Evde köpek balığı besleyebileceğinizden bahsetmiştik. Bunun için akvaryumunuzu seçerken daha büyük olan her zaman daha iyidir sözü çokta yanlış olmaz. Özellikle, daha geniş bir alana sahip olmasına dikkat etmelisiniz. Yani aynı hacimdeki su için yükseklik yerine daha fazla uzunluk ve genişlik tavsiye ediyoruz. Eklenen yüzey alanını kullanacaklardır.
Yetişkin bir tür için minimum hacim ortlama 700 Litre’dir. Ama 1000 Litre ve üzeri bir akvaryum onlar için çok daha iyi olacaktır. Ancak tehlikeli ama daha küçük bir şeyler isterseniz Mavi Halkalı Ahtapot tam size göre!
Yatırım yapmayı planladığınız her şeyde olduğu gibi, eve getirmeden öncede bol miktarda araştırma yapmalısınız. Bilgi Güçtür!
Köpek balıkları çok güçlü canlılardır ve akvaryumunuzun üst kısmının güvenli bir şekilde örtülmediği durumlarda kolayca atlayabilirler. Bu türü tutarken, akvaryumun üst kısmın her zaman güvenli bir şekilde kaplandığından emin olmalısınız.
Apolet Köpek Balığı
Çoğu insanın ilk tercihidir. İnce ve hızlı hareket eden gövdesi ve göğüs yüzgeçlerinin üzerinde 2 yakışıklı nokta nedeniyle herhangi bir popülerlik yarışmasını kolayca kazanacaktır. Apoletler, kendilerini güvende hissettikleri için küçük alanları ve saklanmayı sever. Kumlu akvaryum tabanında alttan beslenmeyi , ancak birkaç hafta boyunca oruç tutmayı ve daha sonra bayram etmeyi de sevdikleri için sık sık yemek yemeleri gerekmez.

Wobbegong Köpek Balığı
Halı köpek balıkları ailesinin bir üyesidir ve bunu vücudundaki halı işaretleriyle zaten belli eder. Bazı türlerin 3,04 metre uzunluğunda olabileceği için doğru Wobbegong türüne sahip olmak şarttır. Evcil hayvanınızın idare edecek kadar küçük kalmasını sağlamak için püsküllü veya Ward’ın Wobbegong’unu arayın . Wobbegong’un çok yavaş bir metabolizması vardır, yani haftada sadece iki kez yemek yemesi gerekir ve bütün egzersizi akvaryumun dibinde takılmaktan oluşur.

Tavşan Köpek Balığı
Yedi farklı türden oluşmaktadır. Genellikle diğer balıklarla iyi geçinirler, ancak iştahlıdırlar ve lezzetli bir lokma görürlerse atıştırmalık yapabilirler. Bu türü günde birkaç kez beslemek onu mutlu edecektir, ancak Wobbegong’dan biraz daha aktiftir, bu yüzden yüzebilmesi için daha büyük bir akvaryum şarttır.

Boynuz Köpek Balığı
Nispeten küçük boyutu (maksimum 120cm) ve daha yavaş yüzme hızlarıyla akvaryum yaşamı için iyi bir türüdür. Bu nedenle köpek balığı akvaryumu ticaretinde de iyi bilinir. Sırt yüzgecinin önünde, daha büyük balıklar tarafından yutulmasını önlemek için kullandığı, ancak dikkatle ele alınmadığında insanların yaralanmasına neden olabilecek bir omurgaya sahiptir.
Diğer birçok türden daha küçük olsa da, sadece çok büyük akvaryumlara sahip uzman akvaryumcular tarafından beslenmelidir. Boynuz köpek balıkları genellikle bazı lekeli koyu ten rengi veya kahverengi alanlarla renklidir ve vücudu işaretleyen bir dizi küçük siyah lekeye sahip olabilirler.

Japon Leopar Köpek Balığı
Daha büyük ve agresif kuzenlerinin klasik görünümünü korurken, aynı zamanda büyük bir akvaryum ortamında büyüme oranıda kontrol altında tutulabilir. Düzgün beslenirse, yetişkin büyüklüğüne ulaşması 10 yıla kadar sürer ve bu da birçok büyük deniz akvaryumu için onu uygun hale getirir.
Genellikle 25cm ila 35cm arasında değişen yavru uzunluklarda satılır ve zamanla (8 ila 10 yıl) cinsiyete bağlı olarak 1,5m ila 2m arasında boyutlarına ulaşabilir. Leopar benzeri deseni ve kendine özgü şekli ile çok aktif bir türdür; Ancak, büyük bir akvaryumda minimum 1500 Litre (2000 Litre önerilen) içinde büyük miktarda açık yüzme alanı gerektirir.

Gri Pürüzsüz Tazı Köpek Balığı
Minimum 1500 ila 2000 Litre kadar küçük akvaryumlarda yaşayabilir, ancak 1 ila 2 yıl içinde daha büyük bir akvaryuma veya havuza taşınması gerekir. Ortalama olarak 20 ila 30 cm arasında doğar, 2 ila 3 yıl içinde yetişkin boyutuna ulaşana kadar yılda 15 ila 20 cm büyür ve 6 ila 9 yıla kadar ortalama bir yaşam süresi vardır.
Diğer türler gibi, pürüzsüz kumlu bir alt tabakaya, bazı kaya veya mercan yapılara sahip, bol açık yüzme alanına ve dışarı atlamasını önlemek için akvaryuma güvenli bir üst kaplamaya sahip olmalıdır. Kalın kaslı bir gövdeye sahiptirler ve hem mekanik hem de biyolojik filtrasyona önemli bir yük olacaklardır.

Siyah Tip Köpek Balığı
Şekilleri itibariyle akvaryumlarda beslenmesi en çok arzulanan türlerin başında geliyor. Siyah tip köpek balıkları bakımları oldukça zor ve büyük hacimli akvaryumlara ihtiyaç duyarlar. Yaklaşık 2 metre boya ulaşırlar ve ağarlıkları 15Kg bulabilir. Bu köpek balıkları aynı zamanda insanlar için de besin kaynağı rölündedir. Yüzgeçleri için avlandıkları bilinmektedir.
Tuzlu suda yaşadıkları gibi tatlı su kesişim noktalarında da gözlemlenmiştir ama kıyıdan uzak göl ya da nehirlerde gözlemlenmemiştir. Bu türün avlanma durumunda sudan tamamen sıçradığıda bilinmektedir. Bu yüzden kesinlikle üstü kapalı bir akvaryuma ihtiyaç duyarlar.
Bir akvaryumda nasıl göründüklerini izlemek isterseniz koltuğunuzdan hiç ayrılmayın. National Aquarium’un kendi web sitesinde canlı izleyebileceğiniz bir köpek balığı akvaryumu bulunuyor.