Evde Akvaryum Kayası Nasıl Yapılır Neler Gerekir?

Evde Kendi Canlı Kayanızı Nasıl Yaparsınız?

Tuzlu su akvaryumlarında canlı kaya kullanmanın bir bir başka yoluda kendinizinkini yaratmaktır. Canlı kaya yapımı hakkında hazırladığımız rehbere gözatın.

Paylaşın:

İçindekiler

Tuzlu su akvaryumlarında canlı kaya biyolojik filtrasyon için en iyi alternatiftir. Canlı kaya’nızı satın alabileceğiniz gibi, kendi canlı kaya yapımı nız için bir rehber niteliğini taşıyan yazımıza bir göz atın.

Tuzlu su akvaryumlarının popüleritesi son on yılda çok sayıda küresel yatırımdan sorumlu olmuştur. Bazı fikirler ve sistemlerin değişmesine rağmen canlı kaya kavramı her zaman ihtiyaç duyulan bir materyal.

Canlı kaya yapımı gerçekten sanatsal bir anlam taşır. Kendi tasarımınızı yapmanız aynı zamanda doğayıda korumanız anlamına gelir. Hala ekosistemden çıkarılan canlı kayaların ticari bir gelir olduğunu biliyoruz ama ekosistemlerden çıkarılan bu kayaların yerlerini dört ila beş yılda doldurulabildiğini biliyor musunuz?

Kolayca birbirine uyacak küçük kemerler ve daha sanatsal parçaları oluşturma yeteneğine sahip olmak, kendi canlı kaya’nızı yapmak için harika bir neden. Günümüzde nano sistemlerin popülaritesinin artmasıyla, ev yapımı canlı kaya yapıları, delikler ve yarıklar ile akvaryumları doldurmaya izin veren daha hassas yapılar sunabiliyor.

Canlı Kaya Yapımında Nelere İhtiyacınız Var?

Canlı kaya yapımı için çimento, su, kum ve kaya tuzuna ihtiyacınız var. Elbette her zaman ihtiyaç duyulacak farklı materyallerde gerekecektir bir kova, eldiven yada spatula gibi.

Çimentoyu herhangi bir nalburdan alabilirsiniz. Renginin bir öneminin olmadığını hemen belirtelim. Kullanacağınız kumu da herhangi bir işletmeden satın alabileceğiniz gibi, yaşadığınız şehrin sahilinden de temin edebilirsiniz. Burada önemli olan kumun ezilmiş mercan, aragonit, mercan kumu, ezilmiş deniz kabuğu veya istiridye kumunun bir karışımı olmasıdır. Kısaca komşunuzun bahçesinden uzak durun!

Canlı Kaya İçin Harç Hazırlanması

canlı kaya yapımı için harç hazırlanması

Her şey hazırsa artık eğlenmeye başlayabiliriz. 1/3 çimento kum oranı kullanarak çimento ve kumu karıştırmaya başlayalım. Bu oran deneysel değildir. Kendiniz de size uygun oranı belirleyebilirsiniz.

Çimento ve kumu karıştırırken kaya tuzunu kullanmayın. Kaya tuzuna bütün işlemlerin ardından kayanızı şekillendiremeye başladığınızda ihtiyacınız olacak.

Kırık mercan parçalarını yeni kayalarınıza yapıştırarak daha fazla gerçekçilik yaratmaya çalışmak cazip gelebilir. Bu işede yarayabilir, ama aynı zamanda çok sahte görünmesinede neden olabilir. Bu görünümü istiyorsanız, kendi yaptığınız kayaları temel kaya olarak kullanmak ve daha sonra akvaryumunuza gerçek canlı kaya eklemek daha iyi olabilir.

canlı kaya yapımı için kalıbın hazırlanması

Alacağınız kumu hem kaya yapımında hemde hazırlayacağınız kayanın kalıbında kullanacağınız için bolca almanızı tavsiye ediyoruz. Çimento kum karışımınız uygun kıvama geldiğinde (oyun hamuru) kayamızı şekillendirmeye başlayabiliriz.

Canlı Kaya İçin Tasarımın Hazırlanması

Kayamızı şekillendirmek için öncelikle bir miktar kumu zemin malzemesi olarak kullanıyoruz. Bu aynı zamanda kalıbımız olacak. Artık kaya tuzunuda hazırladığınız karışımda kullanabilirsiniz. Kayanızı hazırlarken katmanlar arasında kum kullanmayıda ihmal etmeyin.

Canlı kayanın tasarımının oluşturulması

Kayanızı tasarlarken kullanacağınız kum hem tasarımınızı şeklen desteklerken, süreçte daha hızlı ilerlemenize, değişiklikleri kolayca yapmanıza ve küçük canlılar için küçük yuvalar inşa etmenize olanak verir. Eklediğiniz kaya tuzları da eridiklerinde küçük organizmalar için bir yuva görevi görecektir.

Sanatsal eserinizin sonlarına doğru kayanızın bir kum yığının içinde kaldığını hissedebilirsiniz. Endişe etmeyin biz size inanıyoruz ve harika bir iş çıkardınız. Kayanızı oluştururken frag taşlarınızı yerleştirebileceğiniz küçük oyuklarda yapabilirsiniz.

Canlı Kayanın Temizlenmesi

Canlı kayanın kurumaya bırakılması

Şimdi kovanızı biraz nemlendirip, kayanızın kuruması için biraz zaman tanımalısınız. bir iki gün içinde kayalarınız hazır olacak. Bu süreç içerisinde kovanızı arada sırada nemlendirerek, çimento, kum ve kaya tuzunuzun bağlanmasına yardımcı olun.

Artık sanat eserinizi kumdan çıkarma vakti geldi. Siz de kendinizi define bulmuş arkeolog gibi hissetmiyor musunuz? Kayanızı suyla durulayarak fazlalıklarından arındırın.

Artık kayanızı uygun bir kabın içinde tatlı suda bir süre bekletmeniz gerekecek. Suyu 2-3 günde bir yenilemeyi unutmayın. Bunun sebebi; Çimento bünyesindeki kalsiyum hidroksitin pH değerinizin yükselmesine sebep olması ve karışım sırasında kullandığınız tuzun giderek eriyik hale gelerek suya karışacak olmasıdır.

Kayalarınızın bulunduğu kaptaki suyunuz yaklaşık 8.3 pH değerlerine ve refraktometre ölçümlerinizde 0.0 ppm tuz tespit ettiğinizde kayalarınız akvaryum kullanımına hazır demektir.

Canlı kaya yapımı için ilk aşamayı tamamladınız ve kayalarınızı tasarladınız. Bir sonraki adım kayalarınızı canlandırmak olacak. Kayalarınızı canlandırmak içinse kürleme işleminin uygulanması gerekir. Kısaca kayalarınıza bakteri aşılamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Siyah Kurdele