''Manda Göz Balığı'' Türk Sularına Girdi

”Manda Göz Balığı” Türk Sularına Girdi

Tropik sularda yaşayan balıklar Akdeniz'e yayılıyor. bunlardan biri olan Manda Göz Balığı isimli balık türü de ilk kez Türkiye kıyılarında görüldü.

Paylaşın:

İçindekiler

Küresel ısınmanın neden olduğu göçler yüzünden tropik sularda yaşayan balıklar Akdeniz’e yayılıyor. ” Manda göz balığı ” isimli balık türü de ilk kez Türkiye kıyılarında görüldü.

Kızıldeniz orijinli manda göz balığı, Mısır ve İsrail’de görünmesinin ardından Türk sularında ilk kez Mersin’deki Dana Adası açıklarında yakalandı. Yakalayan balıkçılar, kırmızı ve büyük gözleri nedeniyle balığı ilk gördüklerinde şaşırarak farklı bir tür olduğu düşüncesiyle Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne ulaştırdı.

Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Yaptığımız araştırmada balığın ‘Priacanthus Sagittarius’ türünden olduğunu tespit ettik. Balık, belirgin gözleri nedeniyle uzun yüzgeçli manda göz balığı olarak biliniyor. Dünyaya balığın Türk sularına ulaştığını bilimsel makaleyle bildirdik” dedi.

Balığın yaklaşık 600 deniz mili katederek Türk sularına geldiğini belirten Gökoğlu, kırmızı renkte, uzun yüzgeçleri bulunan, 25 santimetre uzunluğunda, 300 gram ağırlığında olan balığın ekonomik değeri de bulunduğuna dikkat çekti. Balığın zehirsiz olduğunu, yakalayan balıkçıların korkmadan satabileceğini ve gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini vurguladı.

Manda Göz Balığı İlk Mi?

”Manda Göz Balığı Türk sularına yeni giren ve bizim keşfettiğimiz 61’inci tür oldu” diyen Gökoğlu, bu balığın Türkiye kıyılarında görülmesinin Akdeniz’de hızla yayıldığının göstergesi olduğunu anlattı: “Balık Rodos’a doğru yayılıyor. Kızıldeniz’den Türkiye’ye gelen bu balıklar, Akdeniz’de hızla yayılmaya başladı. Bu göçlere, küresel ısınmanın, Akdeniz’e dökülen nehirlerin yapısının değişmesi neden oldu.”

iki manda göz balığı

Akdeniz Tropikalleşiyor

”Kızıldeniz ile Akdeniz arasındaki bazı farklılıklar ortadan kalkıyor. Manda Göz Balığı gibi tropikal balık türleri Akdeniz’de daha baskın hale gelmeye başladı. Örneğin yoğun bir kardinal balığı türü var. Halk arasında ‘Gar gur’, Antalya bölgesinde ise ‘gırt gırt’ olarak bilinen balık, baskın tür hale gelmeye başladı.”

Başka Türler De Var Mı?

Gökoğlu, Akdeniz’de 7 türü bulunan balon balığının da hızla yayılmaya başladığına dikkati çekti.

Zehirli bir tür olan balon balığının dişlerinin kerpetensi bir yapıya sahip bulunduğunu belirten Gökoğlu, “Balıkçıların oltalarına bu balık çok geliyor. Dişleriyle genelde oltaları kesiyor. Balıkçıların malzemelerine büyük zarar veriyor. Bu balığın dişleri tenekeyi bile kesiyor. O nedenle balıkçıların balığı oltadan çıkartırken dikkatli olmaları gerekiyor aksi takdirde balıkçıların parmağını bile koparabilir.” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir