Akvaryumlarda Nitrat Değeri & Nitratı Düşürmek

Akvaryumlarda Nitrat Değeri & Nitratı Düşürmek

Akvaryumlar da Nitratı düşürmek ve Nitrat seviyesini kontrol altında tutmak, canlılarınızın sağlığı ve gelişmesi için en önemli kriterlerden biridir.

İçindekiler

Tuzlu su akvaryumlarında su kalitesi, şüphesiz canlılarınızın sağlığı ve gelişmesi için gerekli en temel ve kontrol altında tutulması gereken değerleri içerir. Zamanla akvaryum suyunuz da canlılarınız için toksinler birikir ve bunlar doğal bir şekilde akvaryumdan uzaklaştırılamazlar. Şimdi birlikte bu toksin listesinin en başında yer alan Nitratı düşürmek ve kontrol altında tutmak için neler yapabileceğinize bir göz atalım.

Her tuzlu su akvaryumunun kendine has bazı özellikleri vardır. Bunların en başında da su değerleri gelir. Aynı anda aynı ekipmanlarla kurulmuş iki akvaryumun su değerleri birbirinden uç nokta da farklılıklar gösterebilir. Bunun tek nedeni, akvaryum sahibidir. Akvaryum sahibinin akvaryumuna ayırdığı vakit ve gösterdiği özen bu kriterlerin belirlenmesini ve değişmesini sağlar.

Tuzlu su akvaryumlarında Nitrat değeri de akvaryumdan akvaryuma göre değişebilir ve bu değer o akvaryumdaki canlılar için tolere edilebilir düzeylerde olabilir. Yani varsayılan olarak verilen Tuzlu Su Akvaryumları İçin İdeal Su Değerleri de akvaryumdan akvaryuma göre farklılık gösterebilir.

Tuzlu su akvaryumlarında Nitratı düşürmek ve Nitratı kontrol altında tutmanın birden fazla yolu vardır. Ancak araştırmalar akvaryumda Nitratı düşürmek için en doğru yolun hepsinin birden uygulanması olduğunu gösteriyor.

Akvaryumlarda Nitrat Seviyesi Neden Yükselir ve Nitratı Düşürmek İçin Neler Yapılır
Test Sonuçlarında çıkan yüksek nitrat seviyesi

Akvaryumlarda Kabul Edilebilir Nitrat Seviyeleri Nelerdir?

Nitrat seviyesi, akvaryumunuzda birikmesine izin verirseniz bir noktadan sonra canlılarınız için zararlı hale gelir. Ancak bu seviye beslediğiniz canlılara ve akvaryum türüne göre değişkenlik gösterebilir.

Tuzlu su akvaryum balıkları, tatlı su balıklarına kıyasla daha yüksek nitrat seviyelerine dayanabilir, bu nedenle sadece balık içeren bir tuzlu akvaryumu (Marine) için kabul edilebilir bir nitrat seviyesi 10 ila 40 ppm arasında olabilir.

Mercan ve balık karışık bir tuzlu su akvaryumundaki (Resif) omurgasızlar ve mercanlar için güvenli bir nitrat seviyesiyse 2 ila 5 ppm arasında olacaktır, çünkü omurgasızlar genellikle daha hassastır ve bu nedenle kirleticilere karşı hassastır. 

Daha dayanıklı mercan türleri yüksek nitrat seviyelerine dayanabilse de 5 ppm’nin üzerindeki Nitrat seviyeleri hassas anemonlar ve mercanlar için potansiyel olarak ölümcül olabilir.

Akvaryumlarda Nitrat Seviyesi Neden Yükselir?

Akvaryumlarda nitrat seviyesinin yükselmesinin tek nedeni organik atıkların çok fazla artışından ve kontrol altında tutumlayışından kaynaklanır. Organik atıkların fazla olmasının kaynağı ise akvaristin yaptığı hatalardır. Yani kapalı sistemler de Nitratın artmasına akvaryum sahibinin kendisi sebep olur ve acemilerin %90’nı bunu inkar eder.

Buna ek olarak Nitrat seviyesindeki artışı anlamak için temel seviyede Azot Döngüsünü de bilmek gerekir. Bir nitrojen döngüsünün ilk aşaması, akvaryumdaki organik atıkların Amonyağa (NH3) dönüştürülmesini içerir, bu da daha sonra Nitrit (NO2-) adı verilen zararlı bir maddeye ayrışır.
 
Bu, amonyağı oksitleyerek besleyen bir bakteri kolonisi olan Nitrosomonas tarafından sağlanır. Nitrifikasyon bakterilerinin bir başka kolonisi olan Nitrobacter, yan ürün olarak daha az zararlı nitratları serbest bırakırken bu Nitrit’leri tüketir.

Nitrat, azot döngüsündeki son aşamadır ve kendi başlarına başka bir nitrojen formuna dönüşmediğinden, akvaristler onları akvaryumdan uzaklaştırmanın yollarını bulmak zorundadır. İnsan müdahalesi olmadan, tüm kapalı sistemlerde Nitratlar birikmeye devam ederek canlılar için ölümcül seviyelere yükselir.

Bu noktada Nitratı düşürmek daha zorlu ve acil bir göreve dönüşebilir.

Nitratı Düşürmek İçin Biyolojik Yükü Azalatmak
Aşırı fazla balık beslemek biyolojik yükü arttırır

Çok Fazla Balık Beslemek

Ne kadar çok balığınız varsa Nitrat seviyeniz o kadar hızlı artış gösterir. Evet rengarenk bir çok balığı bir arada beslemek bizim açımızdan muazzam bir keyif ve eğlenece anlamına geliyor ancak aynı keyfi akvaryum canlılarınız için geçerli değil. Ayrıca bu onların strese girmesine ve ölümlerine neden olabilecek bazı hastalıklara yakalamaları için de iyi bir zemin hazırlıyor.

Aşırı kalabalık akvaryumlarda bir başka sorun da, herhangi bir canlınız öldüğünde bunu farketmeniz uzun zaman alabilir. Bu süreç içinde ölen balık diğer canlılarınızın için muazzam bir toksin haline gelir ve akvaryum genelindeki diğer canlıların hayatını da riske atar. Böyle bir durumda ölen canlıyı en kısa süre de akvaryumdan çıkarmanız gerekir.

Aşırı Beseleme

Coğrafyamız da eli bol ve bonkör insanlar olarak biliniriz. Bu doğamızda ve kanımız da var. Ancak akvaryum balıklarımız için pek iyi sonuçları olmuyor.

Özellikle yeni bir tuzlu su akvaryumundaki Nitrat artışının en temel nedenlerinin başında gelen aşırı besleme, canlılarınızın ihtiyacı olandan fazlasının akvaryum da kullanılması ve artan besin maddelerinin dibe çökerek çürümesi sonucu ortaya çıkan toksinlerden kaynaklanır. Ayrıca bir çok aç gözlü balığın ne kadar çok yerse o kadar çok atık üreteceğini de unutmayın. Balıklarınızı orantılı beslemeniz Nitratı düşürmek için değil Nitratın yükselmemesi için bir yoldur.

Nitratı Düşürmek için Kükürt Reaktörü
Nitratı Düşürmek için Kükürt Reaktörü

Filtre Ortamı ve Medyalar

Akvaristlerin en sevmediği işlerin en başında yer alan akvaryum temizliği Nitratın yükselmesi için önemli sebeplerden biridir. Düzenli olarak medyalarınızı ve filtrelerinizi temizlemezseniz bu bölgelerde organik atıklar birikir ve bu da Nitrat seviyesindeki artış la sonuçlanır.

Özellikle Sump haznesi organik atıkların en yoğun biçimde biriktiği alanlardan biridir. Protein süzücünüz, medya reaktörleriniz, elyaf ve benzeri filitrsayon malzemeleriniz Nitrat seviyelerinizin yükselmesinde rol oynar.

Yetersiz Bakteri Popülasyonu

Tuzlu su akvaryumlarında, canlı kaya, canlı kum ve bakterileriniz için ortam medyası gibi gözenekli yüzeylerde yaşayan ve nitrifikasyonu gideren bakteriler, Nitratı zararsız Azot’a dönüştürmede rol oynarlar.

Yeni bir tuzlu su akvaryumunda Nitrat seviyesini kontrol altında tutabilmek bu açıdan bakıldığında oldukça zordur. Bunun başlıca nedeni Nitrifikasyonu gideren bakterilerin, çevresel gereksinimlerini karşıladığınızda bile ancak 6 ay veya daha uzun bir süre sonra tamamen gelişimlerini tamamlayabilmeleri ve size Nitratı Düşürme konusunda bir müttefik olabilimeleridir. Her zamanki gibi tuzlu su akvaryumlarında sabrın en büyük erdem ve en gerekli özelliklerden biri olduğunun altını çizmek için iyi bir nokta!

Su Değişimleri

Tuzlu su akvaryumlarında su değişimleri bir çok sebeple yapılması zorunlu bir bakım prosedürüdür. Özelelikle yeni kurulan akvaryumlarda henüz gelişimini tamamlayamamış Denitrifikasyon bakterileri yüzünden su değişimleri Nitratı akvaryumunuzdan uzaklaştırmanın tek yolu olabilir.

Tuzlu su akvaryumlarında su değişimi yapmamak Nitrat seviyelerinin canlılarınız için bir tehdit haline gelene kadar kademeli olarak yükselmesine neden olur.

Akvaryumlarda Nitrat Nasıl Düşürülür?

Tuzlu su akvaryumunda Nitratı Düşürmek için uygulayabileceğiniz yöntemlerini öğrenmek ve uzun vadede sağlıklı bir tuzlu su akvaryumu sahibi olmak istiyorsanız bunları özenle uygulamanız gerekir. Sadece belirli yöntemleri uygulayabileceğiniz gibi hepsini birden de uygulayabilirsiniz. Bu temel sorununuz ve ne kadar kısa süre de bu sorundan kurtulmak isteğinize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Akvaryumunuzda yüksek Nitratı düşürmek için neler yapabilirsiniz?

Nitrat Düşürücü Medyalar

Gelişen teknoloji sayesinde tuzlu su akvaryumunda arzu edilen Nitratı düşürmek de yardımcı olmak için özel olarak tasarlanmış sıvı veya katı ortam takviyeleri bulunmaktadır ancak bu takviyelerin sorunun kaynağını çözmediklerini, yalnızca akvaryumunuzda bulunan nitratlarla ilgilendiklerini unutmayın.

Bu ürünlerden bazıları, mevcut oksijenin olmadığı koşullar yaratan gözenekli yüzeyler sağlayan bir ortam türüdür ve oksijenin olmadığı koşullar da Denitrifiye edici bakterilerin gelişmesine yardımcı olur..

Kükürt Reaktörü

Tuzlu su akvaryumunda yeni sayılabilecek bu reaktör ve medya türü pek popüler değildir ama bir kükürt denitratörü (reaktör), Nitratı Azot moleküllerine dönüştürmede çok verimli olan belirli bir anaerobik bakteri türünün büyümesini teşvik etme görevini üstlenir. Bu nedenle, Nitratı düşürmek konusunda diğer yöntemlere göre belki de en güçlüsü olabilir.

Başlangıç maiyeti yüksek olan bu metodun akvarist deneyimlerine dayanan ve uzun vadede verimli sonuçlar aldığını söyleyebiliriz.

Akvaryum Boyutunuza Göre Biyolojik Yük

Bir akvaryumda çok sayıda balık türünü tutmak gerçekten çekici olabilir ve tankın aktif ve canlı görünmesini sağlar. Bununla birlikte, daha fazla balık, daha fazla atık ürettiği için nitrat seviyelerini daha hızlı yükselmesine neden olur.

Rahat bir balık popülasyonu, her birinin yüzmekten zevk alması için yeterli alanı sağlar ve onları stresten uzak tutar. Bundan kaçınmanın ve yükselmeden Nitratı düşürmek için en iyi yol akvaryum hacminize göre beseleyebileceğiniz canlılarınızı seçmek ve ihtiyaç duydukları alanı onlara sağlamaktır. Akvaryum Canlıları Ansiklopedisinde beslemek istediğiniz canlılar için bir çok bilgiyi bulabilir ve doğru seçimler yapabilirsiniz.

Besleme Alışkanlıklarınız

Balıklarınızı elbette aç bırakmamalısınız ancak onlara ihtiyaçları olandan fazlasını da vermemelisiniz.

Genel kanı balıklarınızı beslerken besin maddelerinin dibe çökmemesini sağlamaktır. Bunun için bir süre gözlem yapmanız yeterlidir. Balıklarınızın verdiğiniz yemleri dibe çökmeden hızlıca tüketmesi gerekir ve bir noktadan sonra bu besinleri yemezler. Bu noktayı gözlem yaparak belirlemeniz ve yem oranını ayarlamanız Nitratı düşürmek ve kontrol altında tutmak için bir başka yoldur.

Eğer henüz yolun başındaysanız veya bununla uğraşmak istemiyorsanız otomatik yemleme makinaları sizin için en iyi tercih olacaktır.

Refugium

Makro algler, büyümek için nitrojen kaynaklarına ihtiyaç duyar ve bu yüzden aşırı nitrat seviyelerinin kontrol altına alınmasında veya Nitratı Düşürmek te yardımcı olduları bilinen bir gerçektir. Makroalgler, refugium adı verilen ve ana akvaryumunuzla su alışverişi olan ayrı bir bölmede kullanılır. Refugium Kurulumu Nitratı Düşürmek için ucuz ve basit bir çözüm sunar.

Güçlü Bir Protein Süzücü

Protein süzücüler Nitratı Düşürmek için en iyi mekanik filitrasyon yöntemidir. Protein Süzücü seçimi, beli başlı kriterlere. bağlıdır ve bu fiyat performans oranına etki eder. Akvaryumunuzla doğru boyutta veya canlı seçiminize uygun bir Protein süzücü seçim yapmazsanız bu organik atıkları uzaklaştıramayacağınız anlamına gelir. Protein Süzücüler Nitratı akvaryumdan çıkarmaz, organik atıkları henüz nitrata dönüşmeden sistemden uzaklaştırırlar.

Su Değişimi

Düzenli su değişimleri bir çok faydası yanın da, tuzlu su akvaryumunda Nitratı düşürmek ve sağlıklı bir canlı popülasyonunun korunmasına yardımcı olur.

Burada dikkat edilmesi gereken konu ani bir Nitrat artışı farkettiğinizde yüksek oranda su değişimi yapmamanızdır. Nitrat bir iyon olduğundan, ani bir düşüş balıklarda potansiyel olarak bozulmuş 
ozmoregülasyona yol açabilir ve ölümlerine neden olabilir.

En iyi yöntem haftalık %10-%25 arasında yapılan değişimlerdir. Acil bir durum söz konusuysa suyunuzun %100’ni bir haftaya yayarak değiştirmeniz veya her 2-3 saatte bir %10-15 oranında bir değişim yapmanız tavsiye edilir.

Biopellet Reaktörü

Tuzlu su akvaryumlarında yüksek nitrat ve fosfatla savaşan akvaristler, bakterilerin istikrarını korumak için bakteri besini, yani karbon kaynağına ihtiyaç duyar. Hemen hemen bir çoğunuzun akvaryuma votka, sirke yada şeker dozlanmasının aynı işe yaradığını düşündüğünü biliyoruz. Nitratı düşürmek için daha basit ve stabil bir yöntem olarak Biopellet reaktörleri bu görevi olası en iyi şekilde gerçekleştirecektir.

Temizlik Ekibi

Tuzlu su akvaryumlarının görünmez işçileri. Bir çok gruba ayrılan bu rüya takımı organik atıklarınız için iyi bir müttefiktir. Yenmeyen yemler ve farketmediğiniz özel canlılarınız için işleri sizin adınıza daha kolay bir hale getirir. Besleme alışkanlıklarınızı düzene sokarken fazla atıkların tüketilmesinde veya çürüyen bir şeylerin ortadan hızlıca kaldırılmasında büyük rol oynarlar.

Akvaryumunuzda kullanabileceğiniz gibi Sump hazneniz için de bir kaç çeşit canlıyı beslemeniz mümkün.

Mangrov Bitkisi

Mangrov bitsiki bir çok akvarist tarafından nitratla mücadelede kullanılır. Ancak Mangrov bitkisinin de bazı kısıtlamaları vardır. Örneğin bir akvaryumdaki nitrat sorunu için Mangrov kullanmaya karar verdiyseniz yaşayacağınız en büyük engel yeterki kadar Mangrov bitkisini siteminize sokmayacak olmanızdır. Tuzlu su akvaryumlarında Mangrov kullanımına karar vermeden önce bunun size gerçekten fayda sağlayıp sağlamayacağını düşünmenizde fayda var.

Öne Çıkan Görsel:

Kaynaklar:

  • reefbuilders.com
  • thesprucepets.com
  • reefs.com
  • melevsreef.com

İçerikle ilgili deneyimlerinizi veya eklemek istediklerinizi aşğıdaki yorum bölümünden bizimle ve diğer akvaristlerle paylaşın. Sorularınızı, lütfen sizinle aynı sorunu yaşayan akvaristlerin de kolayca çözeme ulaşabilmeleri için  Akvaryum Forum da kendi başlığınızı açmaktan çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Paylaşın:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir