N Akvaryum® ailesi olarak ülkemizde yaşanan ve doğal yaşamı tehdit eden yangınlardan dolayı derin üzüntü içerisindeyiz. Sabırla gözlemiyor ve bir an evvel durumun kontrol altına alınmasını umuyoruz. Bu olumsuz gelişmeler bir yana, sizlere güzel haberler de vermek istiyoruz. SUFOD (Su Altı Fotoğrafçılığı ve Filmcileri Derneği) bu yıl ilki düzenlenecek olan SUFOD 1. Ulusal Su Altı Fotoğraf Yarışması’nı düzenliyor.
SUFOD Kimdir?
SUFOD, Türkiye’de su altı fotoğrafçılığı ve filmciliğinin yaygınlaşması, teknik bilgi ve donanıma sahip bireylerin yetiştirilmesi, çevre bilincinin gelişmesi ve yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla gönüllü fotoğrafçı ve filmciler tarafından kurulmuş bir sivil toplum örgütü.
SUFOD dalış yapmayı su altı ve fotoğrafçıları ve filmcileri için bir araç olarak gördüklerini ve asıl kimliklerinin fotoğrafçılık ve filmcilik olduğunu söylüyor. Bu nedenle su altında fotoğraf ve film çekmek, dalış yapmak için ilgili kurumlar ile fotoğrafçı ve filmcilerinin ilişkilerini sağlayıp, düzenliyorlar.
SUDOF amaçlarını bir kaç madde de şöyle açıklamış;
- Su altı fotoğrafçılığını ve filmciliğini geliştirmek ve yaygınlaşmasını sağlamak,
- Eğitim sistemlerini geliştirmek,
- Çevre koruma bilincini oluşturmak,
- Bilimsel çalışmalara destek vermek,
- Türkiye Denizleri ve İç Sularının yurt dışında tanıtımını yapmak,
- Su altı fotoğraf ve filmciliği ile ilgili ticari yapının sağlıklı işlemesine yardımcı olmak,
- Su altı fotoğrafçılığını ve filmciliğinin mesleki tanımını yaparak bir meslek haline getirmek başlıca hedeflerimiz arasındadır.

SUFOD 1. Ulusal Su Altı Fotoğraf Yarışması
Bu yıl ilki düzenlenecek olan ve TFSF onaylı SUFOD 1. Ulusal Su Altı Fotoğraf Yarışması için SUFOD yetkilileri heyecanlı olduklarını söylüyor. Yarışmanın kategorisi olarak su altı dünyasından uzak insanlara birbirlerine tezat olan canlıların nasıl birlikte yaşayabildiklerini göstermek amacıyla ”Su Altında Birlikte Yaşam” olarak belirlenmiş.
Katılımın tamamen ücretsiz olduğu yarışma biz tuzlu su akvaryumu sahiplerini ne yazık ki içermiyor. Muhtemelen yarışma kategori olan”Su Altında Birlikte Yaşam” için akvaryumlarımızdan muazzam bir çok fotoğraf karesi çıkması büyük bir olasılık. Özellikle Simbiyotik bir yaşam şekli belirlemiş akvaryum canlılarımız bu kategori için harika birer seçim olurlardı. Örneğin başka canlılar için çok tehlikeli olabilecek anemon içinden kendi gösteren bir paylaço balığı veya bazı goby türleriyle evlerini paylaşam boksör karides gibi.

Yarışma Kuralları
Yarışma için belirlenen bazı kuralları sizin için listeledik. Bütün şartnameye buradan ulaşabilirsiniz.
- Yarışma son başvuru tarihi 07 Kasım 2021 saat 2300
- Yarışma, şartname madde 5.b de belirtilen kişiler dışında tüm su altı fotoğrafçılarına açıktır.
- 01 Ocak 2018 ile 06 Kasım 2021 arası çekilmiş yarışma konusu fotoğraflar yarışmaya katılabilir.
- Her yarışmacı en fazla 4 fotoğrafla ile katılabilir.
- Her yarışmacı eserlerini www.tfsfonayliyarismalar.org/ sitesinden kendileri yükleyebilecekler. Şartname madde 6.
- Yarışmaya katılacak fotoğraflar, jpg/jpeg formatında, 150-300 DPI çözünürlükte, 8-12 sıkıştırma kalitesinde kaydedilmeli ve dosyaların boyutları 1 Mb’den az olmamalı, 4 Mb’yi de geçmemelidir.
Gelişen teknoloji sayesinde su altı yaşamı evlerimize, odalarımıza ve ofislerimize kadar girdi. Bu muazzam renk ve formlardaki canlıların fotoğraflanması veya filme alınması onları bu güzel hobimizden uzak bireylere tanıtmak için en iyi yollardan biri.

Daha önceki yazılarımızda bir Türk bilim insanları tarafından geliştirilen ve su altı fotoğrafçılığında bir devrim niteliği taşıyan Sea-Thru Algoritmasından bahsetmiştik. Her na kadar henüz fotoğraf makinalarında böyle bir algoritmayı görmenin mümkün olmadığını bilsekte gelecekte kendi gözlerimizle gördüğümüz herşeyi su altu dünyasından uzak sevdiklerimizle paylaşabilme olasılığımız olduğuda bir gerçek.
SUDOF aynı zamanda bir çok sergi, yarışma ve etkinliklerde düzenleniyor. SUDOF Sanal Sergisini dilerseniz hemen ziyaret edebilir Türk dalgıçlar tarafından dünyanın bir çok bölgesinde su altında çekilmiş muazzam fotoğraflara bir göz atabilirsiniz.
Sizde SUFOD üyeleri arasına katılmak isterseniz resmi web sitelerinde bulunan üyelik formunu doldurabilirsiniz. Üyelik işlemleri için herhangi bir ücret alıp almadıkları konusunda pek emin değiliz. En azından web sitelerinde böyle bir ibareye rastlamadık.
Bu içeriği hazırlarken SUFOD yönetim kurulu üyelerinden Tolga Taymaz la da tanışma fırsatını yakaladık. Tolga Taymaz tarafından kaleme alınan ve ülkemizde artık adlarından sıkça söz ettiren Balon Balıkları hakkında detaylı bir makaleyi de gelecek günlerde N Akvaryum üyeleriyle paylaşacağız.