Akvaryumda Hangi Test Kitlerini Kullanmalıyım?

Akvaryumda Hangi Test Kitlerini Kullanmalıyım?

Tuzlu su akvaryumlarında çok önemli bazı parametreler vardır. Buda sizin ''Hangi test kitlerini kullanmalıyım ?'' sorusunu sormanıza neden olur.

Paylaşın:

İçindekiler

Tuzlu su akvaryumlarında çok önemli bazı parametreler vardır. Buda aslında ”Hangi test kitlerini kullanmalıyım ?” sorusunun cevabıdır. Bu parametrelerin bir kısmı dijital ölçümlerle vakit kaybetmeden ölçülebilir. Bazılarıysa özel test kitleri sayesinde, genellikle sıvı ve tozların karışımı sonrası renk değişimlerinin bir tablo ile karşılaştırılmasıyla öğrenilir.

Hangi Test Kitlerine İhtiyacınız Olacak?

Bütün ekipmanlarınız gibi test kitleriniz de tuzlu su akvaryumu maliyetlerinden biridir ve yeni bir maceraya atılmanız için bazılarını satın almanız gerekir. Akvaryumunuzu kurup, döngü sürecini başlattıysanız şimdi bilmeniz gereken bazı su değerleriniz var demektir.

Amonyak Testi

Amonyak doğru kurulan bir akvaryumda genellikle sadece döngü sürecinin başlangıç aşamasında ihtiyaç duyulan zehirli bir elementtir. Bu nedenle Amonyak testini almak yerine döngü süreci içinde, belli bir ücret karşılığı, evcil hayvan mağazalarında bu testi yaptırabilirsiniz. Yinede unutmamak lazım ki ilerleyen süreçte yaşayabileceğiniz büyük bir sorunda amonyak miktarınız artabilir ve siz bu ölçümü yapana kadar canlı kayıpları yaşanabilir.

Nitrit Testi

Bir sonraki aşama, düşen amonyak değerinize karşılık çıkan Nitrit değerinizdir. Aynı şekilde Nitrit de istenmeyen zehirli bir elementtir ve döngü süreci ardından doğru kurulan bir sistemde oluşması beklenmez. Bu testi de dilerseniz evcil hayvan mağazalarında belirli bir ücret karşılığı yaptırabilirsiniz. Elbette elinizin altında bir tane bulunması çok daha iyi bir seçimdir.

Nitrat Testi

Bir sonraki aşama da Nitrat değeriniz yükselmeye başlar. Bu değer akvaryum sahiplerinin sürekli takip etmesi gereken bir değerdir. Her yeni canlı girişinde her canlı ölümünde bu değer hızla değişebilir. Şayet Nitrat değerinizi takip etmezseniz değerin değiştiğini yosunlarla kaplı bir akvaryumla ya da ölen mercanlarınızla karşılaştığınızda anlayabilirsiniz.

Fosfat Testi

Fosfat takip edilmesi gereken değerlerin başında gelir. Hatalı su kullanımı, aşırı yemleme, gereğinden fazla balık bu değerin hızla yükselmesine neden olabilir. Fosfat değeriniz ne kadar yüksek se akvaryum camlarınız için o kadar fazla uğraşırısınız çünkü sürekli yosunla kaplanır. Fosfat değeri bir bakıma istenmeyen yosunların habercisidir. Bu değerin belli bir oranda sabit tutulması ve Nitrat gibi düzenli olarak test edilmesi en iyisidir.

Test kitlerine örnek bir ph testi uygulaması

Diğer Test Kitleri (Magnezyum, Kalsiyum, Alkalinite)

Döngü süreciniz tamamlandığında, tuzlu su akvaryumunuzun ideal su parametrelerini kontrol altında tutabilmeniz için Kalsiyum, Magnezyum ve Alkalinite değerlerinizi de düzenli olarak test etmeniz gerekir. Ancak bu değerler mercanlarında olduğu bir akvaryumda önemlidir. Sadece balık olan bir akvaryumda bu değerlerin ölçülmesinin bir anlamı yoktur. Tuzlu su akvaryumunuz için ideal su değerlerine tuzlu su akvaryumu kimyası bölümünden ulaşabilirsiniz.

Çok fazla kafa karıştırmamak adına, tuzlu su akvaryumu için diğer elementlerin test kitlerinden bahsetmeyeceğiz. Bu testlere ihtiyaç duymanız için belli bir seviyeye ulaşmış ve artık bazı canlı türlerine sorunsuz bir şekilde bakabiliyor olmalısınız. Bu noktadan sonra hangi test kitlerini almanız gerektiği büyük oranda mercan renklenmesine be büyümesine bağlı olacaktır. O noktaya geldiğinizde zaten hangi test kitlerini kullanacağınızı biliyor olacaksınız.

Test Kitlerini Almak Zorundamısınız?

Test yapmak zorundamıyım? sorusunun cevabı kesinlikle kocaman bir ”EVET” kullanmak zorundasınız!

Test kitleriniz yoksa yaşayacağınız sorunların kaynağını bulamazsınız. Bu sorunlar beraberinde canlı kayıplarını getirir. Üstelik bu sorunları internet üzerindeki platformlarda ya da arkadaşlarınız arasında konuşurken sormanız durumunda, alacağınız ilk cevap yapmadığınız test sonuçlarınızın ne olduğu sorusu olacaktır. Bu soruya cevap veremiyorsanız tuzlu su akvaryumunu boşaltıp içinde harika görsellikteki japon balıklarını beslemeye başlamanızı öneririz ya da bir kaplumbağa.

İlk intiba önemlidir. Sizin umursamadığınız bir şeyi bir başkasının umursamasını bekleyemezsiniz. Tuzlu su akvaryumu emek sabır ve disiplin ister. Bunu küçük bir bebeğe bakmak gibi düşünün. İhmalkarlığınızın sonuçları çok ağar ve pahalı olabilir.

Döngüyü başlattığınızda ihtiyaç duyacağınız, Amonyak ve Nitrit test kitlerini yerel mağazanızda yaptırabileceğiniz ya da cevrenizdeki arkadaşlarınızdan temin edebilecek dahi olsanız, ardından düzenli olarak yapmanız gereken Nitrat, Kalsiyum, Magnezyum, Fosfat ve Alkaline test kitlerini akvaryumunuzu kurmadan önce almış olmanız gerekir.

Testleri Ne Zaman Ve Nasıl Yapmalısınız?

Test sonuçları, daha önce bahsettiğimiz gibi toz ve sıvıların bir birlerine karışması sonucu değişen renklerin bir tabloda karşılaştırılması sonucu elde edilebildiği gibi dijital ölçümlerlede ölçülebilir

test sonuçlarını not almak için bir ajanda görseli
Testlerinizi not edin

Göz bu renkleri ayırmakta zoruluk çekebilir. Bu nedenle testlerinizi gün ışığında yapın. Şayet tereddütte kalıyorsanız testi tekrarlayın. Test kitleri alırken özellikle son kullanma tarihlerini kontrol edin. Test kitlerini bir kere aldığınızda, sizi yaklaşık iki yıl boyunca beladan uzak tutabilir.

Bir başka önemli nokta da su değişimlerinizle olan bağıdır. Tuzlu su akvaryumunuz için düzenli olarak yaptığınız her su değişimi öncesi testlerinizi yapmanız geçen süre zarfından akvaryumda neler olup bittiğine dair size çok fazla ip ucu verir.

Bir önceki seferde yaptığınız Alakalinite testiniz bir sonrakinden düşükse gözlemleyemiyor bile olsanız akvaryumunuzda mercanlarınız büyüyor olabilir.

Bunlara ek olarak akvaryumunuza balık veya omurgasız ekledikten sonrada test aralığınızı kısaltarak durumu gözlemlemenizde fayda vardır.

Kendinize bir ajanda alın ve test sonuçlarınızı ve akvaryumunuzda yaptığınız değişiklikleri not edin. Herhangi bir sorunda ajandanıza başvurun nerede neyin değiştiğini gözlemleyin.

Test yapmaya başladıysanız akvaryumunuzu kurmuşsunuz demektir ve tuzlu su akvaryumu kurulum rehberinde yer alan bir sonraki aşama için hazır olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Ne sıklıkla test yapmalıyım?

    Bu sorunun cevabı akvaryum kurulumunuzdan, geçen sürede kazandığınız deneyime kadar değişiklik gösterir. Maceranıza yeni başladıysanız tavsiye edilen test sıklığı her hafta su değişimi öncesidir. Deneyim kazandıkça ve canlılar üzerindeki gözlem kabiliyetiniz geliştikçe test yapma sıklığınızda uzatılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir