Su altı videoları, şehir akvaryumları ya da belgesellerde serbestçe yüzen yüzlerce balığı gördüğünüzde ‘’Akvaryuma kaç balık sığar?’’ sorusunu sormanız doğaldır. Nede olsa küçük tatlı su akvaryumlarında düzinelerce balığı yan yana yüzerken görmüştünüz. Tatlı suda olduğu gibi, tuzlu suda da bunu yapabiliyor olmalısınız değil mi? . Üzgünüm ama bunu yapamazsınız!
Göz Kararı Kuralı (Rule of Thumb)
Tuzlu su akvaryumlarında genel olarak kabul edilen ‘’Göz Kararı Kuralı (Rule of Thumb) her 18 Litre için 2,5cm (Balığın burnundan kuyruk ucuna kadar olan kısım) olarak verilmiştir. Bu cevaba göre de ‘’Hepsi bu kadar mı? Neden bu kadar az?’’ Sorusunun geldiğini duyuyoruz.
Sorunun daha uzun cevabı biraz karmaşık ve bununla sizi sıkmak istemiyorum. Bu nedenle daha kısa ve kolay bir yanıt olarak; Tuzlu su akvaryumları için izin verilen biyolojik yük (Balık Sayısı) biyolojik filtrenin boyutuna ve verimliliğine, gaz değişiminin verimliliğine, su sıcaklığına ve balıkların türüne göre belirlenebilir.
Potansiyel olarak, tuzlu su akvaryumlarında göz kararı (Rule of Thumb) kuralının izin verdiğinden daha fazla balık bakabilirsiniz. Ancak; günümüzdeki çoğu hazır sistemde özellikle küçük hacimli olanlarda balık atıklarını işleyebilen verimli bir biyolojik filtreleme sistemi yoktur. Tuzlu su akvaryumları, tatlı su akvaryumlarına göre toksinlere (amonyak, nitrat, nitrit) daha fazla duyarlıdır.
Akvaryuma Kaç Balık Sığar?
Bu sorunun cevabını bulabilmenizin en basit yolu, düzenli testlerinizi ihmal etmemenizdir. Toplu balık alımları yapmayın, her iki üç hafta da, bir iki balıktan fazlasını almayın. Düzenli yaptığınız testler de nitrat seviyesi yükselmeye başladığı nokta ”artık daha fazla balık alma” noktasıdır. (Döngünün tamamen bitmiş olduğu akvaryumlar için geçerlidir. Döngü sürerken değerleriniz sürekli oynayacak ve sizi yanıltacaktır. )
”Her 18 Litre için 2,5cm lik bir balık” kuralı deneyimli hobiciler için pek gerçekçi olmayabilir ve akvaryuma kaç balık sığar sorusuna farklı yanıtlar verebilirler. Fakat acemilerin bu kurala uymasını tavsiye ederiz. Sonuç olarak balıklarınızın yüzüyor olması ölü olmalarından daha iyidir.
Bir diğer konuda hangi balıkların birlikte yaşayıp hangilerinin yaşayamayacakları konususudur. Bu sorunun cevabı içinde tuzlu su balıklarının uyumuna bir göz atabilirsiniz.
Balık Sayısını Arttırabileceğim Yollar Var mı?
Aslına bakarsanız bu sorunun cevabı evet. Gelişen teknoloji ve buna bağlı ArGe çalışmaları tuzlu su akvaryumu ekipmanlarını hızla ileriye götürdü. Günümüzde bazı soruların cevapları hala bu ekipmanların piyasaya sürülmeden önce yapılan araştırmalara ve deneyimlere dayanır. Tuzlu su akvaryumu için kullanılacak kaya oranı gibi.
Yeni kurulan ve sump dahil 200L su hacmi olan bir tuzlu su akvaryumu kurulumu ve döngü süreci bitiminden sonra, yaptığımız düzenli testlerle ”akvaryuma kaç balık sığar?” sorusuna yanıt aradık.
Akvaryumda belirli periyotlarla nitrat ölçümleri yaparak yerel mağazamızdan bir balık aldık ve karantina süreci ardından akvaryuma ekledik. Her balık eklemesi ardından belirli sürelerle test yaparak nitrat seviyemizdeki artışı gözlemledik. Bu süreçte bütün atıklarla mücadele görevini canlı kayalarımıza ve su değişimlerine bıraktık. Testlerimiz bir noktada daha fazla balık için sorun çıkarırım uyarısını çok net verdi bize.
Tuzlu su akvaryumu için Nitrat zararlı bir elementtir ve belli bir seviye de tutulması gerekir. Akvaryuma kaç balık sığar? sorusu da tamamen bu elementin değeriyle doğru orantılıdır.
Nitrat seviyesinin ideal su değerlerinin üzerine çıkmasıyla devreye Protein skimmerı aldık ve ve yine testlerle Nitrat değerinin düşüşünü izleyerek balık eklemeye devam ettik.
Aldığımız sonuçları not aldık ve gerçekten hayret verici bir sonuça ulaştık. Bu deneyi yaklaşık 1 yılda tamamladık ve iyi bir PS, uygun canlı kaya popülasyonu ile sadece balık ekleyerek 200L su hacmi olan bir akvaryumda 2 büyük (Tang türü) yaklaşık 15 küçük balığın Nitrat değerini yükseltmeden yaşayabildiğini gözlemledik. Mercan eklemeleri yaptığımızda onlarında belli bir miktar nitratı tükettiğini ve daha fazla balık için uygun koşulları oluşturduğunu gördük.
Bunlara ek olarak temizlik ekibinizde bazı balık türlerini içerebilir ve onlarda aynı kurala tabidir. Temizlik ekibi için eklediğiniz canlılar diğer balıklar için gerekli olan alanıda kaplarlar.
Sizinde anladığınız gibi ”akvaryuma kaç balık sığar?” sorusunun cevabı da diğer bir çok sorunun cevabı gibi tuzu su akvaryumları için kullanmanız gereken testlerden geçiyor. Düzenli yapacağınız testler sayesinde akvaryumunuz için en doğru canlı topluluğunu oluşturabilirsiniz. Eğer bu adımıda tamamladıysan tuzlu su akvaryumu kurulum rehberine dönerek kurulumuna kaldığın yerden devam edebilirsin.