Protein Süzücü Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Protein Süzücü Nasıl Seçilir?

Tuzlu su akvaryumu hobisinde yeniyseniz, muhtemelen Protein Skimmer terimini çok sık duymuşsunuzdur. Peki doğru Protein Süzücü seçimini nasıl yaparsınız?

Paylaşın:

İçindekiler

Tuzlu su akvaryumu hobisinde yeniyseniz, muhtemelen “Protein Skimmer” terimini çok sık duymuşsunuzdur. Peki bu garip adlı cihaz tam olarak ne işe yarayacak ve Protein Skimmer seçimi nasıl yapılır?

Protein Skimmer Ne İşe Yarar?

Protein Skimmer’lar balık dışkısı, sindirilmemiş gıda ve protein’ler gibi organik atıkları uzaklaştırmak için tuzlu su akvaryumlarında kullanılan biyolojik filtrasyondan sonra gelen en etkili filtrasyon sistemidir.

Nasıl çalıştıkları konusundaki bilim se oldukça karmaşık ve hidrofobik, hidrofilik moleküllerin içsel yüklerini içerir. Tüm bu süreci öğrenmek çok uzun zaman alır ve kesinlikle sıkılacağınızı garanti ederiz. Protein Skimmer yapmayı planlamıyorsanız gerçekten işinize yaramayacak bir bilgi olacaktır.

Basit bir ifadeyle, binlerce küçük baloncuk üretir ve organik atıklar bu baloncuklara yapışır. Baloncuklar çoğaldıkça Skimmer boyunca yükselir ve koyu renkli kötü kokulu bir köpük olarak bir kapta toplanarak akvaryumunuzdan uzaklaştırılmış olur.

Bu Kötü Kokulu, Koyu Renkli, Sıvı Nedir?

Protein Süzücü Toplama Kabı
Protein Süzücü Toplama Kabı

Tuzlu su akvaryumlarında mevcut olan organik atıkları temizler. Balık dışkıları, yenilmemiş yemler ve ölü yaratıklar buna dahildir. Her ne yaparsanız yapın bu organik atıklar oluşacaktır ve akvaryumunuz için zararlıdır!

Akvaryumda kalırlarsa zamanla parçalanır ve önce amonyağa sonra nitrite ve daha sonrada nitrata dönüşürler. Bu süreçte canlılarınız ciddi zararlar görebilir. Protein Skimmer organik atıklarınızı bu sürece girmeden sistemden uzaklaştırır.

Diğer Faydaları Nelerdir?

Çıplak gözle görebileceğinizden çok daha fazla fayda sağladıklarını garanti edebiliriz. Parazitler ve hastalığa neden olan bakteriler protein açısından zengin suları sever. Bu organizmalar Skimmer’ın sudan çıkardığı maddelerle beslenir. Besin olmayınca üreyemez ya da çoğalamaz ve yok olurlar. Sonuç olarak akvaryumunuza Skimmer eklemek hastalık miktarını azaltacaktır ve balıklarınız, mercanlarınız daha sağlıklı gelişip büyüyecektir.

Bir diğer faydası da fosfatı sisteme karışma sansı olmadan uzaklaştırmasıdır. Bu tuzlu su akvaryumlarında yaşanan en büyük sorunlardan cyno bakteri yada sakal yosunu olarak adlandırılan alglerin azaltılmasına, yada hiç başlamamasına yardımcı olması anlamına gelir.

Son olarak Skimmer’lar sudaki yağları toplayarak daha berrak bir su elde etmenizi sağlar. Bu mercanlarınızın berrak suda daha fazla ışık alması anlamına gelir ve gelişip büyümelerine yardımcı olur.

Almak Zorunda Mısınız ?

Akvaryumlarımızın temiz tutulmasına çok yardımcı olmasına rağmen yeni başlayanlar için gerekli olmayabilir. Akvaryumunuza alacağınız basit mercan türleri ve bir kaç küçük dayanıklı balık aksatmadan yapacağınız düzenli su değişimleriyle hayatlarını sürdürebilirler. Elbette düzenli yapmanız gereken testleriniz size aksini söylemedikçe.

Skimmer’lar yardımcı filtrasyon sınıfına girer. Ana filtrasyonu kayalarınız ve doğru şartlarda kum yapacaktır.

Elbette hayalinizde sert mercanlardan (SPS) oluşan bir akvaryum varsa PS kesinlikle sahip olmanız gereken bir ekipmandır.

Protein Skimmer seçimini akvaryumunuzun boyutları ve besleyeceğiniz canlılar baz alınarak yapılır. Doğru Skimmer seçimi sizi gelecekte bir çok sorundan kurtarabilir. Günümüzde her akvaryum hacmi için birkaç farklı Skimmer alternatifini bulabilirsiniz. Genelde akvaryum hacminin üç katı olarak hesaplanması tavsiye edilir. Yine de Skimmer’ların yardımcı ekipman olduğunu ve asıl işi kayalarınızın ve doğru şartlarda kumunuzun yapacağını unutmayın.

Askı Tipi Skimmer’lar (HOB)

Askı Tipi Protein Süzücü Seçimi
Askı Tipi Protein Süzücü Seçimi

Standart Skimmer için Sump’ı yada akvaryumunda bunun için bir bölmesi olmayanlar için HOB Skimmer’lar iyi bir seçimdir.

Adında anlaşılacağı gibi HOB Skimmer’lar akvaryumun yanına ya da arkasına asılır ve akvaryumdaki suyu çekmek için bir pompa kullanır.

HOB Skimmer’lar gerçekten bir Sump sahibi değilseniz yada akvaryumda bir yeriniz olmadığı durumlarda kullanılmalıdır. Diğer Protein Skimmer modellerine kıyasla daha pahalıdırlar.

Akvaryum İçi Skimmer’lar (In-Tank Skimmer)

Akvaryum İçi Protein Süzücü Seçimi
Akvaryum İçi Protein Süzücü Seçimi

Akvaryum içi Protein Skimer’lar hobi için tanıtılan ilk modellerdir. Başlangıçta çok basitlerdi ama zaman içinde büyük ölçüde geliştiler.

Akvaryum için Protein Skimmer’lar genellikle piyasadaki en ucuz modellerdir. Ancak HOB Skimmer’lar yada standart Skimmer’lar kadar güç ve etkinlikte değillerdir.

Akvaryum içi Prptein Skimmer’lar bir Sump’ı olmayanlar için uygun bir seçimdir. Az bütçeli tasarımları sayesinde, iyi bir HOB Skimmer’i karşılayamayanlar için de etkili bir alternatiftir.

Akvaryum içi Skimmer’ların tek dezavantajı, değerli takvaryum alanlarını kapatması ve estetik olarak sizi rahatsız edebilecek olmalarıdır.

Standart Skimmer’lar (In-Sump Skimmer)

Sump içi Protein Skimmer’lar genellikle atıkların giderilmesinde en güçlü ve etkili ekipman olarak kabul edilir. Bir Sump kurmak için paranız varsa, bu yönteme gitmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz.

Standart Protein Süzücü Seçimi
Standart Protein Süzücü Seçimi

Bir Sump size ekstra alan, su hacmi ve biyolojik filtreleme sunar. Ek olarak, bir Sump, istediğiniz herhangi bir Protein Skimmer’i satın almanıza olanak verir. Sump içi Skimmer’lar, size en geniş seçenek yelpazesini sunar.

Üst seviyedeki Sump içi Skimer’lar binlerce litre suyu işleyebilir ve tonlarca atığı sistemden uzaklaştırabilir. İyi bir Skimmer sizi bir sonraki seviyeye taşıyabilir.

Protein Skimmer seçimi ve fiyatları çok değişkendir ama iyi bir Skimmer’ı ucuza alamayacağınızı söylemek isteriz. Protein Skimmer seçiminizde dikkat etmeniz gereken bir diğer konuda sesidir. İlk başta sizi rahatsız etmese de ilerleyen zamanlarda size yada birlikte yaşadığınız diğer ev sakinlerine rahatsızlık verebilir. Protein Skimmer seçimine karar verdiyseniz ve yapabiliyorsanız, satın almadan önce çalışır halde gözlemleyebileceğiniz bir ortam sağlamaya çalışın.

Son Söz

Akvaryumunuz için Protein Skimmer seçimi yapmak kendiniz için bir araba seçmeye benzer. Alacağınız herhangi bir araba gibi alacağınız herhangi bir Protein Skimer da sizi A noktasından B noktasına görür. Her iksinin de kendine göre artıları ve eksileri vardır. Bütün paranızı son model bir mercedes’e verirseniz kaza yaptığınızda yayan kalırsınız. Yüksek bütçelere aldığınız PS bozulursa akvaryumunuzu kaybedersiniz.

Birinin parçaları pahalıdır, bir diğerinin ucuz. Akvaryum hacminize uygun Litre/Saat oranında herhangi bir Protein Skimmer Seçimi, uygun canlı yüküyle size uzun süreler hizmet edecektir. Ancak biraz lüks arıyor ve sınırlarınızı zorlamak istiyorsanız daha pahalı ve iyi bir model seçmeniz gerekir.

Ayrıca akvaryumunuz Protein Skimmer seçiminden ibaret değildir ve Dalga Motoru, Aydınlatma, kafa motoru gibi diğer önemli ekipmanlar içinde bütçe ayırmanız gerekir.

Siz de içerikle ilgili deneyimlerinizi veya eklemek istediklerinizi aşağıdaki yorum bölümünden bizimle ve diğer akvaristlerle paylaşarak hobiye katkıda bulunabilirsiniz.

İster acemi bir hobici olun, ister deneyimli bir akvarist, yardım, tavsiye veya rehberlik için Akvaryum Forum da kendi başlığınızı açmaktan da çekinmeyin. Size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız. Su altı dünyasıyla mücadele etmek zor olabilir, ancak birlikte tuzlu su akvaryumunuzu sağlıklı, mutlu ve güzel bir hale birlikte getirebiliriz.

2 Responses

  1. 125×70×55 ölçülerinde sump a koyabileceğim önereceğiniz PS nedir? Hem ses hem performans olarak. Tesekkur ederim.

    1. Merhaba,

      Akvaryum hacminiz yaklaşık 500 Litre. Tavsiye edilen canlı yükünü (mercan/balık) geçmezseniz ve canlı kaya seçimini doğru yapmışsanız, saatte 600-700 Litre hava emişli bir Protein Skimmer size yeterli gelecektir. Ancak sadece mercan ağarlıklı bir akvaryum için bu oran düşürülebileceği gibi (300-500 Litre/saat), tavsiye edilen canlı yükünün üzerine çıkarsanız veya canlı kaya seçiminizi doğru veya yetersiz yaparsanız daha güçlü bir Protein Skimmer’a ihtiyacınız olacağını unutmayın.

      Protein Skimmer’larda ses tamamen bütçenizle doğru orantılıdır. Rüştünü ispat etmiş markaların çok daha sessiz olduklarını söyleyebiliriz. Performanslarıysa hemen hemen aynıdır. Yeterli gelmemelerinin nedeni genellikle yetersiz, hatalı canlı kaya seçimi veya aşırı canlı yükünden kaynaklanır.

      Umarız bu size yardımcı olur. Gelecekte başka sorularınız olursa lütfen sormaktan çekinmeyin.

      Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir