Tuzlu su akvaryumu sektöründe Ozonlaştırıcı uzun yıllardır varlığını koruyor ama gelişen teknolojide yerini bir türlü alamıyor. Akvaristler ve yetiştiriciler akvaryumlarda ozon kullanımının sonuçlarını genellikle daha berrak bir su olarak tanımlar. Ancak bu her akvaryumda aynı sonucu vermeyebilir ve sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Gelin birlikte Akvaryumlarda ozon kullanımının sonuçları ve ne gibi değişiklikler beklemeniz gerektiğine birlikte bir göz atalım.
Henüz ozonlaştırıcı kullanımı hakkında yeterli bilginiz yoksa akvaryumlarda ozon kullanımı hakkında hazırladığımız ve üç bölümden oluşan bu yazı dizisinin ilk iki bölümünden başlayarak devam etmenizi öneririm. Bu hata yapma olasılığınızı büyük ölçüde azaltacaktır.
- Akvaryumlarda Ozon Nedir ve Nasıl Çalışır?
- Akvaryumlarda Ozonlaştırıcı Kurulumu ve Güvenlik
- Akvaryumlarda Ozon Kullanımının Sonuçları
Akvaryumlarda Ozon Kullanımının Sonuçları
Tuzlu su akvaryumlarında her konuda olduğu gibi ozon kullanımında da kullanım sonrası ani bir değişiklik beklememeniz gerekir. Ancak diğer gelişmelerin aksinse ozon kullanımının sonuçları daha hızlı gözle görülür bir hale gelebilir.
ORP (Redox) Değişiklikleri
Tuzlu su akvaryumlarında Redox değerinin birden fazla kriterle belirlendiğini ve özünde tam bir açıklamasının olmadığını söylemiştik. Akvaryumlar da ozon kullanımı bu değerin hızla yükselmesine neden olur. Daha basit bir dille, ORP değerini su saflığı olarak kabul edersek, kullanılanOzonlaştırıcı bu saflığı arttırarak yararlı ve zararlı bir çok organizma için ölümcül olacaktır(tatlı su için). Tuzlu su akvaryumlarındaOzonlaştırıcı bir ORP ölçer ile kullanılmalıdır.
Su Berraklığı
Alvaryumlar da ozon kullanımının sonuçlarından en yaygın olanı su berraklığını arttırmasıdır. Suyunuzun berraklığının artması görsel şöleni arttırdığı gibi dibe daha yakın ve ışığa ihtiyaç duyan mercan türlerinin ışıktan daha fazla faydalanmasını sağlar.
Aşağıdaki görsel ReefKeeping.com sitesinden alınmıştır.Ozanlaştırıcı kullanımının sonuçlarını test eden kullanıcı aynı şartlarda, aynı fotoğraf makinasıyla ve aynı ayarlarda, suyun içinde aynı beyaz plakanın fotoğrafını çekerek bir karşılaştırma yapmış. İki görsel arasında geçen süreyse iki hafta olarak belirtilmiş.

Gözle görülür bir renk farkını hepiniz görebiliyorsunuzdur sanırım. Ancak bu değişim ne yazık ki her akvaryumda aynı şekilde gelişmez.ozon kullanmaya başladıysanız yazıda belirttiğim aynı sonuçları alamayabilirsiniz ve bunun bir çok nedeni olabilir. Yukarıda görselozon kullanımı sonrası su berraklığını anlatan ortalama düzeyde bir görseldir. Bir çok akvarist çok daha belirgin ve net sonuçlar aldığını sıkça raporlar.
Yosun Büyümesi
Akvaristler arasında tartışılan bir konudur. Bazı akvaristler yosunların veya siyanobakteri’lerin azaldığını söylese akvaryumlardaOzanlaştırıcı kullanımının sonuçlarından biri diyemeyiz. Genellikle kullanıcı deneyimine dayanan bu gözlemlerde yosunların azalmasıOzonlaştırıcı kullanan akavaristler arasındaki küçük bir yüzdeye sahiptir. Eğer yosun sorununuz için ozonlaştırıcı kullanmayı planlıyorsanız sonucu hüsran olabilir. Tavsiyem yosunla ilgili sorunlarınızı daha efektif çözümler ve tekniklerle çözmenizdir. Hastalıklar ve Zararlılar kategorimizde yosunla mücadeleniz de size destek olabilecek bir çok farklı konuya ulaşabilirsiniz.
Ekipman Arızaları
Ozonlaştırıcı’nın güçlü bir oksidan olduğundan bahsetmiştik. Gelişen teknoloji sayesinde ozon’un ekipmanlarınıza zarar verme riski çok fazla bulunmuyor ancak kullanılan oran, akvaryum büyüklüğü gibi kriterler ozon’un reaksiyona girdiği Protein süzücünüz için kötü sonuçlar doğurabilir. Bu konuda yok denecek kadar az raporlar olsa da muhtelif aralıklarla Protein süzücünüzü kontrol etmenizi tavsiye ederiz.Çok büyük bir akvaryumunuz varsa ozonlaştırıcılar için öz<el olarak üretilmiş reaktörleri de kullanmayı düşünebilirsiniz.

Suyun Dezenfekte Edilmesi
Sanılanın aksine tuzlu su akvaryumlarda Ozanlaştırıcı kullanımının sonuçlarından bir tanesi de bakteri popülasyonuna olan etkisi değildir. Ancak tatlı su akvaryumları için aynı durum geçerli değildir. Tatlı su akvaryumlarında süreç daha farklı işlediğinden çok düşük oranlardaOzon kullanımı bile büyük bakteri değişikliklerine neden olabilir. Tuzlu su akvaryumlarındaysa bakteri popülasyonunuz da köklü bir değişikliğine neden olması için çok yüksek oranlarda ve süreler de kullanılması gerekir ki bu diğer canlılarınız için de büyük risk oluşturur. Bu riske girmeyeceğinize eminim.
Son Söz
Tuzlu su akvaryumunuzdaOzon kullanımının sonuçları hakkında detaylı bilimsel araştırmalar henüz bulunmuyor. Bu yüzden genellikle akvarist deneyimlerine dayalı raporlardan oluşan bir bilgi havuzu var ve her genelemede bazı istisnaların olabileceğini bir çok kere söylemiştim. SizdeOzonlaştırıcı kullanımı hakkında deneyimlerinizi bizimle paylaşarak diğer akvaristler için daha fazla bilgi sağlamamıza, karşılaştırmalar yapmamıza ve kaynağı geliştirmemize yardımcı olabilirsiniz.
Kapak Fotoğrafı: Anonim
Kaynaklar;
- ozotech.com The Benefits of Ozone in Aquariums
- tfhmagazine.com Ozone vs. Ultraviolet: Comparing Two Common Sterilization Techniques
- reefkeeping.com Ozone and the Reef Aquarium, Part 3: Changes in a Reef Aquarium upon Initiating Ozone
- thatpetplace.com Using Ozone in the Home Aquarium
- wikipedia.org Ozone