T5 Aydınlatmalar rüşdünü ispat etmiş ve birçok profesyonel akvarist tarafından sıklıkla tercih edilen bir aydınlatma türü. Özellikle sert mercan akvaryumlarının da şüphesiz vazgeçilmezlerinden hala. T5 aydınlatma kullanan akvaristlerin en sık sordukları soru da ‘’T5 floresanlar ne zaman değişmeli?’’. Mercanlarınız için bu sorunun cevabını, yapacağınız gözlemlerle belirleyip, tahmin edebilir ya da öngörebilirsiniz.
N Akvaryum olarak işinizi biraz daha kolaylaştırmak istedik ve T5 üretici devlerinden ATI ye en çok merak ettiğiniz soruları sorduk!
Floresan Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir
- Çalışma Süresi: Bu, her bir floresanın çalışma süresine bağlıdır. Örneğin, günde 12 saat çalışan bir floresan, günde 8 saat çalışan bir floresandan daha sık değiştirilmelidir.
- Isı: Yüksek ısı tipik olarak daha kısa floresan ömrü anlamına gelir. Her zaman armatür içinde ya da başka bir muhafaza içinde fan kullanılmasını tavsiye ederiz. Ayrıca, sıcak havanın bir yerden çıkabileceğinden emin olun. (Unutmayın, sıcak hava yükselir. Bu nedenle, armatürdeki bazı yuvaları veya üst kısmı tamamen çıkarmak çok yardımcı olabilir.) Ayrıca, aktif soğutma sistemli bir armatür modeli seçmek de iyi bir fikirdir. Floresanlarınızın armatürünüze doğru yönde takıldığından emin olun. Etiketli olan kısım, en fazla soğutmayı almalıdır.
- Balast: Kullanılan balast lar elbete T5 ömrüne etki ediyor. Bu yüzden biz ATI olarak her zaman en iyisini tercih ediyoruz. Armatürlerimizde HEP marka balastlar kullanıyoruz.
T5 Floresanlar Ne Zaman Değişmeli?
- Mercan Sağlığı: Mercanlarınız çok fazla açılmıyorsa veya öncekinden çok daha yavaş büyüyorsa, floresanlarınızın değiştirilmesi gerektiğinin iyi bir göstergesi olabilir.
- Tank Sağlığı: Sabit su parametreleri olan olgun bir tankta, bir alg veya siyanobakteri oluşumu, floresanların kötüleştiğini ve değiştirilmesi gerektiğini gösteren iyi bir gösterge olabilir.
- Zaman: Günlük 8-12 saatlik normal yanma sürelerinde T5 floresanların ortalama ömrü 9-12 aydır. Son floresan değişikliğinizden bu yana 12 aydan daha uzun bir süre geçmişse, muhtemelen değişim zamanı gelmiştir.

T5 Floresanları Nasıl Değiştirmelisiniz
Yeni floresanlar tipik olarak eski floresanlardan iki kat daha fazla PAR (çıkış) üretir. Mercanlarınıza şok vermemek için değişikliğin birkaç hafta içinde bir floresan olarak yapılması her zaman en iyisidir.
Haftada yalnızca 1 veya 2 floresan değiştirin. Bunu yapmak mercanlarınızın yeni, parlak floresanlara daha kolay adapte olmasını sağlayacaktır.
Kısılabilir Armatür Modellerinde T5 Ömrünün Daha Kısa Olduğu Doğru Mu?
Bunun %99 olarak yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Doğru olabilecek tek noktası yeni T5 floresanların 50 saatlik yakım sürecinin hatalı yapılması olur.
50 Saatlik Yakım Süresi De Nedir?
Yeni bir floresan aldığınızda genellikle biz zaten bu 50 saatlik yakma sürecini yapmış oluyoruz. Ama yine de kısılabilir bir armatür kullanıyorsanız. Doğal gün doğumu ve batımı simülasyonunuzu kullanmadan önce yeni ampullerinizi ilk 50 saat %100 çalıştırmanız gerekir.
Bunun nedeni kısılabilir ayarda floresan içerisindeki fosforların eşit olarak dağılmayabilmesidir. Bu yeni floresanlarınızın düzgün çalışmamasına ve ömrünün kısalmasına neden olabilir. Ama yeni T5 floresanları ilk 50 saat %100 kullanırsanız fosforlar eşit şekilde dağılır ve ardından yine kendi simülasyonlarınıza uygun olarak çalıştırabilirsiniz.
Ayrıca yeni T5 floresanlarınız ilk 50 saat içinde titreme parlama gibi tepkiler verebilir. Bu olağandır endişe etmeyin.
Kesintisiz 50 Saat Problem Çıkarmaz Mı?
Elbette bahsettiğimiz kesintisiz bir 50 saat değil. Floresanlarınızın da arada dinlenmesi gerekiyor. Rutin aydınlatma sürenizdeki süreçte %100 kullanmanız yeterli. Sadece ilk 50 saatlik süreçte kısılabilir özelliğini kullanmamanızdan bahsediyoruz.
Son Olarak Bize Belli Bir Saat Ömrü Verebilir Misiniz?
T5 teknolojisi çok fazla gelişmedi bu nedenle 2500 (+- 500) saat olarak bir süre verebiliriz hala.
ATI ye sorularımızı cevapladığı için teşekkür ediyoruz. Bir çok akvaristin hala ilk alternatifinin T5 aydınlatmalar. Kolay kullanımı ve çok nadire problem çıkarmaları en büyük artıları.