Refugium Nedir? Nasıl Kurulur? Ne İşe Yarar?

Refugium Nedir? Nasıl Kurulur? Ne İşe Yarar?

Refugium kullanımı uzun bir süredir akvaristler arasında popüler bir organik besin kontrol sistemidir. Peki Refugium Nedir ? Nasıl Kurulur? Ne İşe Yarar?

Paylaşın:

İçindekiler

Refugium kullanımı uzun bir süredir akvaristler arasında popüler bir organik besin kontrol sistemi ve bazı balık türleri için zorunluluk olan canlı besinlerin üretilmesinde rol oynuyor. Popüler bilgi kaynağı Wikipedia Refugium hakkında bazı bilgiler sunsada bir hayli karışık ve tartışmaya açık gibi görünüyor.

Tuzlu Su Akvaryumlarında Refugium Nedir? Ne İşe Yarar?

Tuzlu su akvaryumlarında Refugium Nedir? den çok neden kullanıldığı önemlidir ve iki ana nedenle kullanılır. Bunlardan ilki çözünmüş organik besinlerin (Nitrat, Fosfat) yüksek olduğu akvaryumlarda bu besinlerin tüketilmesi ve sistemden uzaklaştırılması, bir diğeri de kurulum şekli biraz daha farklı olan ve bazı özel tür balıkların canlı besin ihtiyacını karşılamak içindir.

Çzünmüş organik atıklar aynı zaman da tuzlu su akvaryumlarında karşılaşabileceğiniz Bryopsis ve Saç yosunu gibi istenmeyen yosun türlerinin besin kaynağını da tüketerek istenmeyen yosunlarla savaşınızda size iyi bir müttefik olabilier.

Refugium Kullanarak Çözünmüş Organik Besinlerle (Nitrat, Fosfat) Mücadele

Refugium için kullanılan yosun türleri (Algae) mercanlar gibi büyümek ve gelişmek için Nitat ve Fosfata ihtiyaç duyar. Mercanlardan farklı olarak bu yosunlar çok daha hızlı bir büyüme sergiler ve buda mercanlara kıyasla çok daha fazla Nitrat ve Fosfat tüketimi anlamına gelir.

Çözünmüş organik besin miktarı (Nitrat, Fosfat) yüksek akvaryumlarda Refugium bu elementlerin tüketilmesine destek olur. Refigum için temin edeceğiniz küçük bir parça yosun size hayatınız boyunca yetecektir. Tuzlu su akvaryumlarında Nitrat değeri hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya bir göz atabilirsiniz.

Refugium Nedir? Ne İşe yarar? sorusu için için bazı yosun türleri
Refugium için kullanılan bazı yosun türleri

Refigum kullanımında kullanılan yosunlar büyüyüp geliştikçe hasat edilmeleri gerekir. Bu hasat aynı zamanda kullandıkları Nitrat ve Fosfatın da akvaryumdan ihraç edilmesi anlamına gelir. Bu tuzlu su akvaryumları için belirlenen ideal su değerlerinin korumanıza yardımcı olabilir.

Refugium Kullanarak Canlı Besin Elde Etmek

Refugium kullanımının bir diğer nedeni de bazı özel tür balıklar için canlı besin teminidir. Buna en iyi örnek Mandarinfish gösterilebilir.

Refugium Mandarinfish’in ana besin kaynağı olan amfipod ve kepopod’ların gelişimi için en ideal ortamdır. Bu pod türleri bir saldırıya maruz kalmadıkları (başka canlılar tarafından yenmedikleri) için güvenli Refugium ortamında hızla çoğalırlar.

Refugium kullanımında pod yetiştirmek için evler
Pod türleri için kullanılan otel

Refugium Nasıl Kurulur?

Refugium kullanımı pahalı bir yatırım değildir. Mevcut akvaryumunuzla birlikte kullanabileceğiniz gibi kullanma sebebinize bağlı olarak harici bir akvaryumda da kullanabilirsiniz.

  1. Zemin Malzemesini Yerleştirin

    Refugium kullanımına özel çamurumsu bir taban malzemesi kullanabileceğiniz gibi akvaryumunuzla aynı kumu da kullanabilirsiniz. Genellikle 2,5 ila 5cm arasında bir taban kumu yeterlidir.

  2. Kullanacağınız Yosun Türünü Yerleştirin

    Refugium için en çok tavsiye edilen türler Chaeto ve Chaetomorpha yosunu türleridir. Ülkemizde bunları kolaylıkla temin edebilirsiniz.

  3. Kaya Ekleyin

    Yosunlarınızın akıntıyla veya kafa motorunuzun çekimine kapılmaması için küçük kayalar ekleyin ve yosunlarınızı onlara sabitleyin. Bunun için paket lastiği kullanabilir veya onları kayalarınıza sıkıştırabilirsiniz.

