TDS Değeri Nedir? TDS Ölçümü Nasıl Yapılır?

TDS Değeri Nedir? TDS Ölçümü Nasıl Yapılır?

TDS Değeri yani ''Total Dissolved Solids'' suda çözünmüş maddelerin toplamıdır. TDS ölçümü suda bulunan tüm negatif ve pozitif yüklü iyonlar ölçümüdür.

Paylaşın:

İçindekiler

TDS Değeri yani, ”Total Dissolved Solids” suda çözünmüş maddelerin toplamıdır. TDS ölçümü suda bulunan tüm negatif (anyonlar) ve pozitif yüklü iyonlar (katyonlar) ölçümüdür.

TDS Değeri Neden Önemli?

Bu iyonlar arasında Kalsiyum, Sodyum, Magnezyum, Fosfat, Nitrat ve Silikat gösterilebilir. Musluk suyunuzu bir Ters Ozmoz cihanından geçirdikten sonra bu iyonlardan kalan konsantrasyonu bilmeniz, tuzlu su yada tatlı su akvaryumlarında suyun kalitesini değerlendirmenize olanak tanır.

TDS ölçümünün yüksek çıkması, böcek ilaçları yada kanalizasyon suları gibi bir çok kimyasal madde nedeniyle kirlenen suyunuzun bozulduğunu bildiren erken bir uyarı yöntemidir. Musluk suyu standartları, insanlar tarafından tüketilecek kadar yüksek kalitede olmasını sağlamak için belirlenir. Ne yazıkki bu değerler akvaryumlarımız için çok yüksek. Son yaptığım ölçümde musluk suyum bana 175 ppm değerini vermişti.

Ters Ozmoz cihazları istenmeyen iyonların sudan uzaklaştırtılması konusunda son derece etkili olsalarda Amonyak ve Silikat gibi küçük bileşenlerin kalıntıları gözeneklerden geçebilir. Bu bileşenler hassas balıklara ve omurgasızlara zarar verebilir. Aynı zamanda yüksek TDS değeri hoş olmayan alge ler için (Sakal Yosunu vs.) besin kaynağı anlamına gelir.

örnek tds ölçer görseli

TDS Değeri Yüksek Çıkıyorsa

Genelde Ters Ozmoz da kullanılan membranlar %96-%98 oranında suyu temizler ve size yaklaşık 5 ppm altında fazla işleme gerek olmayan, akvaryumlarımız için kullanabileceğimiz uygun bir değer sunar. Yine de yaşadığınız bölgeye göre musluk suyunuzun TDS değeri 450 ppm civarındaysa bu oran düşer ve 16 ppm civarında bir değerle karşılaşırsınız.

TDS değeriniz kullandığınız cihaza rağmen yüksek çıkıyorsa son aşamada bir reçine kullanmanız kalan zararlı iyonların deiyonize edilmesine yardımcı olur. Reçineniz kullanım oranınıza göre zaman içerisinde özelliğini yiterecek ve TDS değeriniz yeniden yükselişe geçicektir. Bu durum reçinenizin değişmesi gerektiği anlamına gelir. Bunun için yine düzenli olarak TDS değerini ölçmeniz gerekir.

TDS Değerine Göre Suyun Kalite Açısından Sınıflandırma Tablosu

İsmiAralık Değeri (ppm)
Yumuşak Su0-17
Az Sert Su17-80
Orta Sert Su80-150
Sert Su150-200
Çok Sert Su200-350
İçilemez Su350-1100
Acı Su1100-6000
Çok Acı Su6000-13000
Tuzlu Su13000-30000
Deniz Suyu30000 ve üzeri

TDS Metre Kullanımı

  • Elektrotlara dokunmayın ve zarar vermekten kaçının
  • Elektrotları RO suyunda durulayarak temiz tutun. Elektrotların üzerinde kireç birikmesi durumunda temizlemek için biraz sirke kullanabilirsiniz. Temizlemeden sonra yine RO suyunda iyice durulayın.
  • Okuduğunuz değer 0-5 ppm arasındaysa, suyunuz akvaryum sakinleriniz için yeterince saftır. Ölçümlerinizi yapmadan önce RO ünitenizi beş dakika boyunca çalıştırın. Bu ünitenize kendini temizlemesi içi bir süre verir ve ilk okumada alacağınız TDS değerinin düşmesini sağlayarak daha doğru bir sonuç almanızı sağlar.
  • Toplayacağınız su için her zaman iyi durulanmış temiz bir toplama kabı kullanın. Kapta deterjan kalıntıları varsa bu TDS değerinin yükselmesine neden olur ve sizi yanıltır.
  • UYARI: TDS ölçüm cihazınızla akvaryum suyunuzu yada hazırladığınız tuzlu suyu test etmeyin. Tuz konsantrasyonu ölçüm cihazınızın kapasitesinin dışına çıkacak ve doğru bir ölçüm sunmayacaktır.

TDS Metre Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

tds ölçerler için kalibrasyon sıvısı

TDS ölçerler fabrika çıkışlı olarak kalibre edilmiş halde satışa sunulur. Yine de çok uzun süre kulanılması değerlerde değişkenliğe neden olabilir.

Piyasada bulabileceğiniz çeşitli TDS kalibrasyon sıvıları mevcuttur. Bu sıvıları kullanarak TDS ölçerinizi kalibre edebilirsiniz. Genellikle referans noktası olarak iki ya da üç sıvıyı birden almanız gerekir.

Buna ek olarak Ters Ozmoz kullanıcıları biraz daha pahalı bir yöntem tercih ederek direkt su çıkışlarına küçük bir aparat bağlayarak bu ölçümleri otomatiğe bağlayabilir ve cihaz belirlediğiniz aralığın üzerine çıktığında size filtrelerinizin değişim zamanının geldiği uyarsını yapabilir.

Bazı akvaristlerin TDS cihazlarını kontrol etmek için akü suyu ya da saf su diye tabir edilen sıvılarıda kullandığı bilinmektedir. Genellikle ticari amaçla üretilen saf sular yaklaşık 0,0ppm ila 0,1ppm arasında çok düşük bir aralıkta ölçülebilir ya da ölçülemez.

Bir başka grup da ucuz bir cihaz olduğu için yedekli çalışır ve belirli ölçüm adedi sonrası bir başka TDS ölçer ile kullandıkları TDS ölçerin doğruluğunu test ederler. Her ne şekilde kullanırsanız kullanın size bir avantaj sağlayacağını garanti ederiz.

Sonuç olarak tuzlu su akvaryumu sahipleri için TDS ölçer sahibi olmak, akvaryum suyunuzun kalitesini ve gidişatını belirlemenizde paha biçilmez ve ucuz bir ölçüm cihazıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir