Akvaryuma İlk Mercanlar Ne Zaman Eklenmeli?

Akvaryuma İlk Mercanlar Ne Zaman Eklenmeli?

Bir akvarist için tuzlu su akvaryumuna ilk mercanları eklemek sanırım olası en güzel anlardan biridir. Sizin ,çin hazırladığımız rehbere bir göz atalım.

Paylaşın:

İçindekiler

Bir akvarist için tuzlu su akvaryumuna ilk mercanları eklemek sanırım olası en güzel anlardan biridir. Akvaryuma ekleyeceğiniz mercanlar onu bir resife dönüştüren yegane canlılardır. Ancak bu, akvaryumu kurar kurmaz yapabileceğiniz bir şey değildir ve belli bir süreci vardır.

Tuzlu su akvaryumu sahiplerinin yaptıkları ilk kurulumu unutmaları pek mümkün olmasa gerek. Bende akvaryumumu ilk kurduğumda uzun süre canlı alamamıştım. Bunun nedeni paramın olmayışı değil, alacağım canlılara bakamayacak olduğumu düşünmemdi. Hepsi muhtemelen eriyip yok olacaklardı.

Tuzlu su akvaryumu maceranıza yeni başladıysanız, mercan satın alırken ve eklerken vizyonunuzun da olması önelidir. Öncelikle mercan seçimi yapmanız, akvaryuma ne zaman ekleneceğini bilmeniz ve bakımı en kolay mercan türlerini seçerek başlamanız en iyi yoldur.

Akvaryuma İlk Mercanlar Ne Zaman Eklenmeli?

Aslında bu sorunun doğru ya da yanlış net bir cevabı yoktur. Ancak ilk mercanlarınızı ekleyebilmeniz için yapmanız gereken bazı gözlemler ve bazı genel kurallar da vardır. Herhangi biri size bu süreç hakkında net bir zaman veriyorsa, kesinlikle sizden daha fazla şey bilmediğini söyleyebiliriz.

Bu noktada ihtiyacınız olan en önemli erdem olan sabır devreye girer. Bu yönergeleri takip ederseniz mercanlarınız için hem olası en iyi ortamı sağlamış hemde onları kaybetmeden yeni türler için akvaryumunuzu hazırlamış olursunuz.

Azot Döngüsünü Tamamlayın

Eğer tuzlu su akvaryumu kurulumunuzu doğru yaptıysanız ilk aşama olan azot döngüsünün tamamlanması gerektiğini zaten biliyor olmalısınız. Azot döngüsü yaklaşık bir kaç hafta içinde tamamlanır ve bu süre zarfında akvaryumunuzda çok zehirli bazı elementler yükselişe geçer. Azot döngüsü sırasında ekleyeceğiniz canlıların hepsi büyük olasılıkla ölecektir.

Acemilerin yaptığı en büyük hatalardan biri kurulumu takip eden bir kaç gün içinde gördükleri kristal berraklığındaki akvaryumlarının mercanlar için hazır olduğunu sanmalarıdır. Bu berraklığın çokta uzun sürmeyeceğini garanti ederiz.

Azot döngüsü test sonuçlarınızda Amonyak ve Nitrit’i ölçemediğiniz, Nitrat ve Fosfatın uygun seviyelerde olduğu noktada tamamlanmış olarak kabul edilir.

Diyatom Sürecini Atlatın

İşlerin pisleşmeye başladığı nokta. Azot döngüsünün tamamlanmasından sonraki bir kaç ayınızı Diyatom süreciyle geçirirsiniz. Acemiler genellikle bu noktada mercan girişine başlarlar ancak bir çoğu mercanlarını kaybeder.

NOT: Diyatom sürecinde balık eklemenizde büyük bir sorun yoktur ancak aynı şeyi mercanlar için yapmayın!

Kurulumunuza bağlı olarak önce Diyatom yosunları kendini belli edecektir. Diyatom süreci kulandığınız aydınlatma, kum, kayalar veya bakterilere bağlı olarak çok kısa sürebilir veya çok ağır şartlar altında tamamlanması ayları bulabilir. Bu süreçte yapacağınız her değişiklik, örneğin sadece aydınlatmanızı 1cm aşağıya almak bile sürecin baştan başlamasına neden olabilir.

