebilirsiniz.
Karantina Akvaryumu Kullanın
Akvaryumunuza balık omurgasız eklemek için özellikle balık için bir karantina akvaryumu kurmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Balıklar sağlıklı görünse bile, akvaryumunuza bir hastalık getirebilir. Akvaryum topluluğunun geri kalanından ayrı tutulmalı ve iki üç hafta boyunca izlenmelidir. Balıklar hastalanırsa, tüm akvaryumu tedavi etmek zorunda kalacağınızdan, karantina akvaryumunda tedavi etmek çok daha kolay olacaktır. Bir karantina akvaryumu size çok küçük maliyetlere gelecektir ama karantina akvaryumu kullanmadığınız için yaşayacağınız sorunlar çok büyük bütçeli sorunlara neden olabilir.
Akvaryuma balık omurgasız eklemek için aceleci davranmayın. Bir seferde bir çok canlıyı akvaryumunuz için satın almayın ve bunu zamana yayın. Örneğin her hafta 1-2 canlı şeklinde popülasyonunuzu arttırabilirsiniz. Bu akvaryumunuzda bulunan bakteri dengesininde korumanıza yardımcı olacaktır. Ne yaptığınızdan emin olmadığınız noktada Wikipedia‘nın da önerdiği tuzlu su akvaryumu kurulum rehberimize dönün ve hata yapmadan önce her şeye baştan başlayın.