Akvaristler uzun süre bir UV filtrenin tuzlu su akvaryumlarında sürekli kullanımı hakkında tartıştı. Yararlı mı yoksa zararlı mı olduğu konusunda bir çok teori ortaya atıldı. Sizinde tahmin edebileceğiniz gibi tuzlu su akvaryumlarında kullanımı uzun bir geçmişe sahip.
Tuzlu su akvaryumu hobisinde yeni olsanız bile, sağlıklı ve gelişen bir tuzlu su akvaryumu sahibi olabilmek için muhtemelen bazı ekipmanların gerekli olduğunu zaten biliyorsunuz. Bilmediğiniz şeyse, tuzlu su akvaryumu hobisinde hayatınızı kolaylaştıracak standart filtrelere, ısıtıcılara ve aydınlatma sistemlerine ek olarak bazı farklı seçeneklerinizin olmasıdır. Örneğin bir UV filtre, tuzlu su akvaryumunuzun su şartlarını belli bir ölçüde daha iyi bir hale getirebilen, çok fazla çaba harcamadan kullanabileceğiniz ekipmanlardan biridir.
UV Filtre Nedir?
Klor ve biyosit gibi kimyasallar kullanmadan içme suyunu en iyi şekilde sterilize eden, dezenfeksiyon etme teknolojisiydi. Yosunlar, mantarlar, bakteriler ve parazitler gibi mikroorganizmalar Ultraviole radyasyonuna maruz kaldıklarında DNA’ları zarar görür ve ölürler.
Özünde, tuzlu su akvaryumlarında su geçirmez bir bölmede yer alan bir ultraviyole lambadan oluşur. Bu üniteden geçen sudaki istenmeyen bakterileri öldürecek veya yok edecektir. İstenmeyenler arasında serbest yüzen yosun sporları, parazitler ve heterotrofik bakteriler gibi ”çöpçü bakteri” olarak kabul edilen ve bulanık, rakı kıvamında dediğimiz bir suya neden olan, sorunlu bakteriler de bulunur.
Eskiden içme suyunun sterilizasyonu için kullanılan bu teknoloji bir süre sonra akvaryum endüstrisi için de kullanılmaya başlandı. Üreticiler ultraviyole filtre kullanılarak hastalık ve yosun problemlerini geride bırakacaklarını düşündüler ama pek öyle olmadı.
Akvaryumlarda Uv filtre Kullanımı Araştırmaları
Bir çok akvaryumcu, balıkçı(yediğimiz türden) ve toptan balık satıcısı, hastalık problemlerinin çözüleceğini düşünerek UV Filtre sistemleri kurdu. Ne yazık ki hiçbiri, hastalık salgınlarında veya oranlarında bir azalma görmedi.
Daha sonraları UV filtre kullanan akvaryumlarda, hayvanat bahçelerinde ve su ürünleri yetiştirme tesislerinde, bunun gerçekten işe yarayıp yaramadığını anlamak için üniversiteler tarafından bir dizi bağımsız araştırma projesi yürütüldü. UV filtreleri ve akvaryumlarımız hakkında çıkan sonuçlar biraz şaşırtıcı;
- Akvaryum suyu bakteriler, planktonlar, yosunlar, mantarlar, parazitler ve diğer mikroskobik yaşama ait binlerce mikroorganizmanın yaşadığı bir alandır.
- Akvaryum suyu çok temiz görünsede mikroskobik cansız kalıntılarla doldur.
- UV filtreler akvaryum suyunu sterilize etmez, sadece mevcut nüfus yoğunluğunu azalatabilir.
- Bazı mikroorganizmaları öldürmek diğerlerden çok daha zordur.
- Akvaryumlarımız için üretilen Uv filtreleri beyaz benek ve bakteri gibi hastalığa neden olan organizmaların popülasyonunu önemli ölçüde azaltacak kadar güçlü değildir.
UV Filtre İşe Yarıyor Mu?
UV filtre ile öldürülecek organizmaların, belirli bir süre boyunca belirli bir güçte radyasyona maruz kalmaları gerekir. Ancak akvaryum suyu, siz göremeseniz bile serbest yüzen çok fazla madde ve organizma içerir. Bu, organizmaların ultraviyole ışığını geçerken diğer parçacıkların ve organizmaların arkasına saklanmasını kolaylaştırır ve ultraviyole radyasyonunun onlara nüfus etme oranını azaltarak filtrenin performansını düşürür. Aynı zaman da bu organizmaların hali hazırda akvaryumlarımızda ürediğini de hatırlatmak isteriz.
Akvaryumlar için üretilen küçük filtreler, parazitler ve bakteriler gibi organizmaları kontrol etmeye yardımcı olur, ancak ortadan kaldırmaz. Buda akvaryum suyunuzu gerçekten sterilize etmek istiyorsanız, ne yazık ki binlerce liraya mal olacak büyük bir ticari filtre satın almanız gerektiği anlamına gelir.
Bazılarınız bu noktada boşa para verdiğini düşünüyor olabilir. Yine de biraz neşelenmeniz için iyi haberlerimizde olacak.
UV filtreler Yararlı Bakterileri Öldürür Mü?
Tuzlu su akvaryumları için yararlı olan bakterileri veya mercanların besinleri olan planktonları öldürüp öldürmediği, geçmişte en çok tartışılan konulardan biriydi.
Günümüzdeyse yapılan bir çok araştırma sonucunda ultraviyole filtrelerin ancak serbest dolaşan organizmalarda etkili olduğunu biliyoruz. Bu da demek oluyorki oksijensiz ortamda veya kayalarda yaşayan aerobik ve anaerobik gibi yararlı bakteriler için bir sorun teşkil etmeyeceğidir. Planktonların ise üreme hızı göz önüne alındığında akvaryum tipi bir Uv filtresi bununla başa çıkamayacaktır.
Günümüzde bazı akvaristler bu filtreyi kullanmazken, kullanan diğer kesim ultraviyole filtreden sonra akvaryumlarının hiç olmadığı kadar net ve berrak olduğunu söylüyor. Ultraviyole filtre kullanımı zorunlu olmasada sonuç olarak akvaryumunuzda kullanıp kullanmak tamamen sizin seçiminize kalmış bir durum.