İlk Bir Yıl

Elbette ilk mercanlarınız için bir yıl beklemek zorunda değilsiniz. Ancak bu bir yıl içinde sizi nelerin beklediğine önce bir göz atalım;

  • Saç Yosunları
  • Siyanobakteriler
  • Diyatom Yosunları
  • Dinoflagellates

Bunlar size ürkütücü geliyor dimi? Ancak hemen hemen her tuzlu su akvaryumu kurulumu ardından ilk 0-12 ay içerisinde herhangi bir zamanda bunlardan biri veya hepsini yaşamanız çok yüksek bir ihtimaldir ve sabırsız akvaristlerin hobiden vazgeçtikleri noktada tam olarak burasıdır.

etrafını Dinoflagellates saran ilk mercan
Etrafını Dinoflagellates saran bir mercan

Biraz daha azimli olanlar aynı süreci yaşayacaklarını bilmedikleri için akvaryumu yeniden kurar. Daha bilgili olan kesim bunların zamanla yok olacağını ve onlarla nasıl mücadele edeceğini bilerek yollarına devam eder.

İlk mercanlarınız için bunlardan bazıları size korkunç günler yaşatabilir. Bu süreç içinde mercan eklerseniz, bu yosun tüleri mercanlarınızı sarabilir ve boğarak öldürebilir.

Bundan kaçınmanın en basit yolu mercanlarınız için akvaryuma biraz zaman tanımanız ve eğer mercanlarınız varsa bu yosun türlerinden uzakta olduklarınızdan emin olmanızdır. Elbette daha kesin bir çözüm olarak akvaryumunuzun bu çirkin süreci atlatmasını da bekleyebilirsiniz. O kadar sabrınız varsa!

Etrafını saç yosunu kaplamış bir sert mercan (SPS)
Etrafını saç yosunu kaplamış bir sert mercan (SPS)

Kararlı Su Parametreleri

İlk mercanlarınız için stabil su değerleri önemlidir. Bunu sağlamanın en kolay yolu haftalık düzenli su değişimleri olabilir. Eğer tuzlu su akvaryumunuzun su değerlerini ideal su değerlerinde tutabilirseniz hem yaşayacağınız sorunları azaltır hemde mercanlarınızın gelişmesi, büyümesi ve değişen koşullara daha dirençli olmaları için onlara destek olmuş olursunuz. Su Kimyası bölümünden tuzlu su akvaryumları için tavsiye edilen ideal su değerlerine bakabilirsiniz.

Buna ek olarak bu değerlerin oynamasına daha toleranslı olan ve yeni başlayanlar için en uygun mercan türlerini seçmeniz sizin için bir avantaj olacaktır. Ya da dilerseniz sert mercanlar için başlangıç rehberimize de bir göz atabilirsiniz.

Daha Sık Akvaryum Bakımı

İyi, kapsamlı ve düzenli bir bakım rutini, akvaryumunuzda uygulayabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Dünyadaki en iyi ve en başarılı akvaryumların tümü, düzenli bakımın bir sonucudur.

İlk mercanlarınız için düzenli bakım, akvaryumunuzu temiz tutmanıza, su parametrelerinizi tolerans dahilinde tutmanıza, su değişiklikleri yoluyla kalsiyum ve alkalinite gibi elementleri bol miktarda girimenize, mercan büyümenizi yakından izlemenize ve herhangi bir sorunu yeterince erken tespit etmenize yardımcı olur.

ilk mercanlarınız için daha sık akvaryum temizliği yapın

Popüler bilgi kaynağı Wikipedia tarafından da önerilen tuzlu su akvaryumu kurulum rehberimiz maceranızın en başından size doğru bilgilerle, canlı kayıpları yaşamadan güzel ve huzurlu bir akvaryumu garanti eder.

Siz de içerikle ilgili deneyimlerinizi veya eklemek istediklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle ve diğer akvaristlerle paylaşarak hobiye katkıda bulunabilirsiniz.

İster acemi bir hobici olun, ister deneyimli bir akvarist, yardım, tavsiye veya rehberlik için Akvaryum Forum da kendi başlığınızı açmaktan da çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Su altı dünyasıyla mücadele etmek zor olabilir, ancak birlikte tuzlu su akvaryumunuzu sağlıklı, mutlu ve güzel bir hale birlikte getirebiliriz.

2 Responses

  1. İyi günler, çok güzel bir makale, yeni başlayanlar için Refugium hakkına kurulum vs. bir makale var mı sitede acaba detaylı anlatım.

    1. Seyit bey merhaba,

      N Akvaryum® a gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.

      Refugium için bir içeriğimiz yok. Ancak kullanıcılarımızın istekleri doğrultusunda güncellemeler de yapıyoruz. Refugium hakkında merak ettiklerinizle ilgili detaylı bir içeriğini yayınlanması için yazarlarımıza bilgi vereceğim. Muhtemelen ellerindeki içeriği bitirdikten sonra veya bir sonraki içerik olarak araştırmalarını yapıp yayınlayacaklardır.

      Teşekkürler!
      N Akvaryum® Ekibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir