Kafa Motoru Seçimi Nasıl Yapılır?

Kafa Motoru Nasıl Seçilir?

Tuzlu su akvaryumları için kafa motoru seçimi yaparken genel kural, akvaryumun su hacminin 5 kat ila 10 kat arasında olmasıdır. Yinede değişkenler olabilir.

İçindekiler

Bu kadar çok sayıda marka ve boyutta kafa motoru varken, doğru kafa motoru seçimi zor olabilir.

Tuzlu Su Akvaryumu Kafa Motoru Seçimi Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Tuzlu su akvaryumları için geri dönüş pompalarında genel kural, akvaryumun su hacminin 5 kat ila 10 kat arasında olmasıdır. Yani 50 Litrelik bir akvaryumunuz varsa, 250 L/S – 500 L/S verebilen bir geri dönüş pompası almanız önerilir.

Burada önemli olan bir nokta vardır. O da bu birimlerin net olarak kakvaryuma geri dönmesi gereken suyu temsil etmesidir. Bir kafa motoru tipik olarak 2-3 metre boru ve birkaç dirsekle akvaryumunuza suyu geri verecektir. Bu şekilde kurulan bir tesisat pompaya basınç uygular ve akvaryuma ulaşan su miktarını azaltır. Bu 1000 L/S çalışan bir kafa motorunun kurulumdan sonra akvaryuma 500 L/S olarak su verebilmesi anlamına gelir. Bu yüzden, tesisatınızın kafa basıncını hesaplamak ve düşündüğünüz pompanın akış şemasına göre karşılaştırmak çok önemlidir.

Boru çapı da akış hızı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Geri dönüş tesisatınızı pompanızın çıkış büyüklüğü ile aynı boyutta tutmak en iyisidir. Tesisatınızın çapını değiştirirseniz, akış hızı da büyük ölçüde etkilenebilir.

Kafa motoru seçimi yaparken, bütçenizde tutumlu olmak ve sadece yeterli akışa sahip olmak isteyebilirsiniz ama biraz daha fazla kapasite isteyip daha büyük bir pompa kullanmanın esnekliğinden de faydalanabilirsiniz. Daha büyük bir pompa, tesisatınızı değiştirmeye karar verirseniz, başka bir pompa almadan sisteminize reaktör, soğutucu ya da bir UV filtre eklemenize bile olanak verebilir.

Kaç Çeşit Kafa Motoru Vardır?

Kafa motorları iki farklı tür olarak karşımıza çıkar. Bunlardan biri su içinde diğeri ise su dışında çalışan modellerdir.

Suyun İçinde Çalışan Kafa Motorları (Internal)

suyun içinde çalışan kafa motoruna örnek

Su içinde çalışan kafa motorları genellikle sump sistemi içerisinde yer alır ve adındanda anlaşıldığı gibi tamamı suyun içindeyken çalışır. Suyun dışında çalıştırmanız bozulmasına yol açacaktır.

Su içinde çalışan kafa motorları suya dayanıklı ve kabloları sudan yalıtılmış şekilde hazırlanır.

Suyun Dışında Çalışan Kafa Motorları (External)

suyun dışında çalışan kafa motoruna örnek

Su dışında çalışan geri dönüş motorları akvaryumunuz için en önemli değerlerden biri olan ısı konusunda size yardımcı olur. Motorlar çalışırken ısınır ve bu ısıyı akvaryumunuza iletir.

Kafa motoru seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer konuda elektrik tüketimidir. Unutmayın ki kafa motorunuz 24 saat boyunca çalışacaktır. Bu konuda yeni nesil DC motorları incelemenizi tavsiye ederiz.

İPUCU: Kafa motorunuzun akış hızını sadece bir vana yardımıyla yavaşlatabilirsiniz, ancak daha fazla su vermesini sağlayamazsınız.

Gelişen teknoloji sayesinde artık birçok kafa motoru kendi kumandası ya da akvaryum bilgisayarlarıyla uyumlu halde üretilmektedir. Bu ellerinizi suya sokmadan ayarlarınızı rahatlıkla yapabileceğiniz anlamına gelir.

Siz de içerikle ilgili deneyimlerinizi veya eklemek istediklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle ve diğer akvaristlerle paylaşarak hobiye katkıda bulunabilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınız varsa; hem bir uzmandan destek almak hem de sizinle aynı sorunu yaşayan diğer akvaristlerin de kolayca çözeme ulaşabilmeleri için  Akvaryum Forum da kendi başlığınızı açmaktan çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Paylaşın:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir