Tuzlu Su Akvaryumunda Biopellet Kullanımı

Tuzlu Su Akvaryumunda Biopellet Kullanımı

Daha anlaşılabilir olarak, biopellet kullanımı akvaryumlarımızda istediğimiz bakteriler için üreme ortamı sağlayan bir karbon kaynağı yani besindir.

Paylaşın:

İçindekiler

Tuzlu su akvaryumlarında Biopellet kullanımı son yıllarda bir hayli popüler. Ancak tam olarak neyi başardıkları, bunu nasıl başardıkları ve nasıl kullanılmaları gerektiği konusunda bir karmaşa var gibi.

Biopellet Nedir?

Biopellet; karbon dozlaması için kullanılan ve biyolojik olarak parçalanabilen polimerlerdir. Bu bilimsel terimler biraz kafanızı karıştırdı dimi? Merak etmeyin sizin için çok daha basit bir açıklamamız var!

Tuzlu su akvaryumlarında yüksek nitrat ve fosfat seviyelerinin zararlı olduğunu ama aynı zamanda bir miktar gerektiğini ve bu savaşın ön cephesinde bakterilerin yer aldığını biliyoruz.

Daha anlaşılabilir olarak, Biopellet akvaryumlarımızda istemediğimiz nitrat, fosfat değerlerini düşürmek için savaşan bakterilere, üreme ortamı sağlayan bir karbon kaynağı yani besindir.

Biopellet Ne işe Yarar?

Tuzlu su akvaryumlarında yüksek nitrat ve fosfatla savaşan bakterilerin istikrarını koruması için besin(karbon kaynağı) gerekir. Hemen hemen bir çoğunuzun akvaryuma votka, sirke yada şeker dozlanmasının aynı işe yaradığını düşündüğünü biliyoruz. Ama daha basit ve stabil bir yöntem kullanmak istemez miydiniz?

Akvaryumlarımızdaki bakteri popülasyonu karbon kaynağımızla sınırlıdır. Yeterli karbon kaynağı yoksa yeterli bakteri popülasyonuda olmayacaktır. Burada devreye biopellet girer.

Biopellet bir karbon kaynağı yani bakteri besini olduğu için, bakteri popülasyonunun hızla artmasını sağlar. Hızla artan bakteriler de istenmeyen nitrat ve fosfatları kendi bünyelerinde bağlar. Bu nitrat ve fosfatınızın akvaryumdan atıldığı değil akvaryum içinde bağlandığı anlamına gelir.

Biopellet medyası
Biopellet medyası

Biopellet Nitrat Ve Fosfatı Düşürür Mü?

Biopellet nitrat ve fosfatı bağlar ama tek başına akvaryumdan uzaklaştırılmalarını sağlayamaz. Akvaryumdan çıkarılmaları için Protein Skimmer kullanmanız gerekir. Protein Skimmer nitrat ve fosfatları bünyesine alan bakterileri toplayarak akvaryumdan uzaklaştırma görevini üstlenir.

Uzaklaştırılan yani sistemden atılan bakteriler biopellet sayesinde yeniden çoğalır ve bu döngü halinde devam eder. Kısaca biopllet kullanımında Protein Skimmer da kullanmanız gerekir.

Biopellet Kullanımı

Tuzlu su akvaryumlarında önceliğin sabır ve istikrar olduğunu hatırlayalım. Her ne kullanıyor olursanız olun bunun akvaryumunuza etki etmesi bir süreçtir ve zaman alır. Biopellet kullanmaya başladığınızda ertesi gün yada bir sonraki hafta bir mucize beklememelisiniz.

Biopellet kullanmak için bir reaktöre ve reaktör içindeki su hareketi için bir pompaya ihtiyacınız var. Bazı sistemlerde pompa yerine su hareketi için akvaryumun kafa motorundan bir hat çekilerek de bu işlem sağlanabilir. Biopellet tanecikleri reaktör içinde doğru debide bir akışla hareket halinde kalmalıdır. Aksi halde birbirilerine yapışabilir.

Biopllet kullanmaya başladığınızda satın aldığınız markanın önerdiği değerlerin yarısı yada dörtte birini kullanarak başlayın. Amacımız bakteri popülasyonunu arttırarak sistemden uzaklaştırmak istediğimiz nitrat ve fosfat, ama hızlı bir şekilde sistemden çıkarılmaları ciddi sorunlara yol açabilir.

Herhangi bir fosfat tutucu(GFO) kullanıyorsanız sistemden çıkarın. Biopellet reaktörünüzün su çıkışını mümkün olduğunca Protein Skimmer su emiş kısmına yakın tutun. Bazı akvaristlerin rektör çıkışışını direkt olarak Protein Skimmer su emişine bağladıkları bilinen bir gerçektir.

Dilerseniz bu aşamada farklı bakteri kültürleri ekleyerek akvaryumunuzdaki bakteri çeşitliğini arttırabilir yada süreci hızlandırabilirsiniz. Bu tamamen bir seçimdir ve uygulanması zorunlu bir aşama değildir.

Sürece başladıktan sonra düzenli testler yaparak nitrat ver fosfat seviyelerinizi kontrol edin. Bu süreç içinde değerlerin sabitlendiği noktalarda reaktörünüze haftalık olarak Biopellet eklemesi yaparak istediğiniz değerlere gelene kadar buna devam edin.

Sisteminizde bir UV filtresi varsa bunu kapatın. UV filtresi yararlı bakterilerin çoğalmasını engelleyebilir.

Akvaryumunuzda yaptığınız rutin şeyleri değiştirmeyin. Şimdiye kadarki besleme şeklinizi su değişimi prosedürleriniz, katıkı dozlamlarınızı olduğu gibi koruyun. Yapacağınız değişiklikler sonuçları anlamanızı zorlaştıracaktır.

Yaklaşık 6 ila 8 hafta sonra biopellt kullanımı sonuçlarını net olarak göremeye başlamanız gerekir. Bu noktada rektörünüzü durdurun ve kullandığınız bioplletler için bir çizgi belirleyin. Yaklaşık altı ayda bir rekötürtünüzde bulunan biopelletleri bu seviyeye tamamlayın. Eskileri çıkarmayın.

biopellet reaktörü. biopellet kullanımı için üretilmiş reaktör
Biopellet Reaktörü

Satılan Bütün Biopelletler Aynı Mı?

Biopellet kullanımı için farklı ticari markaların farklı ürünleri mevcut bunu zaten biliyoruz. Peki hepsi aynı şekilde mi çalışıyor?

Biopelletler P3HBV ve P3HB olarak iki ana polimerden oluşur. Aynı zamanda sadece polimerden değil bakterilerden de oluşurlar. P3HBV polimerinin fosfat için daha iyi bir sonuç verdiği de söylenir.

Ticari markaların biopellet kullanımı için tasarladıkları ürünlerin içerisine yerleştirdikleri bakteriler bu yüzden çeşitlilik gösterebilir. Bu da farklı markalarla farklı sonuçlar doğmasına neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Siyah Kurdele