Fosfat Dünyada ki temel yapı taşlarından biridir. Her canlı da ve her tuzlu su akvaryumunun suyunda bulunur. Ne yazık ki, genellikle tuzlu su akvaryumlarında aşırı miktarda bulunur ve bu fazlalık, akvaryum sahipleri için en az iki önemli soruna neden olma potansiyeline sahiptir. Bu yüzden akvaristler Fosfatı düşürmek için birden fazla yola başvurur.
İstenmeyen ve akvaryumumuzun bütün görsel zerafetini bozan yosunlar Fosfat la beslenir. Fosfat bu istenmeyen yosunlar için bir nevi bariyer görevi üstlenir. Eğer belirli bir seviyenin altında tutmayı başarırsanız istenmeyen yosunlardan da kurtulmayı başarırsınız. Bir diğer potansiyel sorun da mercanların iskelet yapısı için gerekli olan kalsiyum karbonatı doğrudan etkileyerek, mercanların bünyelerine çekmelerini engelleyerek büyümelerini durdurmalarıdır..
Çoğu akvarist, bu tür sorunlar yaşamak istemediği için Fosfat değeri seviyelerini kontrol altında tutmaya çalışırlar. Neyse ki, Fosfat konsantrasyonlarını kabul edilebilir seviyelerde tutmanın birkaç etkili yolu vardır. Bu yöntemlerin neler olduğuna ve tuzlu su akvaryumlarımızda Fosfat değerinin ne anlama geldiğine biraz daha yakından bakalım.
Akvaryumlarımıza Fosfat Nasıl Girer?
Suyla Giriş
İlk ve en önemli sebep kullanılan sudur. Tuzlu su akvaryumlarında suyun önce filtrelerden geçerek saf hale getirilmesi ve bu işlem ardından kullanılması gerekir. Musluk suyu, damacana su veya denizden alacağınız su yüksek oranda fosfat içerecektir. Suyunuzu artırmanın en kolay yolu bir ters Ozmos RO/DI cihazı sahibi olmaktır. Başlangıç maliyeti yüksek gibi görünse de ileride size sağlayacağı bir çok fayda ile kendini kısa süre de amorti edecektir.
Besinle Giriş
Fosfat ve Fosfor her canlıda, toprakta ve su da bulunur ve insanlar sağlıktan gıdaya her türlü şey için kullanırız. Önemli bir bitki besin maddesidir, bu nedenle ekinleri beslemek için gübrelerde kullanılır ve fazla Fosfat nehirlere, oradan denizlere, okyanuslara ve sonra musluk suyumuz aracılığıyla bize geri döner. Bu süreç içinde bir çok canlı tarafından da tüketilmiş olur.
Ayrıca organik yaşam formları öldüğünde, ister hayvansal ister bitkisel olsun, bünyelerindeki fosfat salınım yapar, bu nedenle balık ve mercan yemlerimizde de bulunur. Çünkü bu besinler bir zamanlar canlı olan besin kaynaklarından oluşurlar.
Tuzla Giriş
Bir çok tuz markası bünyesinde belli bir oranda Fosfat bulundurur. Bunun nedeni Fosfatın mercan sağlığınız için gerekli olmasıdır. Tuz içeriğinde bulunan oran akvaryumunuz için zararlı değildir. Ancak buna diğer faktörler eklendiğinde Fosfat Değeriniz yükselir ve Fosfatı Düşürmek ve kontrol altına almak için savaşmanız gerekir.
Dekorla Giriş
Akvaryuma ekleyeceğiniz ve dekor olarak kullanacağınız canlı kaya, kabuklar, mercan iskeletleri, kum da fosfat kaynağı olabilir. Çünkü hemen hemen hepsi bir zamanlar fosfat içeren canlılardı. Bu tür dekor amaçlı materyaller zamanla suyunuzda çözünerek fosfat salınımı yapabilir be Fosfat Değerinizi yükseltebilir.
Tuzlu Su Akvaryumlarında İdeal Fosfat Değeri Nedir?
Tuzlu su akvaryumu hobisinde her genellemede bazı istisnalar olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Ancak Fosfat Değeri‘nin Tuzlu Su Akvaryumları İçin İdeal su değerleri içinde bir yeri olduğunu, akvaryumlarımız için gerekli olduğunu ve bu seviyelerin ne olması gerektiğinin yıllardır tartışıldığını biliyoruz. Bu yüzden net bir değer söylemek oldukça zordur.
Tuzlu su akvaryumlarında Fosfat değerini iki ayrı şekilde ele alabiliriz. Bunlardan ilki Yeni Akvaryumlar ki bundan kastımız 0 ila 2-3 yıllık bir süreç, diğeri de Olgunlaşmış Akvaryumlar ve bu süreleri geride bırakmış akvaryumlar.
Yeni Akvaryumlar İçin İdeal Fosfat Değeri
2-3 yaşından büyük olmayan tuzlu su akvaryumlarının çoğunda, sorunlardan kaçınmak için fosfat seviyeleri çok düşük tutulmalıdır. 0,02 ile 0,05 ppm arasında değişen önerilerin en yaygın yanıt olduğunu göreceksiniz.
Olgunlaşmış Akvaryumlar İçin İdeal Fosfat Seviyeleri
Gerçek hayatta tuzlu su akvaryumlarının 0.1 ppm veya daha yüksek seviyelerde geliştiğini hepimiz biliyoruz. Çoğu durumda, daha yüksek fosfatlı bu akvaryumlar, daha büyük mercan kolonileri ve daha iyi çeşitlendirilmiş bir biyolojik filtreye sahiptirler ve olgunlaşmışlardır.
