Uzun vadede bir kalsiyum reaktörü akvaryumunuzun kalsiyum ve alkalinite ihtiyacı için diğer seçeneklerden çok daha ucuz ve temiz bir yöntemdir. Kalsiyum reaktörü Nedir? sorusunun cevabını bilenler ve buna ihtyiacı olduğunu düşünenler için Kalsiyum Reaktörü Kurulumu ve Ayarları’nın Yapılması hakkında kısa bir rehber hazırladık.
Kalsiyum Reaktörü Kurulumu İçin Neler Gerekli?
Tuzlu su akvaryumlarında Kalsiyum Rektörü Kurulumu yüksek maliyetlere sahiptir. Bunun nedeni diğer ekipmanlar gibi tak ve çalıştır şeklinde tek bir parçadan oluşmuyor olmalarıdır. Böyle bir alt yapıya sahip olmak için sadece reaktörü satın almanız yeterli değildir ve beraberinde sistemin çalışması için ek ünitelere ihtiyaç duyarsınız.
Karbondioksit Tüpü
Kalsiyum Reaktörü Kurulumunda İhtiyacınız olan karbondioksiti depolamanız için gereklidir. Bir kere alındığında uzun yıllar hizmet edebilir. Ömür boyu kullanılan modelleri olduğu gibi belli bir yıl kulanılabilen ve ardından değiştirilmesi gereken daha ucuz modelleride mevcuttur.


Regülatör
Karbondioksit gazı‘nın reaktöre doğru basınçta gelmesini sağlar. Bir çok modelde birden fazla ayar vanası vardır. Aldığınız Regülatörün kullanım kılavuzundan bu ayarları inceleyerek doğru yapılandırdığınızdan emin olun. Aksi halde genellikle güvenlik önmeli olarak regülatör fazla basıncı azaltmak için karbondioksiti ortama salacak ve siz daha ne olduğunu anlamadan tüpünüzü boşaltacaktır.
Dozaj Pompası
Akvaryum suyunuzun reaktöre ve reaktöredeki suyun da akvaryuma iletilmesini sağlar. Bazı kaynaklar kafa motoru yada sifonlama (yer çekimi) ile de aynı şeyi yapabileceğinizi söylese de bu alternatifler hiç bir zaman efektif olarak çalışmaz.

Dozaj pompalarının en büyük sorunu sesidir. Alacağınız modelin fiyatı çıkaracağı sese bağlı olarak genellikle artar ya da azalır.
pH Kontrolör
Reaktör içindeki medya düşük pH değerinde çözünür. Reaktöre verdiğiniz karbondioksit pH değerinizi düşürmenizi sağlar. Düşük pH değerine sahip bu su akvaryumunuza da geri döner ve bazen akvaryum suyunuzda pH dalgalanmasına neden olur.

Çok büyük hacimlerde doğru yapılandırma ve düzenli pH ölçümleri pH kontrolörü kullanamamanızı sağlayabilir. Yine de tavsiyemiz kullanmanızdan yana olacak.
Kalsiyum reaktörü kurulumunda kullanılan medyalar genellikle 6.2 ila 6.5 pH değerinde çözünür. Dilerseniz rektörün çıkışında ya da reaktör içindeki (bazı reaktör modelleri buna imkan verir) ph değerine bakarak ve bu değeri solenoid valf bağlantısıyla birleştirerek pH değerine göre karbondioksit oranını ayarlayabilirsiniz.

Solenoid Valf
Solenoid valf pH ölçer gibi kullanımı zorunlu bir ekipman değildir. Valf, elektrik kesintilerinde ve pH kontrolör kulanıyorsanız istemediğiniz pH değerlerinde, karbondioksit akışını durdurarak hem boşa harcanmasını engeller hem de pH değerinizin daha sabit değerlerde kalmasını sağlar.
Medya Seçimi
Kalsiyum Reaktörü kurulumunda kullanabileceğiniz bir çok farklı markanın medyasını kolaylıkla bulabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken konu bazı medyaların fosfat ta üretebiliyor olmalıdır.
Günümüzde kalsiyum reaktörü için üretilen medyaların bazıları kalsiyum ve alkalinite’nin yanı sıra Magnezyum ve Potasyum elementlerini de akvaryuma vererek bu değerlerin de stabil kalmasını sağlar.
Kalsiyum Reaktörü Kurulumu Nasıl Yapılır?
Bütün ekipmanlara sahipseniz reaktörünüzün %75’ini medya ile doldurun.
Karbondioksit tüpünüze regülatörünüzü bağlayın ve regülatörün vanasını tamamen kapatarak tüpün vanasını açın. Regülatör üzerindeki göstergelerin (ya da göstergenin) hareket ettiğini ve basınç göstergesindeki ibrenin hareket ettiğini göreceksiniz.
Solenoid valf kullanıyorsanız, solenoid valf’i regülatöre, regülatörü karbondioksit tüpüne bağlamadan önce sabitlemiş olmanız gerekir.
Bu bağlantıları yaparken, her bir bağlantı parçası içinde conta olduğundan emin olun ve teflon bant kullanarak işinizi garantiye alın.
Regülatörden çıkan ve balon sayacına girecek olan hortumu bağlayın, ardından dozaj pompasının su çıkış hortumunu reaktörünüzün su giriş kısmına bağlayın.
Sisteminiz çalışmaya hazır hale gelmiş olmalı. Tek eksiğiniz reaktör içindeki su. Rektör hacminize bağlı olarak kurulumdan önce tuzlu su hazırlamış ve kurulum için hazırda bekletiyor olmalısınız.
Rektör içine suyu dilerseniz önceden (hepsini doldurmanız mümkün değildir) dilerseniz kurulumdan sonra dozaj pompanızı çalıştırarak (tamamını doldurur) doldurabilirsiniz.
Rektör su çıkışınızdan su damlamaya başladığı noktada sisteminiz artık aktif ve ayarlarını yapmaya hazırsınız demektir.
Kalsiyum Reaktörü Kurulumundan Sonra Ayarları Nasıl Yapılır?
İlk ayar regülatörden başlar. Satın aldığınız regülatörün kullanım kılavuzunda emniyetli bar basınç aralığı verilir. Regülatörünüzün ana vanasını yavaş yavaş açarak bu basınç aralığına getirin. Bu basıncı aşarsanız regülatör fazla basıncı azaltmak için muhtemelen karbondioksiti ortama bırakacak ve siz daha ne olduğunu anlamadan tüpünüzün içindeki karbondioksit bitecektir.
Bir sonraki aşama hassas ayar vanasından yapılır. Bu ayar reaktörünüze giden karbondioksit miktarını belirler ve baloncuk sayacından takip edilir.
İlk kurulumda ayarınızı baloncuk sayacınızdan dakikada 2 baloncuk verecek şekilde ayarlayın ve kalsiyum testinizi yaparak çıkan sonucu not alın. Bir sonraki gün kalsiyum testinizi tekrarlayın ve değer düşmüşse dakika başına baloncuk sayısını arttırın.
Yaptığını kalsiyum testi sonucunda artık bir düşüş gözlemlemiyor ve istediğiniz değerde sabitlendiğinde kalsiyum reaktörü ayarınızı da tamamlamışsınız demektir.
Kalsiyum Reaktörü Kurulumunda Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Kalsiyum reaktörü kurulumu ardından, ayarlarını tek seferde yapmanız pek olası değildir ve zaman içinde deneme yanılma yoluyla doğru ayarları bulursunuz.
Bütün ayarları yapıp doğru baloncu miktarını belirledikten sonra rektör içindeki medyaya, pH değerine, mercan girişlerine yada büyümesine hatta elektrik kesintilerine bağlı olarak sonuçlar değişebilir. Bu nedenle haftalık testlerinizi düzenli yapmaya devam edin ve reaktör su çıkışınızı ve tüpünüzün doluluk oranını arada sırada kontrol edin.