Tuz Seçimi Akvaryumlarda Nasıl Yapılır?

Tuz Seçimi Akvaryumlarda Nasıl Yapılır?

Belli standartları olsa da söz konusu tuz olduğunda ‘’en iyisi’’ kelimesi bütün önemini kaybediyor. Tuz seçimi akvaryumunuzun karakterine göre belirlenir.

Paylaşın:

İçindekiler

Acemilerin önündeki en büyük engel, akvaryumlarının benzersiz olduğunu kabul etme sürecidir. Her zaman söylediğim gibi her akvaryumun bir karakteri vardır. Bu köpeklerin sahibine benzemesi gibidir. Tuz seçimi de yine akvaryumunuzun karakterine göre belirlenir.

Katıldığım bütün platformlarda gözlemlediğim en önemli konu tuzlu su akvaryumu sahiplerinin ya da sahibi olmak isteyenlerin hep ‘’en iyisi’’ni istemesi.

Tuzlu su akvaryumlarının belli standartları olsa da söz konusu tuz olduğunda ‘’en iyisi’’ kelimesi bütün önemini kaybediyor.

Tuz Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli

Tuz seçiminizde dikkat etmeniz gereken belli başlı kriterler elbette var. Ancak bu kriterlere yine kendiniz cevap verebilirsiniz. Başlangıç aşaması için çevrimiçi topluluklarda araştırmalar yapabilir ya da çevrimdışı sohbetlerde arkadaşlarınızla bu konuyu tartışabilirsiniz. Hatta yakınlarınızda bulunan bir evcil hayvan mağazasını ziyaret edip(tuzlu su ürünleri ve canlıları satan) sorular yöneltebilirsiniz.

Tuz seçiminizde dikkat etmeniz gereken en önemli nokta İstikrardır. Bir tuz her satın aldığınızda size aynı değerleri veriyor olmalı. Bu nokta da devreye kaliteli tuz markaları girer. ‘’En iyisi’’ arayışında birçok farklı tuz markası rüşdünü ispat etmiştir.

MarkaKalsiyum
(ppm)
Alkalinite
(dkh)
Magnezyum
(ppm)
1375101230
2400111350
3420111380
445012.21340
54508.51380
6490131440
75408.51200
8540101450
9560111380
Ortalama4008-11 arası125-1400 arası
Tablo farklı tuz markalarının vadettiği değeleri göstermektedir.

Tuzları birbirinden ayıran bir diğer özelikte saflığıdır. Tuz seçiminden önce tuzun nerede ne koşullarda üretildiğini öğrenmeye çalışın.Tuzunuz ne kadar saf olursa istemediğiniz elementlerden de o kadar uzak olur. Rüşdünü ispat etmiş markalar burada da iyi birer seçimdir.

Tuz seçiminde markanın size vaat ettiği değerler önemlidir. Örneğin bir üretici 1026 tuzlulukta 11.5 -12 aralığında bir Alkalinite sağlarken, bir diğer üretici, aynı tuzlulukta 7,5 – 9 arasında Alkalinite sağlar. Burada düşünmeniz gereken beslediğiniz canlılardır. Sadece balık olan(Marin) bir akvaryumda Alkalinite değeri önemli bir kriter değilken, sert mercan(SPS) ağırlıklı bir akvaryumda Alkalinite büyük önem taşır. Yanlış bir seçim para israfından başka bir şey olmaz.

Akvaryum İçin Satılan Tuzların Ham Görüntüsü
Fotoğraf: aquariumcoop.com / Akvaryum İçin Satılan Tuzların Ham Görüntüsü

UYARI: Yeni bir tuz satın aldığınızda yapacağınız ilk şey ürün üzerindeki kullanım talimatlarını okumak ve kaç litre su içerisinde kaç gram tuz girerek hangi değerleri elde edeceğinizi öğrenmektir. Tabi satın almadan önce son kulanma tarihini kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Tuzlu suyunuzu hazırladıktan hemen sonra da bu değerleri test etmeniz ve üretici firmanın verdiği değerlerle örtüşüp örtüşmediğine bakmanız yaşayabileceğiniz sorunları başlamadan sonlandırır.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Akvaryumumda Farklı Tuz Markalarını Aynı Anda Kullanabilir Miyim?

    Bir tuz markasında karar kıldığınızda artık başka marka araştırmalarıyla zamanınızı harcamayın. Tuzlu su akvaryumlarında istikrar en önemli konudur. Her marka değişimi bu istikrarı bozar ve canlılarını strese sokarsınız.

    Her ihtimale karşı, karar verdiğiniz tuzu satın aldığınızda, üretici talimatlarıyla tuzlu suyunuzu hazırlayıp, gerçekten söyledikleri değeri verip vermediklerini kontrol edin. Bunu her yeni kovanızı açtığınızda ve kovanız biterken tekrar edin.

  • Satın Aldığım Tuzu Nasıl Saklarım?

    Karşılaştığım bir kaç kişinin nano akvaryumları olsada hem maliyet hem de alışveriş sıklığını azaltmak için büyük kovalar satın aldıklarını gördüm.

    İyi bir tuz markası pahalı olabilir. Hemen hemen hepsi yurt dışında üretildiği için ülkemize gelirken fiyatları artıyor. Değişen piyasalar ve döviz kurlarının hareketliliğide fiyatlarını günden güne arttırıyor. Bu nedenle hem nano akvaryumlara bir dönüş hem de stokçuluk sanırım hızla ülkemizde gelişiyor.

    Tuz kovaları genellikle saklama koşullarına uygun olarak imal edilir ve hava almaması için tasarlanır. Yeni bir tuz kovasını açarken bunun çokta basit olmadığını farkedersiniz. Bu tuzun havayla olan temasını mümkün olduğunca kesmek içindir. Şayet tuz kovanızda bir deformasyon yoksa saklamak için en güvenli yerdir. Bir diğer rivayet de tuz kovasının direkt zemin üzerinde bırakılmaması yönündedir.

  • Satın Aldığım Tuz Bozuk Olabilir?

    Özellikle gözlemlediğimiz ikinci el tuz alım satımlarında bir çok sorun yaşandığı yönünde. Tuzlu su akvaryumları için hazırlanan tuzlar bir çok bileşenden oluşur. Bu bileşenlerin homojen bir şekilde karışması tuzun kalitesini belli eden en büyük özelliktir. Ayrıca ikinci el aldığınız bir tuzun içeriği size vadedilen tuz olmayabilir.

    Yeni bir tuz kovası satın aldığınızda tavsiyemiz her kullanımdan önce kovanın içinde tuzunuzu bir miktar karıştırmanız ve daha sonra ihtiyacınız olan kadarını almanızdır. Bunun nedeni nadiren de olsa kova içerisinde homojen bir şekilde dağlamamış olan elementler varsa bunların yer eğiştirmesini ve karışmasını sağlamaktır. Varsayılan olarak rüştünü ispat etmiş tuz markaları 1000/1 oranında hatalı üretimi kabul ederler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir