ZEOVİT metodu sanırım 2000 li yılların başında kullanılmaya başlandı. Bu metodun yaratıcısı Korellen Zucht firması Almanya Bavyera eyaletinde küçük bir mercan çiftliği. Bu metod ilk çıktığında çok tartışılmış küçük mavi şişeler için olumsuz yorumlar yapılmıştı. Ancak ilerleyen dönemlerde 2010 lara gelindiğinde ZEOvit® metodu kulanan muazzam akvaryumlar kendini belli etmeye başladı ve rüştünü ispatladı.
ZEOVİT Metodu Nedir?
ZEOVİT metodu aslında basit bir prensibe dayanıyor. Hepimiz akvaryumlarımızda bazı testler yapıyor, eksik veya fazla olan Magnezyum, Kalsiyum, Nitrat, Fosfat gibi elementlerin akvaryumlarımız üzerindeki etkisini tartışıyoruz. ZEOvit® metodu ise çok daga fazla elementin kullanıldığı ve buna göre akvaryumlarımızı şekillendiren bir metod.
ZEOVİT metodu kısaca, akvaryumlarımızda bulunan temel elementlerin resiflerdeki ideal su değerlerine getirilmesi, bunun dışında kalan her elementin sıfırlanması ve ardından mercanlarımızı görmek istediğimiz renk değerlerine göre diğer elementlerin manuel olarak akvaryuma girilmesidir.

ZEOVİT Metoduna Giriş
Eğer akvaryumlarınızda bu metodu kullanmak istiyorsanız bazı kuralarada uymanız gerekiyor. ZEOVİT metodunun temel kuralı akvaryumunuzdaki temel su değerlerini sabit tutup Nitrat ve Fosfat seviyesini sıfırlamak olduğunu söylemiştik. Eğer bunu başaramıyorsanız bu metod sizin için uygun olmayabilir.
Akvaryumunuzun İdeal Su Değerlerine Getirilmesi
Öncelikle yapmanız gereken şey Nitrat ve Fosfat kaynaklarından kurtulmaktır. Buda balıklarınızın bir sorun teşkil ettiği anlamına gelir. ZEOVİT metodu kullanan akvaryumların hemen hemen hiç birinde balık bulunmaz veya yok denecek kadar azdır. Çünkü balıkların karnını doyurmanız gerekir ve buda yemlerle birlikte akvaryumunuza Nitrat ve Fosfat sokmanız anlamına gelir.
İdeal su değerlerini sağlarken dikkat etmeniz gereken en önemli değer Fosfat. Piyasada satılan Fosfat kitlerinin neredeyse tamamı size bu metod için gerekli olan doğru ölçümleri veremez. Bu metodu kullanarak başarısızlığa uğrayan akvaristlerin de en temel hatalarından biridir. Çünkü piyasada bulunan Fosfat kitleri, değerler sıfıra yaklaştığında artık size sonuçları göstermez. Bu yüzden başarıya ulaşmış akvaristlerin neredeyse tamamında Hanna gibi dijital ölçüm cihazlarını görmek rastlantı değildir.
ZEOvit® Metodu İçin Tavsiye Edilen Su Değerleri
Alkalinite | 6.5dKH / 8dKH |
Kalsiyum | 400ppm / 410ppm |
Magnezyum | 1260ppm / 1280ppm |
Potasyum | 380ppm / 400ppm |
Tuzluluk | 33ppt / 35ppt |
Kullanılması Gereken Ekipmanlar
Protein Skimmer: Altın kural olan Nitrat ve Fosfat seviyenizi sıfırlamak için güçlü bir Protein Skimmer’a ihtiyacınız var. Mekanik filtrasyon sistemlerinde akvaryumunuzda bulunan organik yükün temizlenmesindeki en önemli ekipmandır. Eğer ”Balıklarımdan Vazgeçemem” diyorsanız çok daha güçlü bir Protein Skimmer almanızı öneririz.
Zeolit Reaktörü: Zeolite reaktörü, bakterileri kolonize eder ve besin toksinlerini molekül yapısına dönüştürerek amonyak içinde bir azalmaya neden olur.
Kalsiyum Reaktörü: Bu ekipman zorunlu olmasada bu metodla başarıya ulaşmış bir çok akvaristin akvaryumunda var. Temel değerleri korumanızda size büyük bir destek ve kolaylık sağlayacağını garanti ederiz. Ayırca akvaryuma ayıracağınız süreyide bir hayli kısaltacaktır.
Daha detaylı bilgi için Gökhan GÖKYAR tarafından yayınlanan aşağıdaki içerikleri okuyun.
Karbon Reaktörü: Sistemde aktif karbon kullanılması gerekiyor ancak bunu reaktör kullanarak yapmak zorunda değilsiniz. Bu medyayı su akışının olduğu bir yerde poşet veya file içindede kulanabilirsiniz. Efektif bir çalışma için reaktörü öneriyoruz.
Kullanılması Gereken Medayalar
Zeolit: Tuzlu su akvaryumunuza zarar vermekten sorumlu olan zararlı besin maddelerini hızla emmek için özel olarak tasarlanmış gözenekli kayalardır. Zeolit’lerin bakteriyel mikroorganizmalar aracılığıyla iyonik ölçekte çalıştığına inanılıyor.
Aktif Karbon: Akvaryumda bulunan organik yükün azaltılmasında rol oynayan başka bir medya türü. İşin ironik kısmı ZEOVİT metodu için temel kural olan Fosfatın sıfırlanmasına ters düşmesi. Bürün aktif karbonlar yapıları gereği fosfat salınımı yapar. Sadece markadan markaya bu salınım oranı değişkenlik gösterir.
Daha detaylı bilgi için Uz. Dr. Gökhan Göl tarafından hazırlanan aşağıdaki içerikleri okuyun.
Kullanıması Gereken Katkılar
İşte burada devreye Korallaen Zucht firması tarafından piyasaya sürülen ve ZEOvit® metodunun temel taşlarını oluşturan katkılar devreye giriyor.
ZEOfood: Akvaryumunuza dozlanan mikro organizmaları çoğaltır ve besler. İkinci göreviyse doğrudan bir mercan besin kaynağı görevi görmesidir. Özelleştirilmiş bir vitamin ve amino asit karışımından üretilmiştir ve mercanlar için daha verimli besin alımını destekler. Buda mercan renklerinin derinliğini ve netliğini artırır.
ZEObak: Özel olarak formüle edilmiş bir bakteri topluluğunu barındırır. Aynı zamanda mercanlarınızın optimum büyüme ve canlılık için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini geliştirmek için kullanılır. Bu bakteri türleri özel olarak formülüze edildiği için birbirleriyle koordineli çalışma özelliğine sahiptir.
ZEOstar: Nitrat ve Fosfat değerlerinizi azaltmak için kullanılır ve bunu yapmak için özellikle nitrifikasyon bakterilerinin beslenmesine odaklıdır.
Son Söz
ZEOvit® metodunu kullanmak için nelere ihtiyacınız olduğunu kısaca belirlemeye çalıştık. Ancak bu metodu Türkiye’de uygulamak isteyen akvaristlerin işi bir hayli zor.
ZEOvit® ürünleri artık ülkemizde satılmıyor ama yerel işletmelerin stoklarında bir kaç küçük şişe kalmış olabilir. Bunun başlıca nedeni arz talep eğrisi. Bu ürünler son kullanma tarihine sahip ve ithalatçı firmalar için büyük bir sorun teşkil ediyor.
ZEOvit® metodu kulanımına en iyi örneklerden biri N Akvaryum® üyelerinden Atilla ÖZBEK’e ait. Atilla’nın akvaryumu aynı zamanda ZEOvit® tarafından ZEOvit® metodu kullanılarak hazırlanmış en iyi akvaryumlar arasında da gösterildi.








Bu zorluklara göğüs geren bir diğer akvarist Toygar Niron’du. Akvaryumu geçen yılın ortalarında ZEOvit® ürünleriyle kurulmuştu ve sonuçlar inanılmazdı. Özellikle Acropora türlerinin büyüme hızları ve renklenmeleri hepimizi şaşırttı.