Resifler de mercanlar farklı nedenlerle mukus salgıladığı bilinmektedir. Bunun için gerçekten çok iyi nedenleri var. Bunun en başında elbette hayatta kalma iç güdüleri geliyor.
Mercan Mukusu Neden Salgılanır?
Mercanlar mukusu bir çok nedenle salgılar ama bunun en başında hatta kalma dürtüsü vardır. Bir çok akvarist yeni aldığı mercanı akvaryumuna taşırken bu mukusla karşı karşıya kalmıştır.
Savunma Mekanizması Olarak Mukus Salgılanması
Doğal ortamlarında mercanlar gel gitler sırasında uzun süreler havaya, güneş ışığına, suyun dışında kaldıkları için aşırı yüksek sıcaklıklara ve kuruluğa maruz kalırlar. Mercanlar bu gibi durumlarda kendilerini korumak için ve hayatta kalmak için mukus salgılamaya başlar ve bütün bedenlerini bununla kaplarlar.
Mercanlar sadece suyun dışında kaldığında mukus salgılamaz, aynı zamanda akvaryumlarımızda ve doğal ortamlarında suyun içinde de mercanların mukus salgılanması sıkça görülür. Bunun başlıca nedenleri; akvaryum suyunun kirlenmesi, patojenler, sedimantasyon, yetersiz ya da çok güçlü su akışı, sıcaklık değişimi, tuzluluğun değişmesi veya kuvvetli UV ışığı olabilir. Bunların hepsi mercanlarda strese ve ardından kendilerini koruma iç güdüsüne neden olarak savunma mekanizmalarını tetikler.
Mercan mukusu, mercanı güçlü UV ışığından koruyabilen UV ışığını emebilen mikrosporin benzeri amino asitler adı verilen maddeler içerir. Ayrıca mercanlar üzerlerine gelen yabancı maddelerden kurtulmak için de mukus salgılar. Örneğin akvaryumlarımızda sıkça karşılaştığımız uçuşan kum taneleri gibi.
![mercan mukusu salgılanması](https://my.nakvaryum.com/wp-content/uploads/mercan-mukusu-salgilanmasi.jpg)
Beslenmek İçin Mukus Salgılanması
Mercanlar stressiz ortamlarda da mukus salgılar. Mukusun yapışkan yüzeyi sayesinde bakteri ve küçük zooplankton gibi besinleri yakalamak için bir araç olarak kullanılır. Mercanlar mukus tarafından yakalanan besin maddelerini siliyer hareketiyle ağzılarına taşır.
Ayrıca mercanların, fazla bünyelerine aldıkları fazla organik maddeyi boşaltmak için de mukus salgıladıkları bilinmektedir.
Mercan Mukusu Kaça Ayrılır?
Mercan mukusu öncelikle müsin adı verilen şeker proteininden ve polisakkaritler ve lipitlerden oluşur. Mercan mukusu, sıvı mukus, ip, ağ veya flok ve mukoza gibi çeşitli terimlerle tanımlanıyordu.
Bununla birlikte, günümüzde, mercan mukusu, niceliksel bir perspektiften iki ayrı ana salgılama şekliyle ayrılıyor. Bunlardan biri POM yani parçacıklı organik madde diğeriyse DOM yani çözünmüş organik maddedir.
DOM teknik olarak 0.7-1.0 mikrometre boyutlarına sahip filtrelerden geçebilen bir organik madde olarak bilinir. Heterotrofik bakteriler tarafından tüketilerek doğal deniz sularında mikrobiyal besin ağına dahil edilir.
POM ise daha büyük boyutlara sahip ve resif balıkları, zooplankton veya bentik hayvanlar tarafından tüketilir. Ayrıca kısmen tortu halinde dibe çöküp, dipte çözülerek de döngüye katılabilirler.
Mercanların Mukus Üretim Miktarları Nedir?
Mercanların mukus üretimleri çevre koşullarına ve mercan türüne göre farklılıklar gösterir. Bu nokta, kısmen, mercanların doğal ortamlarından evlerime gelirken verdikleri yaşam mücadelesinide kapsar.
Farklı tülerdeki mercanlar farklı koşullarda farklı mukoza oranları salgılar. Akademik çalışmalarda bu uzun bir liste ve tablo halinde verilmiştir. Biz kafanızı daha fazla karıştırmamak için daha basit ve anlaşılabilir bir tablo ile bunu açıklamaya çalışalım;
Bulunduğu Ortam (Hacim L) | Ortamda Kalabildiği Süre | Aydınlatma Türü |
Şişe 8L | 96 Saat | Doğal |
Plastik Torba 2-8L | 24 Saat | Doğal |
Tabloda da görebileceğiniz gibi farklı koşullar altında farklı süreler mercanlar mukus salgılayarak kendilerini uzun süreler koruyabiliyorlar. İthalatçıların mercanları torbalar yerine şişelerde getirmek isteyeceklerine eminiz.
Bir başka tabloda ise mercan tülerine göre DOM ve POM salınım oranlarını inceleyelim;
![türlere göre Mercan Mukusu salgılama oranları](https://my.nakvaryum.com/wp-content/uploads/mercan-mukus-üretim-oranlari.jpg)
Yukarıdaki tablodan da anlaşıldığı gibi türlere göre de salınım oranları bir hayli değişken ve bakım zorluğunda üst seviyede yer alan tülerin mukus salgılama oranları daha yüksek.
Mercan Mukusu Ve Bakteriler Arasındaki İlişki
Yapılan bazı araştırmalar mercan mukusunun tuzlu su akvaryumu bakterilerinin büyümesini de arttırdığını göstermiştir. Yapılan araştırma sonuçları, doğal ortamlarında bulunan mercanların ek mercan mukusu takviyesi yapılan deniz suyuyla karşılaştırılması sonucu elde edilmiştir.
Mercan mukusu takviyesi yapılan deniz suyundaki bakterilerin çok daha hızlı arttığı gözlemlenmiş, buda mercan mukusunun bakteriyel büyüme için de bir substrat işlevi gördüğü tespit edilmiştir.
Mercan Mukusu Besin Değeri Nedir?
Mercan mukusunun balık, zooplankton ve çeşitli bentik hayvanlar dahil olmak üzere çeşitli resif hayvanları tarafından kullanılır. Bazı araştırmacılar mercan mukusunu bu canlıların diğer besinleriyle karşılaştırmış ve bu tür canlılar için en iyi beslenme kaynaklarından biri olduğu sonucuna varmıştır.
Kaynaklar:
- ryotanakajima.com
- reef2reef.com
- biophysics.sbg.ac.at