Kısaca gerçek cevap, Tuzlu su akvaryumlarındaki ideal Fosfat Değeri akvaryumdan akvaryuma değişir. Bu cevaptan hepiniz nefret ediyorsunuz biliyorum ancak durum sanıldığı kadar da karmaşık değil. Kısaca açıklamak gerekirse; Yosun sorunuz varsa Fosfatı Düşürmek için gerekli adımları atın ve canlılarınızın nasıl tepki verdiğine bakın. Mercanlarınız sürekli büyüyor ve yosun sorunuz yoksa Fosfat seviyeniz sizin için ideal düzeydedir.
Şimdi esas oğlana ve akvaristlerin en büyük imtihanı olan yüksek Fosfatı Düşürmek için neler yapabileceğinize…
Akvaryumda Yüksek Fosfatı Düşürmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Fosfatı Düşürmek için birden fazla yol kullanabileceğiniz gibi bunların hepsini aynı anda da kullanabilirsiniz. dikkat etmeniz gereken konu Fosfat değerinizi tamamen sıfırlamamaktır. Karışımların sonuçlarıyla ölçüm yapan Test kitlerinin neredeyse tamamı bu nokta da size çok doğru sonuçlar vermeyebilir. Bu yüzden özellikle Fosfat değerinizi ölçmek için dijital ve hassas bir cihaza sahip olmak iyi bir yatırımdır.
Votka Yöntemi
Bir çok akvarist ucuz ve basit olduğu için Votka Metodunu uygular. Bu yöntem protein süzücü ile birlikte kullanıldığında hem Nitrat hem de Fosfat değerlerinin izole etmede etkili olduğu bilinir. Ancak kalıcı bir çözüm değildir.
Fosfat Tutucu Medyalar
GFO olarak adlandırılan bu medyalar Fosfatı emerek bünyelerine çeker ve bünyelerinde tutarlar. Burada dikkat emeniz gereken konu hepsinin bir doygunluk noktasının olmasıdır. Yani bu tür medyalar bir süre sonra doygunluk noktasına ulaşır ve artık bir işlevselliği kalmaz. Bu yüzden kullandığınız fosfat tutucu medyanın üretici talimatları doğrultusunda düzenli olarak değiştirilmesi gerekir.
Düzenli Su Değişimleri
Sağlıklı bir akvaryumun temel taşı su değişimleridir. Su değişimleri eksilen bir çok şeyin tamamalanması ve Fosfatı Düşürmek için artan Fosfat seviyelerinin de uzaklaştırılması için gerekli bir yoldur.
Ters Ozmoz RO/DI Kullanın
Akvaryumunuzun ana ham maddesi olan su artılmadan kullanılırsa suyunuza sadece Fosfat değil farklı bir çok değerinde girmesine sebep olur. Başarılı bir tuzlu su akvaryumu sahibi olmak istiyorsunuz Ters Ozmoz RO/DI cihazı sahibi olmanız gerekir. Bu suyun Fosfatlardan arındırılarak akvaryuma eklenmesi için en iyi yoldur. Tuzlu Su Akvaryumu Ekipmanları kategorisinden Ters Ozmoz cihazları hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Refugium Kullanımı
Bir Refugium Kurmak olmak çok düşük maliyetlerle sie bir çok avantaj sunar. Bunlardan biri de Refigium da kontrol altında tutması çok kolay olan bitkilerin istenmeyen yosunlarla gibi hızla Fosfat tüketmesi ve büyümesidir. Kısaca Bir yosun türüyle başka bir yosun türünü ortadan kaldırmanıza olanak sağlayan doğal bir çözümdür
Mangrov Bitski Kullanımı
Mangrov bitkisinin diğer Refugium bitkileri gibi Fosfat emici özelliği olduğu bilinir. Tuzlu Su Akvaryumlarında Mangrov Kullanımı dikkatle ele alınması gereken bir konudur. Mangrob bitkisinin her ne kadar fosfat emici özelliği olsa da bunu sağlamak için yeterli sayıda Mangrov bitkisini barındırabileceğiniz bir alana ihtiyacınız olur.
Probiyotikler, Bakteri Kültürleri
Probiyotikler, bakterileri kullanarak nitrat ve fosfatı kontrol etmenin popüler bir yoludur. Bazı tuzlar artık probiyotik bakteri bile içeriyor. İkincil bir besin kaynağı ile birlikte sisteme doğru bakterileri eklediğinizde ve fosfat hızla düşmeye başlayabilir. Peletler gibi, probiyotikler de başka bir fosfat kontrolünün kullanılmasını gerektirmez ve onsuz daha iyi çalışır.
Besleneme Alışkanlıklarının Düzeltilmesi
Dondurulmuş gıdalar yüksek oranda Fosfat içerir. Besinlerdeki Fosfatı Düşürmek için beslenmeden önce RO/DI su da dondurulmuş gıdayı durulamak fosfatın düşük tutulmasına yardımcı olur. Aşırı besleme ve yenmemiş yiyecekler de bir fosfat kaynağı olacağından idareli besleyin. Ölü balıkla, mercanlar ve yosun türleri de bir fosfat kaynağıdır, bu nedenle görürseniz hemen çıkarın.
Çivi Demir Kullanımı
Uzun yıllar öncesine kadar popüler bir metod sanılsa da yapılan araştırmalar bunun pekte doğru olmadığını gösterdi. Tuzlu Su Akvaryumunda Fosfatı Düşürmek için Çivi Demir Kullanımı başınıza farklı ve üstesinden gelemiyeceğiniz sorunlar çıkarabilir.