Bir çoğumuzun elinin yatkın olduğu konular var. Bunların bazılarını biliriz, bazılarındansa hiç denemediğimiz için emin olamayız. Peki evde akvaryum nasıl yapılır? Hiç merak ettiniz mi? Aslına bakarsanız konu 5 parça camın birbirine yapıştırılmasından ibaret gibi görünebilir ama işin içine girdikçe bir çok gizem barındırdığını görürüz.
Akvaryum yapımlarını şahsen gözlemlemiş bir ekip olarak; İzlerken kendi aramızda ”Çocuk oyuncağı” dediğimizi hatırlıyorum. Hatta o kadar basit görünüyorduki bir çok kez ”Neden bunu biz yapmıyoruz?” diye düşündük. Sanırım hiç bir zaman o cesareti kendimizde bulamadık.
Her şeye rağmen bizden farklı düşünen ve o cesareti kendilerinde bulup, akvaryumunu kendileri yapmak isteyenlere bir kılavuz hazırlamak istedik.
Akvaryum Nasıl Yapılır? Başlamadan Önce Bir Kaç Uyarı…
Akvaryum yapımının gizemli dünyasına girmeden önce bazı uyarıları yapmakta fayda var. Öncelikle kendi akvaryumunuzu yapmaya karar verdiyseniz, yapamadığınız noktada başınıza ne tür sorunlar açacağınızı anlamanızı istiyoruz. Akvaryumlar içlerinde su bulunan kaplardır ve bu kulağa çok korkutucu gelmiyor olabilir. Yinede atladığınız yada gözden kaçırdığınız bir şeyler yüzünden akvaryumunuz su sızdırabilir daha kötüsü tamamen kırılabilir. Su zararsız gibi görünsede evlerimizde yada iş yerlerimizde elektrik kaçaklarına, buna bağlı yangınlara, ev yada iş yerimizin taban malzemesinin deformasyonuna ve en kötüsüde evi yada iş yerini paylaştığımız diğer sakinlerle aramızda ciddi sorunlar çıkmasına neden olabilir.
Bir başka sorunda akvaryumunuz boş değilse canlı kayıplarınızın size vereceği maddi ve manevi zarar hobiden soğumanıza ve daha başlamadan maceranızı sonlandırmanıza neden olabilir.
Bizce akvaryum yapımı için limitlerinizin olmasında fayda var. 200 Litre ve üzerinde bir akvaryum yapmayı planlıyorsanız bunu kesinlikle konunun uzmanlarına bırakın ve akvaryum seçimi hakkında daha fazla bilgi alın. Küçük karantina akvaryumları, nano akvaryumlar, küçük üretim akvaryumları yada sump hazneleri için yazımızın devamını okuyun.
Akvaryum Yapımında Gereken Malzemeler
İhtiyaç duyduğunuzda elinizin altında olmayan bir ekipman süreci uzatabilir, yarıda kalmasına hatta baştan başlamanıza neden olabilir. Bu yüzden listenin tamamına sahip olduğunuzdan emin olun.
- Akvaryum için hazırlayacağınız camlar
- Yapıştırmak için kullanacağınız silikon
- Doğru açılar için hazırlanmış bir sehpa
- Etrafı kirletmemek için bolca peçete
- Ellerinizi korumak için deterjan
- Silikonun taşmasını ve temizliğin zorlaşmaması için kağıt maskeleme bandı
- Silikonu düzeltmek için silikon aparatı
- Her şey bittiğinde silikonları temizlemek için bir jilet
Önce akvaryum camlarınızı nasıl hazırlayacağınızdan bahsedelim. Akvaryum ölçülerinizi belirlemeniz ve buna bağlı olarak cam kalınlığı hesaplamalarını yapmanız gerekir. Daha önce de belirttiğimiz gibi 200 Litre üzerinde bir akvaryum yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Bu nedenle seçeceğiniz ölçüler doğrultusunda 100 Litreye kadar 5mm, 100 Litreden 200 Litreye kadar 10mm cam kalınlığı risk faktörleri açısından yeterli olacaktır. Camlarınızın hem estetik hemde tehlike arzetmemesi için rodajlı olmalarına dikkat edin.
Rodajlı cam nedir?
Rodaj; camin elmasla kesilmesinden sonra CNC rodaj makinesinde kenarlarının pürüzsüz ve parlak bir yüzey elde edilmesi için kullanılan, traşlama, taşlama, fırçalama ve parlatma aşamalarından oluşan bir işlemdir. Bu işlem sonucunda camın kenar yüzeyleri ön yüzeyleri kadar temiz ve pürüzsüz olur. Rodajlı camlar normal elmas kesimli camlara göre daha iyi yapışırlar ve kenarlarından alabilecekleri darbelere ve gerilimlere karşı normal kesimli camlardan çok daha dayanıklı olurlar. Camların rodajsız olması keskin olduğu anlamınada gelmez.
Silikon Seçimi Nasıl Yapılır?
Akvaryumunuzu yapıştırmak için beyaz, şeffaf yada siyah silikon kullanabilirsiniz. Silikonların renkleri dışında birbirilerinden hiç bir farkı yoktur. Dikkat edilmesi gereken konu alacağınız silikonun üretim tarihidir. Üreticiler silikonlar için 12 ay raf ömrü verir. Siyah silikonlar çok daha az satıldığı için raflarda daha uzun süre beklerler, bu nedenle alacağınız silikonun üretim tarihine bakmayı unutmayın.
Akvaryum Camlarının Birleştirilmesi
70cm uzunluğunda 60cm derinliğinde ve 40cm yüksekliğinde (70x60x40h), cam kalınlığı 10mm olan bir akvaryum için kolları sıvayalım.


Yukarıdaki çizimde ölçülerde farklılıklar olduğunu görebilirsiniz. Bu farklılıklar birleşim yerlerindeki silikon payları ve cam kalınlıklarının da hesaplanmasıyla belirlenir. Silikon payı görselde 0,25cm olarak verilmiştir. Aynı zaman da bir çok akvaryum yapımı sürecinde izlenen yan camların taban camına oturma yolunun da izlenmediğini farketmiş olmalısınız.
45 derece açıya sahip bu sehpa acemiler için işi kolaylaştırdığı gibi seri üretimlerde de hata payını ortadan kaldırır. Her ne kadar biz böyle bir sehpa ile işlem yapan akvaryumcu görmesekte acemiyseniz önce sehpanızı hazırlamanızı tavsiye ederiz.

Arka camı sehpamıza yatırdıktan sonra taşmaları ve daha fazla zorluk çıkmasını önlemek için silikonu yapıştıracağımız kısımlardan 2cm kadar boşluk bırakarak maskeleme bandıyla bir hat çekin. Ardından taban camı için arka camın alt kısmına silikonu mümkün olduğunca eşit dağılacak şekilde sıkın.

Taban camını maskele bandı ile çerçeveledikten sonra yavaşça birleşim yerine doğru sehpanızdan kaydırarak yapıştırın. Bunu yaparken çok fazla güç sarfetmeyin. Verdiğimiz ölçülerde 0,25 cm kadar bir silikon payı bıraktığınızı unutmayın. Çok fazla güç uygularsanız silikonun gereğinden fazla taşmasına ve daha ince bir yapışma yüzeyine sahip olmasına neden olursunuz.

Taban camını yapıştırırken sag ve sol tarafta yan camlar için eşit miktarda boşluk bıraktığınızdan emin olun. Camı yapıştırdıktan sonra silikon çekme aparatınızı ve elerinizi deterjanlı suda durulayarak iç kısımlardaki taşmaları düzeltin. Deterjan silikonun ellerinize, cam silme aparatınıza ve camın istemediğiniz bölgelerine yapışmasına engel olur. Fazlalıkları peçete yardımıyla temizleyin. Köşelere dokunmayın onlar için biraz daha zaman var.

Taban camını yapıştırdıktan sonra sıra yan camlara geliyor. Önce maskeleme bandıyla çerçevelerini çekip ardından yan camın dikey kısmı arka camın iç kısmına ve düşey kısmı taban camının yan kısmına gelecek şekilde silikonu çekip camları yapıştırın. Unutmayın yan camlar taban camının üzerine değil yanına yapıştırılmalıdır. Bu size daha fazla mukavemet sağlar.


Yan camları yapıştırdıktan sonra maskelem bandı ile sabitlemeniz önemlidir. Bu camın kaymasını engellerken silikon et kalınlığınında sabit kalmasını sağlar. Yine yapıştırma işlemi bittiğinde deterjanlı suda durulayarak silikon çekme aparatınızla iç kısımları düzeltin.

Son olarak ön camın yapıştırılması var. Bu noktada dikkat etmeniz gereken konu yan ve taban camın aynı hizada duruyor olmasıdır. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız hepsi aynı hizadadır ama yan camlar ve taban camı aynı hizada değilse, ön camı yapıştırmadan önce hepsinin aynı hizaya gelmesini sağlayın. Bunu biraz güç uygulayarak kolaylıkla yapabilirsiniz. Ardından kenarlara eşit şekilde silikon sıkarak ön camı yapıştırın.

Akvaryumun Temizlenmesi
Neredeyse akvaryumunuzu bitirdiniz. Ön camı yapıştırdıktan sonra yine maskeleme bandıyla diğer camlara sabitleyin. Deterjanlı suda ıslatarak silikon aparatınızı kulanın ve iç kısımlardaki silikonları köşeler dahil olmak üzere temizleyip düzeltin. Şimdi yapmanız gereken şey çektiğiniz silikonları incelemek. Hava kabarcığı yada boşluk kalmadığından emin olun. Hava kabarcıkları görüyorsanız parmağınızı yada silikon çekme aparatınızı kullanarak bunları düzeltin. Aralarda boşluk görüyorsanız o boşlukları yine silikon takviyesi yaparak kapatın ve akvaryumu 48 saat kurumaya bırakın.
Akvaryumunuzu kurumaya bırakmadan önce camlarda kalan atık silikonları temizlemeniz daha kolaydır. Silikon kuruduktan sonra bu işlem çok daha zor bir hale gelecektir.
48 saatlik bekleme süresi ardından yeniden kontrollerinizi yapın. boşluklar yada hava kabrcıkları olmadığından emin olun.

Akvaryum yapımı sürecinde artık maskeleme bantlarını çıkarabilir ve akvaryumun dışında kalan silikon fazlalıklarını jiletle temizleyebilirsiniz. Son olarak akvaryumunuza uygun bir ortamda su doldurarak 1-2 gün boyunca sızdırmazlık testi yapmanız ve bu sürecide başarıyla atlatırsa kuruluma geçmeniz için hiç bir engeleniz kalmıyor.
UYARI: Silikonlar için üreticiler ortlama 25 yıl ömür biçer. Akvaryumlarımızda ise bu süre yaklaşık 10 yıldır. Akvaryumunuz 10. yılına yaklaştığında gözden geçirmeli, gerekiyorsa akvaryum camlarını sökerek yeniden silikon çekmeniz gerekir. Akvaryum yapımı için ”çıkma” diye tabir edilen camları kullanmayın. Bu camlar uzun süre kulanıldıkları için dayanıksız ve kırılmalara, çatlamalara daha yatkındır.