Günümüzde UV filtreler öncelikle havuzlarda yeşil su yosunu kontrolü için kullanılmaktadır. Akvaryum Ultraviole filtreleri birkaç gün içinde tatlı su veya tuzlu su akvaryumlarındaki inatçı yosunları temizleyebilir.
Berrak Bir Su İçin Uv Filtre Kullanımı
Kristal berraklığında akvaryum suyuna sahip olsanız bile yosunlar, bakteriler, kabuklular ve diğer mikroskobik yaşamlarla doludur. Onları göremiyor bile olsanız mercanlarınız göremediğiniz bu canlılarla besleniyor. Tuzlu su akvaryumları bu besin kaynakları için ideal bir üreme alanıdır ve bunları bir Ultraviole filtre ile ortadan kaldırmak imkansızdır.
Keith Berkelhamer’ın kendi tuzlu su akvaryumunda kullandığı ve sonuçlarını gözlemlediği Ultraviole filtre sistemi için ilginç bazı sonuçlar var. Aşağıdaki fotoğrafta Keith Berkelhamer’ın Ultraviole filtre kullanmadan önce çekilmiş bir akvaryum fotoğrafı bulunuyor;

Fotoğrafta görüldüğü gibi akvaryum suyu biraz puslu ve bulanık. Yeni kurulan bir tuzlu su akvaryumunda bu her ne kadar doğal olsada ilerleyen zamanlarda pekte istenilen bir görüntü değil.
Aşağıdaki fotoğraf ise Ultraviole filtre kullanılmaya başlandıktan sadece iki gün sonra çekilmiş. Muazzam bir fark yok mu sizce de?

UV Filtre Kullanım Avantajları Ve Dezavantajları
Ultraviole filtresinin ana yararı, tuzlu su akvaryumunuzdaki yosunlar, parazitler ve bakteriler gibi sorunların kontrol altında tutulmasına yardımcı olmasıdır. Akvaryumunuzu düzgün bir şekilde korumazsanız, birkaç yosun hücresi veya parazit bile hızlı bir şekilde çoğalabilir ve büyük bir soruna neden olabilir. UV filtreleri bu mikroorganizmaları kontrol altında tutmanıza yarayarak üremelerini sınırlar. Çoğu UV filtresi, akvaryumunuza doğrudan takılabilir, ancak bağımsız seçenekler de mevcuttur. Bu birimler, tüm akvaryum tipleri için çeşitli boyutlarda gelir.
Ultraviole filtrelerinin en büyük dezavantajı, sadece akvaryum suyunda serbest yüzen organizmaları hedef almalarıdır. Akvaryumunuzda bir yosun sorunu başlamışsa yani kaya ve cam yüzeyinde zaten yapışmış yosunlar veya balıklarınıza zaten bulaşmış bakteri ve parazitler varsa herhangi bir etkisi olmayacaktır.
UV filtreler aynı zamanda kimyasallara ve ilaçlara da etki edebilir. Bu nedenle bu ürünlerden herhangi birini kullanmayı planlıyorsanız, tedavi süresi boyunca cihazı kapatmanız gerekir. Ultraviole filtrelerin bir başka dezavantajı, özellikle akvaryumunuz için gerekli diğer tüm ekipmanların yanında, bir tane satın almak isterseniz biraz pahalı olabilmeleridir. Yinede uzun vadede, maliyetleri genellikle buna değer ve ödediğiniz parayı hak eder.
UV Filtre Nasıl Kullanılır?
İki farklı UV filtre türü vardır. Asılarak kullanılan Ultraviole filtreleri, akvaryumun arkasına monte edilebilen bağımsız cihazlardır ve genellikle suya batırılmış bir pompa yardımıyla çalışır. Bu modellerin kurulumu ve bakımı oldukça kolaydır. Özellikle küçük akvaryumlar için çok uygundur.
Bir diğer UV filtre modelide akvaryumunuzun su akış sistemine monte edilen modeldir. Bu modeller genellikle daha büyük akvaryumlar için önerilir ve genellikle daha yüksek watt değerine sahip ampüller kulanılır. Akvaryumunuz için doğru Ultraviole filtresini belirlemek için dikkate almanız gereken en önemli şey akvaryum boyutunuzdur. Akvaryumunuz ne kadar büyükse o kadar güçlü bir filtreye ihtiyaç duyarsınız.
UV Filtre Seçimi Nasıl Yapılır?
Uv filtre seçerken belirli akış hızlarının belirli mikroorganizma türlerini hedeflemek için kullanıldığını bilmeniz gerekir. Yosun ve sorunlu bakterileri kontrol etmek istiyorsanız, Ultraviole filtre için minimum 4w ve en az 200L/s akış hızına ihtiyacınız olacaktır. 15w dan düşük Uv filtreler genellikle parazitlere karşı etkisizdir ve bu mikroorganizmaları hedeflemek için minimum akış hızı 300L/s’dir.
Tuzlu su akvaryumunuzda ne tür mikroorganizmaları hedeflemek istediğinizi biliyorsanız, doğru watt ve akış hızını sağlamak için uygun büyüklükte bir UV Filtresi seçebilirsiniz. Birçok Ultraviole Filtresi ayarlanabilir akış hızları sunar, bu nedenle seçim yapabileceğiniz bir çok seçeneğiniz var.
Sağlıklı ve gelişen bir tuzlu su akvaryumu ortamı oluşturmak için akvaryum suyunuzu temiz tutmak ve su kalitesini mümkün olduğunca yüksek arttırmak için elinizden geleni yapmanız gerekir.
Haftalık su değişiklikleri yapmanın ve filtre ortamınızı düzenli olarak değiştirmenin yanı sıra, yosun, bakteri ve parazit gibi rahatsızlıkları kontrol etmeye yardımcı olmak için bir Ultraviole filtresi almayı da düşünebilirsiniz. Bir UV filtresi sadece zararlı mikroorganizmaların giderilmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda hayatınızı kolaylaştıracak yosunlara ve bakterilere karşı yapılan sık su değişimi ihtiyacınızı da azaltabilir.
2 Yanıt
UV kullanımında süre kısıtlaması ile ilgili bir görüş var mı yoksa 24 saat mı çalıştırmalıyız?
Merhaba,
UV filtreler Protein Süzücü’ler, Dalga Motor’ları gibi gibi 24 saat çalıştırılması (genel kanı olarak) gereken ekipmanlar statüsüne girmezler. Suyunuzun durumuna göre; Dilerseniz 24 saat dilerseniz belli aralıklarla çalıştırılabilir.
https://nakvaryum.com/akvaryumlarda-uv-filtre/ buradan daha detaylı bilgi de alabilirsiniz.