  4. Kopepod ve Amfipodlar

    Eğer Refugium kullanımı amacınız canlı yemse, Kopepod ve Amfipod kültürlerini ekleyin. Ülkemizde hazır olarak satılmıyor olsalarda bir çok akvaristin akvaryumunda zaten bulunurlar. Biraz araştırma yaparak kendiniz için kültürler temin edebilirsiniz.

  5. Işık Ekleyin

    Refugium yosunlarıda diğer bir çok mercan gibi fotosentez yapar. Bu yüzden Refugium kuruyorsanız bir aydınlatma kullanmanız gerekir ve pahalı bir şey olması gerekmez.

  6. Biraz Zaman Tanıyın

    Bütün bu işlemleri yaptıktan sonra sistemi çalıştırmadan önce bir kaç saat bekleyin ve Kopepod ve Amfipodlarınızın yerleşip, kafa motoruna kapılmamaları için onlara biraz zaman tanıyın. Ardından sistemi çalıştırın.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Işıklar Akvaryumla Ters Zamanda Mı Yanmalı?

    Refugium kullanım amacınız canlı yem değilse veya Refugium için harici bir akvaryumu kullanıyorsanız buna gerek yoktur.

    Işıkların ters yanmasının altındaki mantık, Akvaryum aydınlıkken Refugium ışıkları kapalı kalır ve Kopepodlarınız veya Amfipodlarınız beslenmek için dışarı çıkar. Böylece kurduğunuz sisteme göre akvaryuma balıklarınız için canlı yem olarak ulaşırılar.

  • Refugium Sumpda Hangi Bölmeye Konmalı?

    Sump haznenizde Refugium kulanıyorsanız, bunun için en ideal olan yer Geri dönüş motorunuzdan bir önceki hazne olacaktır.

  • Canlı Yem İçin Refugium Sadece Sump’a Mı Kurulur?

    Hayır böyle bir kural yoktur. Harici bir akvaryumda da Kopepod’larınızı veya Amfipod’larınzı yetiştirebilirsiniz. Pod otelleri vasıtasıyla ihtiyaç duyduğunuzda ana akvaryumunuza canlı yemlerinizi taşıyabilirsiniz.

  • Refugium Akvaryumdan daha yukarıdamı Kurulmalı?

    Refugium’u balıkları için canlı yem yetiştirmekte kullanan akvaristler, ürettikleri Kepopod ve Amfipod türlerinin kafa motorundan geçip zarar görmemesi için böyle basit bir sistem kullanırlar. Ancak bu bir zorunluluk değil sadece seçimdir. Ayrıca gerçekten çok çirkin görünür.

  • Refugium yerine Chaeto (Macroalgae) Rektörü Kullanabilir Miyim?

    Kurulum amacınız canlı yem değilse kullanabilirsiniz. Ancak daha derli toplu ve jan janlı bir görüntüsü olması dışında sump, haznesine kuracağınız bir Refugium dan hiç bir farkı yoktur ve sadece daha fazla elektrik tüketmenize neden olur.

  • Refugium Kurmalı Mıyım?

    Refugium kullanımı seçime bağlıdır ve kullanılması zorunlu değildir. Ancak canlı yeme ihtiyaç duyan türler için gerekli olabilir. Ayrıca akvaryumlarının kapasitesinin üstünde balık bulunduran akvaristler için tuzlu su akvaryumlarında Mangrov kullanımı gibi nitrat ve Fosfat dengesini sağlamalarında yardımcı bir araçtır.

Tuzlu su akvaryumlarında Refugium kullanımı, kapladığı alan ve görsel olarak herkesin sistemine uymadığı için nadiren kullanılır. Ancak yeni bir kurulumda sump haznesine Refugium kullanımı için ayırabileceğiniz bir alan varsa, kullanmasınız bile ileride size bir avantaj sağlayabilir. Buna ek olarak fosfat değerinizi kontrol altında tutmak için Mangrov kulanımı ve hatalı bir uygulama şekli olan akvaryuma çivi/demir eklenmesi hakkındaki içeriklere bir göz atabilirsiniz.

4 Yanıt

    1. Merhaba,
      Beğenmenize sevindik. Aklınıza takılan sorular olursa lütfen sormaktan çekinmeyin.
      Teşekkürler

    1. Merhaba,
      Bir süredir N Akvaryum® da yaşanan yoğunluktan dolayı bazı üyelerimizden hata raporları almaya başladık. Bunun için çok mutluyuz ancak alt yapımız böyle bir yoğunluk için yeterli gelmedi. Bu yüzden bir süredir vaktimizi alt yapımızı geliştirmeye harcadık ve neredeyse tamamlandı. Yeni sunucumuza bu hafta sonuna kadar geçiş yapacağız ve ardından kaldığımız yerden devem edeceğiz:)
      Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir