Bryopsis yosunu nu tuzlu su akvaryumlarının kabusu olarak adlandırmak sanırım çok yanlış olmaz. Neredeyse hiç bir doğal düşmanlarının olmayışı, hızlı yayılmaları ve akvaryumunuzda hatalı ölçümlere neden olmaları onları zorlu bir rakip haline getiriyor.
Temel olarak Bryopsis fotosentetik bir yosun türüdür. Genellikle su şartlarındaki olumsuzluklar ve ışık bu yosun türünün gelişmesi için gerekli ortamı sağlar. İçinizden ”o zaman ışıkları kapatmam yeterli” cümlesinin geçtiğini duyar gibiyim. Ama sandığınız kadar basit değil.
Bryopsis Yosununu Belirlemek
Bir başka sorunda Bryopsis yosunun teşhis edilmesi safhasıdır. Saç yada sakal yosunlarından ayırmak amatörler için pek kolay değildir. Yapısal olarak ilk bakışta birbirlerine çok benzerler ama yakından bakıldığında bazı farklar ortaya çıkar.

Saç yada sakal yosunu adından da anlaşılacağı gibi tel teldir. Bryopsis yosunu ise tek bir tel üzerinden çıkan farklı teller le kendini belli eder. Savaşa başlamadan önce bu ayrımı dikkatlice yapmanız, gerekiyorsa daha deneyimli hobicilerden destek alamlısınız. Bir çok akvaryum sahibi hayatları boyunca bu yosun türüyle hiç karşılaşmaz. Ama söz konusu saç yada sakal yosunları olduğunda, hayatlarının belli bir evresinde kesinlikle karşılaşmışlardır.
Bryopsis yosunu akvaryumunuza 3 şekilde girebilir;
- Canlı kayalar üzerinde
- Aldığınız bir mercanla
- Kendiliğinden oluşulabilir
Tamam bu son seçenek biraz sizi korkuttu biliyorum ama sadece şaka yapıyorduk. Akvaryumlarınızda hiç bir şey yoktan var olmaz. Akvaryumlarımıza 2 yolla girdiğini anladığımıza göre Bryopsis le mücadelede ilk ve en önemli adımın onları akvaryumlarımıza hiç sokmamak olduğunu da anlamış olmalısınız.

Bryopsis yosununu tetikleyen diğer faktörler ise; Düşük Magnezyum, düşük Alkalin, düşük pH, yüksek seviyelerde çözünmüş organik atıklar ve yüksek seviyelerde Nitrat/Fosfat yada ısı dalgalanmaları gösterilebilir. Kısaca ideal su değerlerinizi korumak bu yosun türüyle mücadelede sizi bir adım öne çıkarabilir.
Bryopsis Yosununun Yaşam Döngüsü
Size kötü bir haberimiz var! Bu yosun türü eşeysiz ve eşeyli olarak üreyebilir. Bu da akvaryumlarınıza girdikten sonra üremelerini engellemenin neredeyse hiç bir yolu olmadığı anlamına gelir.
Bir çok hobicinin yaptığı en büyük ve ilk hata da burada başlar. Onları sifonlamaya, kayaları fırçalamaya yada elle kopararak temizlemeye çalışırlar. Bu girişimlerin hepsi yayılmaları için onlara muazzam bir olanak sağlar. Gözle göremediğiniz her bir küçük parça farklı bir yerde kolonileşmeye devam eder ve siz farkında olmadan bütün bir akvaryuma yayılmalarını sağlarsınız. Hatta uçuşan parçalar özellikle sert mercanlara dolanır ve orada büyümeye başlayarak mercanlarınızın da sağlığını tehdit etemeye başlar.

Bryopsis Yosununu Nasıl Engellerim?
Öncelikle akvaryumlarımıza nasıl geldiklerini bildiğimize göre, onları bu noktada engelemek yapılacak en akıllıca ve basit işlemdir. Her zaman söylediğimiz gibi önceliğiniz aldığınız yeni canlılarınızı bir karantina akvaryumunda yeterince gözlemlemek olmalıdır.
Bir mercan satın aldığınızda muhtemelen onu tutunduğu kaya ile beraber alırsınız. Bu da sorun yaşayabileceğiniz anlamına gelir. Yeni mercanlarınızı piyasada satılan dip solüsyonlar vasıtasıyla önce zararlılardan kurtarmak, yapabiliyorsanız kayasından kurtulmak ve daha sonra karantina altında yeterince gözlemlemek Bryopsis için en başarılı ve etkili yöntemdir.
Bunlara ek olarak su değerlerinizi kontrol altında tutmak ve olası değişkenleri minimuma indirmelisiniz. Su değerleriniz ne kadar sabitse sorun yaşama olasılığınız o kadar azdır. Tuzlu su akvaryumlarında en önmeli kriterlerden biri stabil su değerleridir. Kısaca testlerinizi düzenli yapmalısınız.
Artık Akvaryumunuzdalar Bundan Sonrası Nasıl Olacak?
Sizi büyük bir savaş bekliyor! Daha önce bahsettiğimiz gibi doğal düşmanları neredeyse hiç yok ve üreme biçimleri çok hızlı bir şekilde akvaryumunuzu kaplamalarına olanak tanıyor.
Yapmamanız gereken ilk şey onları elle yada sifonlama yoluyla temizlemeye çalışmamaktır. bu başınıza daha büyük bir bela açar. Şayet artık akvaryumunuzdalarsa Bryopsis’den kurtulmanız için size iki yol önereceğiz.
Uyarı; Bu metotları denemeden önce yapmanız gereken ilk şey testlerinize başvurmak ve su değerlerinizi kontrol etmektir. Yüksek bir olasılıkla Magnezyum değerinizin düştüğünü ve Nitrat, Fosfat değerlerinizin normal olduğunu fark edeceksiniz, ama işin aslı biraz farklı! Bryopsis Yosunu Nitrat ve Fosfat la beslendiği için akvaryumunuzdaki ölçümleri direkt olarak etkiler. Bu da akvaryumunuzda Nitrat yada Fosfat sorunu yaşamadığınızı sanmanıza neden olur. Bu nedenle su değerlerinizi iyileştirmekle başlayın.
Magnezyum Yöntemi
Magnezyum tedavisi çok dikkatli yapılması gereken bir işlemdir. Eğer doğru yapılmazsa akvaryumunuzda bulunan bütün canlıları öldürebilirsiniz.
Tedaviye başlamadan önce magnezyum değerinizi kontrol edin. Ardından piyasada bulabileceğiniz magnezyum katkılarından birini edinmeniz gerekiyor. Aldığınız katkı üzerindeki talimatları okuyarak Magnezyum değerinizi yavaş yavaş 1600 ppm aralığına yükseltin ve günlük testelere devam ederek 1600 ppm seviyesini 2-3 hafta boyunca koruyun. Magenuzyum değerinizi günde 50 ppm den fazla yükseltmeyin. 2-3 hafta sonra gözle görülür bir şekilde yosunun gerilediğini ve yavaş yavaş yok olmaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Basit ve etkili bir yöntem.
Flukonazol Yöntemi
Flukonazol ülkemizde mantar ilacı olarak bilinir ve eczanelerden reçetesiz olarak temin edilebilir. Yinede henüz ülkemizde bulunmayan ve tuzlu su akvaryumları için tasarlanmış flukonazol ilaçlarıda bulunmaktadır. Eczaneden herhangi bir markanınkini alabilirsiniz, bunun pek bir önemi bulunmuyor. Hepsi aynı içeriğe sahiptir. Bu yöntem Brezilyalı hobici aynı zamanda doktor olan Jose Mayo tarafından 2013 yıllarında bulunmuş ve denenmiştir.

- Tedaviye başlamadan önce şayet kullanıyorsanız aktif karbon medyanızı akvaryumdan çıkarın. aktif karbon ilacın bütün etkisini kendi bünyesine çekeceği için başarılı bir sonuç elde etmenizi engeller.
- Protein Skimmer’ınızı tedaviye başladığınızda kapatın ve 2-3 gün kadar kapalı bırakın. İlaç partikülleri suda kolay kolay çözünmeyeceği için Protein Skimmer bunları toplayacak ve etkisini azaltacaktır. Bunu yaparken akvaryumunuzun yeterli oksijen aldığından emin olun. Gerekiyorsa bir hava motoru bağlayın.
- iki hafta boyunca 4 L başına günlük 20 mg flukonazolun kulanılmasını tavsiye edilir. Bu da akvaryumunuz 200 Litreyse günlük 1000 mg kullanmanız anlamına gelir.
Flukonazol tedavisinin diğer canlılara bir zararının olup olmadığı konusu net değildir. Şayet bu tedavi yöntemini uygulamaya karar verirseniz akvaryum sakinlerinizi normalden daha fazla gözlemleyin.
Ufak bir dip not olarak kendi akvaryumlarımızda bu tedaviyi bir seferliğe mahsus olarak litre başına 20 mg olarak uyguladık. Sonuçları yaklaşık 30-45 gün içerisinde almaya başladık ve Bryopsis yosununa karşı oldukça etkileyici olduklarını söylemek isteriz.
Bazı kaynaklar da Flukonazal kullanımının bazı mercan türleri için ölümcül olabileceği hakkında raporlarında olduğunu söylemekte fayda var.
Bir diğer konuda Eczacıyı yüksek adetlerde bu ilacı neden istediğiniz konusunda ikna etmekte yaşayacağınız zorluk. Şayet bunu yaşarsanız farklı eczanelerden kalan miktarı temin edin.
6 Yanıt
Güzel bilgi aynı yosun akvaryumumda oluştu .Dıştan mercan alımı olmadı kayalarım kendi kullandığım 3 yıllık kayalarım ve şuan akvaryumum çok iyi kalitede güzel fakat bu yosun yüzünden bozmak geliyo bana.giddikçe çoğalmaya başladı mercan araları köklerine bile ilerledi
balık bile yemiyo bu yosunu .Mg evet düşüktü 3-4 hafta var stabil 1500 üzeri fakat kaybolma yok çoğalma var.Flucan metodu denemek isterim fakat canlıya ne gibi yanetkisi olur bilinmez bide tüm bakteri kültürü ne olur.
Ferhat bey merhaba,
Çok zorlu bir rakip seçmişsiniz kendinize. Bertarafa etmesi oldukça güç bir istilacıdır ve zamanla mercanları boğarak ölümlerine neden olur. Biz Fulcan ile başarılı sonuçlar elde ettik ve herhangi bir mercan kaybı yaşamadık. Ancak kayıplar yaşadığını söyleyen akvarist raporları var. Bu istilacı hakkında herhangi bir kaynakta farklı bir kurtulma metodu henüz bulamadık. Nasıl bir yol izlediğinizi ve sonuçlarını bize de bildirin. Bu sizinle aynı sorunu yaşayan farklı akvaristlere yardımcı olabilir.
Teşekkürler
Peki açıklamada diyor ki PS nizi tedaviye başlayınca 2-3 gün kapalı tutun.bunun devamında tedavi 3-4 hafta 200 litreye 1000 mg flucan uygulanır.Şimdi PS yi sadece 3-4 günmü kapalı tutalım tedavi de 3-4 hafta hergün uygulanmalı burdaki durumu anlamadım.
Ferhat bey merhaba,
Protein Süzücü’nün kapanmasından kasıt tamamen fişden çekilmesi değil, toplama yapmayacak şekilde ayarlanmasıdır. Protein Süzücüler çok iyi birer atık toplayıcıdır. İlaç kullanmaya başladığınız da hızlı bir şekilde toz halindeki bu ilacı sistemden uzaklaştırarak etkinliğini düşürür. Ancak Protein Süzücü canlıların yaşamı için gerekli olan oksijeni de suya sağlar. Bu yüzden kapatılmasından kasıt toplama yapmaması ve çalışmaya devam edecek şekilde ayarlarının değiştirilmesidir.
Benim akvaryum 300 litre bu da 1500 mg kullanmam gerektiğini gösterir.2 hafta boyunca hergün 1500 mg dozlama yapılacak bu dozlama Bakteriye zararı olur mu ?
Merhaba,
Bakteri popülasyonunuzun bu durumdan nasıl etkileneceği hakkında bilgi vermemiz oldukça güç. Kullanıcı raporlarında bu konudan hiç bahsedilmediğini ve kendi deneyimlerimiz de bununla ilgili bir sorun yaşamadığımızı söyleyebiliriz sadece. Yine de bunların birer deneyim olduğunu ve her genelleme de bazı istisnalar olabileceğini unutmayın. Sizin sisteminizde farklı sonuçlar da gösterebil