Dino (Dinoflagellatlar), aynı zamanda bir bitki ve hayvan olarak işlev görebilen protistlerdir. Bazı türleri diğer protozoaları yer; bazıları fotosentez yoluyla enerji üretir; bazıları her ikisini de yapabilir. Vahşi doğada yaklaşık 1.700 çeşit deniz ve 200 tatlı su türü vardır. Diğer deniz canlıları için besin sağlayan, besin zincirinin önemli bir parçasıdır. Doğal bir ortamda, ekosistemin önemli bir üyesidirler.
Akvaryumlarda Dino (Dinoflagellates)
Her ne kadar doğada, doğanın bir parçası ve ihtiyacı olsalarda tuzlu su akvaryumlarında bir anda büyük bir sorun haline gelebilirler. Tuzlu su akvaryumlarında hızla çoğalır ve yayılır çünkü ihtiyaç duyduğu bir ekosistem yoktur.
Koşullara bağlı olarak sadece 1ml suda çok kısa bir sürede milyonlarca hücreye kadar çoğalabilir. Nüfusu arttıkça suyu toksik hale hale getirirler ve akvaryumunuzdaki diğer yaşam formlarını öldürme potansiyelleride artar.
Tuzlu su akvaryumlarının hemen hemen hepsinde belli aralıklarla kendini beli eder. Önemli olan bu istila başlamadan önce bunu fark edebilmeniz ve önlem alarak, olası sorunları ortadan kaldırarak mümkün olduğunca erken bir kontrol mekanizması geliştirmektir.
Dino (Dinoflagellates) Akvaryumuma Nasıl Girdi?
Dünya’nın oluşumundan bu yana bizimle birlikte. Bu istilacı akvaryumunuza bir çok şekilde girmiş olabilir. Buna aldığınız bir yem bile sebep olmuş olabilir. Tahmin edemiyeceğiniz kadar dayanıklı bir türüdür ve acemi akvarsitler bu nedenle akvaryumlarını kapatarak yeniden başlamak zorunda kalır veya tamamen hobiyi bırakır.
Dino (Dinoflagellates) Nedenleri
Geçekten güçlü bir rakip olduklarını kabul ederek onlarla savaşmaya başlamalısınız. Diğer yaşam formlarının aksine şaşırtıcı süreler besin olmaksızın yaşamlarını sürdürebilirler. Akvaryumunuzda nitrat ver fosfat seviyelerinin sıfıra yakın olması en büyük neden olarak gösterilir. Bu özellikle ULNS sistem kullanan akvaristler için gerçek bir sorun haline dönüşebilir.
Bunun dışında elbette tavsiye edilen su şartlarının dışına çıkmanız Dinoflagellates için bir başlangıç olabilir.
Herhangi bir akvaryumda bulunan organizmalardır, aslında düzgün bir tuzlu su akvaryumu için gereklidirler. Gıda zincirinin ilk adımının önemli bir parçasını oluştururlar, bu yüzden mikroskop kullanırsak, onları daha az veya daha yoğun bir halde hemen hemen bütün akvaryumlarda bulabiliriz. Hatta çoğu mercanda simbiyotik olarak bulunan zooxanthella gibi ünlü türleri bile vardır.
Akvaryumdaki biyolojik denge koşulları bozduğunda, bazı türler kontrolsüz bir şekilde yayılır ve bu süreç akvaryum sakinlerinin geri kalanını öldürmeye başladığında ortaya çıkar. Tuzlu su akvaryumunda söz konusu tür toksin üretme yeteneğinede sahipse bir felakete hazır olmalısınız.
Akvaryumun biyolojik dengesini sağlamak için bazı temel kurallara (ideal Su Şartları) uyarsanız , korkunç Ostreopsis türü dahil hiçbir türü için endişe etmenize gerek kalmaz. Sorun genellikle, bilerek veya bilmeyerek akvaristlerin mercanların görünümünü ve rengini iyileştirmek için besinleri minimum seviyeye çekmeye çalıştığında ortaya çıkar. Bunu biraz açalım;
Deneyimli bir akvarist için temel bir çok kural artık basit diyebileceğimiz bir konu haline gelir. Deneyimli akvaristler bu kurallara uyduklarında ideal bir tuzlu su akvaryumuna yaklaştıklarını bilirler. Ama bir noktadan sonra uzman seviyesi bilgilerle uzman seviyesi hamleler başlar. Bunların başına mercanların görünümü ve renklenmesi gelir. Bir çoğunuz aynı tür mercanın farklı ışık altında veya farklı akvaryumlarda aynı ışık altında çok daha farklı göründüğünü bilir. Hatta bazı acemi akvaristler aynı türü renklerinden dolayı farklı bir tür olarak kabul edebilir. Mercanların renklendirilmesi uzaman seviyesidir ve uzmanlarda bazen hata yapar.
Bir başka neden de hatalı ekipman seçimi veya canlı seçimidir. Örneğin yüksek kapasiteli bir protein skimmer kullanarak sadece mercan ağarlıklı bir tuzlu su akvaryumu kurmanız besin maddelerinin sıfırlanmasına neden olabilir buda Dinonun kendini göstermesi ve üremesi için iyi bir başlangıç noktasına dönüşür.
Tuzlu su akvaryumları hassas bir ekosisteme sahiptir. Belli standartları korumanız ve bunun için doğru ekipman ve canlı seçimi yapmanız gerekir. Kısacası gereksiz yere satın alacağınız pahalı bir protein skimmer işinize yaramadığı gibi size sorun çıkarabilir.
Dino (Dinoflagellates) Türleri
Bazılarının zararlı ama bazılarının da gerekli olduğunu söylermiştik. Bu organizmaların ortak özelliği zararlı veya faydalı olsun bir kaç saat içinde tuzlu su akvaryumunuzu bir bataklığa çevirebilme potansiyelleridir. Genel olarak iki ayrı tür olarak tanımlanırlar;
Ototrofik Dino (Dinoflagellates)
İşte endişelenmeniz gereken gerçek düşman! Üremek için hiç bir harici kaynağa bağamlı değillerdir. Kendi yiyeceklerini üretebilen fotosentetik organizmalardır ve aşırı zor koşullara bile muazzam bir direnç gösterirler. Yani siz savaşırsınız ve onlar pes etmez.
Çoğu tür tuzlu su akvaryumunda besin seviyesi sıfıra yaklaştığında aniden ortaya çıkar ve onları durdurabilecek başka bir organizma olmadığı için tuzlu su akvaryumunuz bir anda balçık denizine döner.
Bu tür, kendi yiyeceklerini minimum miktarda ışık altında bile sentezleyebilmelerini sağlayan kloroplastlara sahiptir. Bazı türler, tamamen sterilize ettiğimiz veya tamamen karanlıkta tuttuğumuz akvaryumlarımızda aylarca hayatta kalmalarına izin veren peliküller adı verilen kistler oluşturabilir . Işık veya doğru koşullar geri geldikten sonra yeniden ortaya çıkar ve sizi gerçekten pes etme noktasına getirtebilir.
Heterotrofik Dino (Dinoflagellates)
Yaşamak için bir organik besin kaynağına ihtiyaç duyanlardır. Bir akvaryumda genellikle iyi organizmalardır, çünkü üreme kapasiteleri ılımlıdır ve bu nedenle kolayca kontrol edilebilir. Oxyrrhis marina gibi bazı tüler diğer dinoflagellatları yer, bu yüzden kontrol etmeye yardımcı olurlar. Akvaryumlardaki varlığı, olağan olmasına rağmen, çok az tür ve çok düşük nüfus yoğunlukları ile sınırlıdır.
eğer akvaryumunuzda bir Dino salgını başladığını düşünüyorsanız Dinodan kurtulma yolları için hazırladığımız makalemize göz atabilirsiniz.