Karantina akvaryumu kurulumu için önce onun gerekli olup olmadığını, ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmelisiniz. Bu ana akvaryumunuzdan bağımsız olarak kurulmuş bir akvaryumdur ve kelimenin ima ettiği gibi alacağınız yeni canlıları ana akvaryuma koymadan önce karantina altına almak için kullanılır.
Karantina Akvaryumu Nedir?
Karantina akvaryumunun amacı yeni aldığınız balığınızı ana sisteminizden bağımsız olarak 2-3 hafta kadar gözlemleyip taşıdığı bir hastalık varsa bunu tedavi etmek içindir.
Akvaryumunuza yeni bir balık omurgasız eklerken izleyeceğiniz yolun aynısını karantina akvaryumuna eklerkende izlemeniz gerekir. Karantina akvaryumunuzdan ana akvaryuma canlılarınızı aktarırken bu prosedür tekrarlanır.
Karantina akvaryumunun zaman ve para israfı olduğunu düşünenler de vardır. Bunun nedeni iyi kurulmuş ve su kalitesi iyi olan bir akvaryumda balık hastalıklarının, parazitlerinin veya enfeksiyonlarının kendi başlarına geçeceklerine inanmalarıdır.
Ancak onca emek harcayıp, para ve zaman ayırdığınız akvaryumu ve içindeki topluluğun bundan etkilenmeyeceğinden emin olabilir misiniz? Bunu bir düşünün. Stresle çok yakın ilişkisi olan tuzlu su akvaryumlarında herhangi bir hastalıkla uğraşmak zorunda kalırsanız bütün canlılarınızı bir anda kaybedebilirsiniz. Bunu önlemenin en ucuz ve basit yolu da karantina akvaryumudur.

Karantina Akvaryumu Avantajları
- Yeni balığınızla ana akvaryumunuz arasındaki fiziksel bariyerdir. Kontaminasyonu daha başlamadan engeller.
- Yeni balığınızı gözlemlemek için harika bir fırsat sunar. Genel olarak tuzlu su balıkları yeni akvaryumlarda ilk önce saklanacak bir yer arar ve oradan çıkması çok uzun zaman alabilir. Balığınızı haftalarca göremeyebilir, hatta öldüğünü bile düşünebilirsiniz. Türe bağlı olarak bu değişebilir.
- Yeni balığınız hastalık taşıyorsa kolayca tedavi edebilirsiniz.
- Yeni balığınız için harika bir kondisyon olanağı sağlar. Ana akvaryumunuzda yerleşmiş balıklarınız , yemek, uyumak ve hayata kalmak için yarış halindedir. Yeni bir balık her zaman tacizlere açıktır. Bölgesel kavgalara maruz kalabilir ve streste olduğu için yem yemeyebilir. Bütün bunlarla mücadele etmesi için ona bir şans verebilirsiniz.
- Sadece yeni balıklar değil, ana akvaryumda çıkabilecek tartışmalar da ya da kazara yaşanan yaralanmalarda bitkin düşen balığınızı da akvaryumdan ayırarak, üzücü bir durum yaşanmadan eski kondisyonunu kazanmasını sağlayabilirsiniz.
- Ana akvaryumda her şey bir anda değişebilir. Bunu sıkça yaşıyoruz(yada yaşayacaksınız). Büyük bir sorunda bütün canlılarınızı kısa süreliğine de olsa korumanız için harika bir sığınak sunar. Kazara suya dökülen elementler, su kaçırmaları gibi.
- Bazı ilaçlar mercanlara ve canlı kayalarınıza zarar verir. Bir karantina akvaryumunda bunları düşünmenize gerek kalmaz.
Karantina Akvaryumu Nasıl Kurulur ?
Karantina akvaryumu kurmanın birkaç yolu olabilir. Hangisini seçerseniz seçin, ana akvaryumunuzdan bağımsız olması gerekir. Bazı kaynaklar karantina akvaryumu ile ana akvaryum arasında en az 10m mesafe bile tavsiye eder.
1.Seçenek: Ana akvaryumunuzla aynı tarzda ama daha küçük, aynı ekipmanlarla (akvaryum hacmine bağlı olarak değişken) bir kurulum yapabilirsiniz.
2.Seçenek: İçinde küçük bir dalga motoru, ısıtıcı, küçük bir filtre sistemi ve basit bir ışık şeklinde de bir kurulum tercih edebilirsiniz.
Mercanlara yüzlerce lira veren ve evlerinin köşelerinde bir sürü akvaryum ekipmanı olan insanlardan, yerlerinin olmadığı ya da bütçelerinin olmadığını duyuyorum. Size bir haberim var; Basit bir karantina akvaryumu aldığınız pahalı bir balık yada mercandan çok daha ucuza kurulabilir ve büyük bir alan kaplamaz. İkinci el olarak alabileceğiniz gibi, kendinizin yapacağı birçok ekipmanla kurulum yapabilirsiniz.
Karantina Akvaryumu İçin Nelere İhtiyacınız Var?
Karantina akvaryumu kurulumu için 20 litrelik bir hacim yeterli olacaktır. Elbette farklı nedenlerden ötürü daha büyük bir seçim de yapabilirsiniz. Bunun dışında bir ısıtıcı, termometre, gaz değişimi için küçük bir dalga motoru, bakterinin tutunabileceği şelale filtre(sünger Filtre) ve balıklarınızın saklanabileceği pvc boru parçaları.
Karantina akvaryumlarında genellikle canlı kaya ya da kum kullanmayın. Bunun nedeni olası hastalıkların kayalara ya da kuma yerleşebilmesidir. Şayet canlı kaya kullanırsanız ve bir tedavi uygulamak zorunda kalırsanız, tedavi sonrası canlı kayalarınızı en az 72 saat canlılardan uzak bir konumda dinlenmeye bırakın. Ya da sudan çıkarıp iyice temizledikten sonra ölü kaya olarak yeniden kullanabilirsiniz.
Şelale filtre bakterilerinizin yerleşmesi için iyi bir seçenektir. Suyunuzun gaz alışverişine de yardımcı olur.
Karantina akvaryumlarında dikkat etmeniz gereken en önemli unsur amonyaktır. Ana akvaryumunuzdaki gibi güçlü bir filtre sistemi kullanmıyorsanız bunu düzenli olarak kontrol etmeniz gerekir.
Karantina akvaryumları da ana akvaryumunuz gibi bir döngü den sonra ancak hazır olacaktır. Karantina akvaryumunuza da kurulumdan hemen sonra canlı ekleyemezsiniz, beklemeniz gerekir.
Ana akvaryumunuz kadar uzun bir işlemi olmasa da karantina akvaryumunuzun da arada sırada bakıma ve temizlenmeye ihtiyacı vardır. Ancak ana akvaryumunuz gibi karantina akvaryumunuzuda deprem gibi doğal afetlere hazırlamanız gerekir.
Hastalıklar için kolay tedaviler yapabilmenizin yanı sıra ana akvaryumunuzdaki canlıları korursunuz. Bu balıklara belki binlerce lira vermediniz ama yüzlerce lira verdiğinizden eminiz. Sonradan üzülmektense kendinizi güvende hissetmek çok daha iyi olmaz mı?