Baloncuk Yosunu (Bubble Algae) Küçük Yeşil Adamlar!

Baloncuk Yosunu (Bubble Algae) Küçük Yeşil Adamlar!

Baloncuk yosunu (Bubble Algae) tuzlu su akvaryumları için süprizlerin en kötüsüdür. Doğru koşullarda, hızla çoğalır ve yayılırlar.

Paylaşın:

İçindekiler

Evet uzaylılar gerçek ve şimdi küçük yeşil adamlar akvaryumunuzu istila ediyor! Baloncuk yosunu tuzlu su akvaryumları için süprizlerin en kötüsüdür. Doğru koşullarda, hızla çoğalır ve yayılırlar. Bir çok otobura karşı iyi direnç gösterirler ve mercanlarınızın boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalmalarına neden olurlar.

Baloncuk Yosunu (Bubble Algae) Nedir?

Baloncuk yosunu veya ”Denizcinin Göz Küresi” olarak da bilinen ”Valonia ventricosa”, tüm dünyada okyanuslarda tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunan bir yosun türüdür. En büyüğü olmasa da tek hücreli organizmalardan biridir.

Baloncuk Yosunu (Bubble Algae) Türleri

Bazı durumlarda doğru tanımlama bize bir sorunlu yosunla en iyi nasıl mücadele edeceğimizi söyleyebilir. 

Ventricaria Ventricosa

Muhtemelen akvaryumlarda en popüler ve yaygın olanıdır. Akvarist’ler genellikle onları ”Valonia Ventricosa” olarak bilirler , ancak gerçek şu ki, uzun zaman önce kendi cinsiyetlerinin tek üyesi olarak 1988 yılında ”Ventrikaria” olarak yeniden adlandırıldılar. İzole ve mesane şeklinde, beş santimetrelik çapa kadar büyüye bilirler. Herhangi bir yüzeye sıkıca tutunduğu tek bir küçük kök tarafından kolayca tanınabilir. Her bir baloncuk parlak ve sert bir yüzey görünümünde otoburlar için pekte iştah açıcı görünmez.

Valonia Utricularis

Birlikte sıkıca bağlanmış kompakt kümelerde yetişen uzun, kavisli bir şekli vardır. Her baloncuğun veya hücrenin uzunluğu dört santimetreye kadar büyüyebilir, ancak tipik olarak her küme daha küçük baloncuklardan oluşur. Gelişigüzel büyürler ve nispeten hassastırlar, bu yüzden spor’ların serbest kalmasını önlemek için çıkarırken dikkat edilmesi gerekir. Neyse ki bu baloncuk yosunlarının kökü genellikle oldukça zayıftır ve bir parçayı çıkarmak için düz bir nesneyi kümenin altına kaydırarak kümeyi ayırmanız kolay olabilir.

Valonia Macrophysa

Bir öncekine benzer şekilde, biraz daha küçük ve yuvarlak olmasına rağmen, bu baloncuk yosunlarının üst ucu şişmeye eğilimlidir, bu da kümenin daha temiz görünmesini sağlar. Tüm denizlerde ve okyanuslarda (Hint, Pasifik, Atlantik, Karayipler, Akdeniz…) yaygın bir yosun türüdür.

Valonia Fastigiata

Dallanmış yapısı ile kolayca tanınabilen her hücre, ”Salicornia” cinsinin diğer bazı türleri ile kolayca karıştırılmasına küçük bir yanal kök oluşturtarak bölünen bir görseliğe sahiptirMesane genellikle küçüktür, en fazla bir santimetre uzunluğunda ve hafif kavislidir. Resmin solunda, sağda gösterilen bir Salicornia’ya çok benzeyen bu baloncuk yosunlarının bir kümesini görebiliriz. Hint ve batı Pasifik Okyanusu’ndan gelen canlılarla birlikte nadiren bu baloncuk yosunlarıda gelir.

Valonia Aegagropila

Bu baloncuk yosununu akvaryumunuzda görmeniz gerçekten iyi bir haber değildir ve yüzeyinde herhangi birini gördüğünüz mercan veya kayayı akvaryumunuza sokmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Kurtulması en zor türlerden biridir. Küçük mesanelerden (birkaç milimetre) yapılmış, kümelerin düzenlendiği kompakt yol nedeniyle ilk bakışta her zaman belirgin olmayan, uzun ve dallı bir şekle sahip tek hücreli bir yosundur. Hücre duvarı diğer baloncuk yosunlarına kıyasla oldukça hassastır, kökü herhangi bir yüzeye güçlü bir şekilde yapışmasına izin verir, bu da onları temiz ve suya spor salmadan çıkarmayı neredeyse imkansız hale getirir. Tropik olmayan sular da dahil olmak üzere tüm denizlerde ve okyanuslarda yaygın olan bir tür.

Dictyosphaeria Cavernosa

Tehdit oluşturmayan az sayıda baloncuk yosunlarından biridir. Çok düzensiz şekillerde ve sönmüş mesane görünümünde büyür. Grenli dokulu duvarları aslında küçük bir tek hücreli baloncuk yosunu grubudur. Yavaş büyür ve çoğu otçul hayvan, özellikle deniz kestanesi için genellikle kolay besindir ve bu nedenle akvaryumda genellikle uzun süre görülmezler. Bu tür kabarcık algleri Hint Okyanusu boyunca Polinezya ve Karayipler’e yayılmıştır. Akvaryumlarda nadiren görülürler. Şekli ve renkleri nedeniyle süngerle kolayca karıştırılabilir.

Colpomenia Sinuosa

Büyük sönük veziküller (bazıları on santimetre çapınına kadar büyüyebilir) olarak büyüyen sarı bir yosundur. Birçok otobur için ilginç olmayan kalın ve deri bir duvara sahiptirler. Kökleri orta derecede güçlüdür, bu yüzden kırılmadan tek parça halinde çıkarılması kolaydır. Bu kabarcık alglerinin dağılımı, Antarktika‘nın soğuk sularında bile görülebilen (Kanada sularında veya Kuzey Kutbu’nda görülmeseler de) en geniş alana yayılmış olan türlerden biridir.

Botryocladia

Kırmızı renkleriyle kolayca tanınabilir bir baloncuk yosunu türüdür ve akvaryumda nadiren farkedilirler. Bu türe bağlı olarak en fazla bir santimetre ve bir veya ikili kümeler oluştutururlar. Tüm otoburlar tarafından sevilen bir besindir. Bu yüzden tuzlu su akvaryumlarında nadiren bir tehdit haline gelir. Türlere bağlı olarak, bu güzel baloncuk yosunları subtropikal sular da dahil olmak üzere, neredeyse tüm dünya okyanuslarında bulunabilir ancak Hint Okyanusu ve Pasifik Adaları’nda daha sık görülür.

Bornetella Spherica

Diğerlerinden çok farklı bir baloncuk yosun türüdür. Bir ila iki santimetre çapında küresel şekilli bir kümeye sıkıştırılan yüzlerce küçük hücreyle gruplandırılır. Her küçük vezikül, üreme sporlarını taşıyan bir filaman ile merkezi bir gövdeye bağlıdır. tuzlu su akvaryumlarında nadiren görülürler.

Boergesenia Forbesii

Yaklaşık beş santimetre uzunluğundaki bu uzun baloncuk yosunları genellikle tüm bireylerin aynı kökle bağlantılı olduğu küçük dalsız kümelerde büyür. Belirgin bir epifit karaktere sahiptirler, yani diğer organizmaların dokusunda, özellikle diğer yosunlarda büyümeyi severler, ancak mercanlarda da büyüyebilirler. Hücre duvarı, bu büyük baloncuk yosunlarında beklediğinizden daha hassastır. Bu yüzden onları ayırmaya çalışırsanız özellikle dikkatli olmalısınız. Geniş bir coğrafi dağılıma sahiplerdir, bu yüzden bu baloncuk yosunlarının bazılarını yeni ithal edilen canlı kayalarda görmek oldukça yaygın.

Baloncuk yosunları (Bubble Algae) tuzlu su akvaryumları için gerçek bir tehdit olabilir. Bu yüzden aldığınız canlı kaya, mercan veya canlıların geldiği suyu iyi kontrol etmeniz gerekir.

Kaynaklar:

  • blog.coralwonders.com
  • hawaii.edu
  • algaebase.org

Siz de içerikle ilgili deneyimlerinizi veya eklemek istediklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle ve diğer akvaristlerle paylaşarak hobiye katkıda bulunabilirsiniz.

İster acemi bir hobici olun, ister deneyimli bir akvarist, yardım, tavsiye veya rehberlik için Akvaryum Forum da kendi başlığınızı açmaktan da çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Su altı dünyasıyla mücadele etmek zor olabilir, ancak birlikte tuzlu su akvaryumunuzu sağlıklı, mutlu ve güzel bir hale birlikte getirebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir