Akvaryum İçin Kum Seçimi Nasıl Yapılır?

Akvaryum İçin Kum Seçimi Nasıl Yapılır?

Tuzlu su akvaryumlarında kumun birden çok nedeni vardır. Tuzlu su akvaryumları için kum seçimi yapmadan önce, akvaryumlarımızda oynadığı rolü bilmelisiniz.

Paylaşın:

İçindekiler

Tuzlu su akvaryumlarında kumun birden çok nedeni vardır. Tuzlu su akvaryumları için kum seçimi yapmadan önce, akvaryumlarımızda oynadığı rollerin neler olduğunu anlamakta fayda vardır. Tuzlu su akvaryumları için kum seçimi canlı seçimi gibidir. Kum eninde sonunda canlanacak ve bir çok organizma ve balıklar için yuva görevi görecektir.

Estetik Cazibe

Hangi kumu seçerseniz seçin, akvaryumunuzun genel görünümünü ciddi oranda değiştireceğine garanti veririz. Kum aynı zamanda akvaryumlarımızda gerçek resifleri taklit ederken, bu benzetmeye yaklaşmanızıda kolaylaştırır.

Kum seçimi yaparken, akvaryumunuzun görsel olarak çekici bir parçası olabilen ve akvaryumunuzun tabanında çeşitli renk ve boyutlarda temin edebileceğiniz bir çok çeşitlilikte bulabilmeniz mümkündür.

Her ne olursa olsun tuzlu su akvaryumuları için bir taban malzemesinin olması onu daha çekici göstermenin en kolay yollarından biridir.

Biyolojik Filtrasyon İçin Yüzey Alanı

Yararlı bakteriler kumu kolonize ettikçe, canlı olmayan tuzlu su akvaryumunuz bile hızla canlanmaya başlar.

Yararlı bakteriler büyümek, gelişmek ve üremek için sağlam bir yüzeye ihtiyaç duyar ve kum bu yüzeyi onlara sağlayabilir.

Akvaryum tabanı için kulanacağınız kum yararlı bakteriler tarafından yuva haline geldikten sonra, akvaryumun dibine düşen yenmemiş gıda atıklarının ve balık atıklarının ayrıştırılmasında büyük rol oynayabilirler. Bu süreçte bu bakteriler akvaryumunuzun su kimyasının korunmasında sağlarlar.

Bazı Canlılar İçin Hem Sığınak Hemde Zorunluluk

Akvaryum taban malzemesi, akvaryumunuzda yaşayan oyuklar ve bazı canlıların kumu eleyerek içinden geçebileceği yumuşak bir ortam oluşturur.

Kumu süzerek yaşayan bir çok canlı, kumu besin kaynağı olarak kullanır ve yenmemiş yiyecekleri ve diğer besin madedelerini bulmak için kumun içinden geçer.

Buna ek olarak bazı yengeç ve balık türleri kendilerini korumak için kuma ihtiyaç duyar ve taban malzemeniz yoksa akvaryum içinde ciddi oranda strese girebilirler.

iyi bir kum seçimi farklı canlı tüleri için yuva görevi görür

Denitrifikasyon İçin Doğal Ortam (Seçime Bağlı)

Şayet akvaryumunuzda 15cm den daha kalan bir kum tabanı tercih ederseniz, akvaryumunuzdan azotun çıkarılmasını kolaylaştırabilir ve ek bir biyolojik filtrasyon sahibi olabilirsiniz.

Bunun nedeni, derin bir kum yatağında oksijensiz alanların oluşması ve tabana kadar oksijenin gidememesidir. Oksijene olmayan ortamlarda denitrifikasyon bakterileri ürer ve nitratı azota gazına çevirebilirler. Böylece sudan uzaklaştırılması kolaylaşır ve zararlı yosunların büyümesininde önüne geçilebilir.

Tuzlu su akvaryumlarında kum seçimi hakkında sorularınız ya da eklemek istedikleriniz varsa, aşağıdaki yorum kısmını kullanabilir, dilerseniz forumlardan destek alabilirsiniz.

Akvaryumunuz İçin Kumu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Tuzlu su akvaryumunuz için kum seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bir çok etken vardır. En önemli faktörleri ve akvaryumunuzda yaşayan canlılarınız için en doğru seçimi nasıl yapacağınıza bir bakalım;

Canlı Kum Mu? Kuru Kum Mu?

Akvaryumunuzun tabanına kum koymanın ana avantajlarından biri, su kimyasını düzenlemeye yardımcı olan yararlı bakteriler için bir ev ortamı yaratmasıdır.

Ancak kuru kum aldığınızda içinde bu bakteriler yoktur. Tankınızda bu bakterilerin oluşmasını beklemek yaklaşık iki üç haftadan daha fazla zaman alabilir.

Akvaryumunuzu bir an evvel çalıştırmak ve içini canlılarla doldurmak istiyorsanız canlı kum iyi bir seçenek olabilir. Canlı kumlar zaten içlerinde yararlı bakteriler tarafından kolonize edilmiş halde ve ıslak olarak satılır. Bu da doğru şartlarda akvaryumunuza yerleştirdiğinizde hazır bir bakteri popülasyonuna sahip olacağınız anlamına gelir.

Tuzlu su akvaryumu kurulumunda bu bakteri popülasyonuna sahip olmak su kimyasını düzenleme ve döngü sürecini önemli ölçüde hızlandırır, ancak canlı kumlar kuru kuma kıyasla çok daha pahalıdırlar.

Akvaryum Akıntınız Ve Kumunuzun Tane Büyüklüğü

Akvaryumlarda kum tanelerinin büyüklüğü ve akıntı her zaman bir çelişkiye neden olur. Bu da akvaristler arasında tartışmalara yol açar.

Akvaryum tabanınızdaki yüksek akıntı aslında iyi bir şeydir, çünkü tortuların, yem artıklarının kısaca sonradan su kimyanızı bozacak atıkların birikmesine engel olur. Buna karşın küçük tanecikli kumlar bu akıntıya karşı çok fazla direnç gösteremez ve suyun sürekli bulanık olmasına neden olur.

Bu sizi daha iri tanecikli bir kum seçimi yapmaya itebilir ama bunun da bazı dezavantajları vardır.

Daha büyük taneli kumlar her bir tanecik arasında daha fazla boşluk anlamına gelir. Bu da kumda yaşan canlılar için daha az koruma ve yaşam alanı anlamına gelir. Ek olarak daha geniş aralıklar su akışının yeterli olmadığı alanlarda atıkların birikmesine daha kolay olanak sağlar.

Akvaryumunuza Ne Sıklıkla Bakım Yapmak İstiyorsunuz?

Tuzlu su akvaryumu için yapacağınız kum seçimi size büyük bir bakım görevi üstleyebilir ya da buna hiç gerek olmayabilir.

kum seçiminizin faydalı bakteriler sayesinde eninde sonunda yaşayan bir ortama dönüşeceğini anlamanız gerekir. Bu nedenle, kumunuzu temiz tutmanız ve bazı araç gereçlerle akvaryumunuzu kurduğunuz andan itibaren su değişimlerinde küçük alanlar halinde sürekli temizlemeniz gerekir. Aksi halde yararlı bakteriler ve tüm akvaryumunuzun sağlını kaybetme olasılığınız vardır.

Diğer bir alternatif olan daha büyük tanecikli kumları tercih ederseniz, her hangi bir zorlukla karşılaşmazsınız. Çünkü temizlemeniz gereken tortuların çoğu daha iri taneli kum parçaları arasında kalır ve onlara erişiminiz çok daha kolay olur.

En güzel alternatif ise hem akvaryumunuzu daha canlı gösterecek olan hem de canlı çeşitliliğinizi arttıracak olan temizlik ekibini akvaryumunuza dahil edebilirsiniz. Deniz yıldızları, deniz hıyarı. bazı balık türleri ve kabuklular sizin için bu işi halledeceklerdir. Kumunuz olması gerekenden daha kirli görünür ama su kimyanızı yönetmek için en basit yoldur.

Tuzlu su akvaryumlarında kum seçimi bakteriler gibi biraz daha büyük olan ve gözle görülebilen Amfipod ve Kopepod gibi canlılar için de besin yatağı haline gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir