Tuzlu su akvaryumu taşımak için önce planlama yapmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Planlama ardından ihtiyaç duyduğunuz bütün araç gereçleri temin ettiyseniz taşıma için hazırsınız demektir.
Mercanlarınızı Güvenceye Alın
Yapmanız gereken ilk şey mercanlarınızı güvenceye almaktır. Bütün mercanlarınızı, birbirlerine zarar vermeyecek kadar mesafe bırakarak yerleştirebileceğiniz kaplar hazırlayın ve bu kapları yarı yarıya akvaryum suyunuzla doldurun.
Kayalarınızı saran mercanlarınızı dilerseniz kayasından ayırıp, dilerseniz kayasıyla beraber alın.
Akvaryumunuzu farklı bir lokasyona taşıyorsanız mercanlarınız için strafor kutular kullanın. Strafor kutular sıcaklığı maksimum seviyede korumanız için en ideal yoldur.

Kayalarınızı Güvenceye Alın
Bir sonraki aşama canlı kayalarınızı çıkarmaktır. Canlı kayalarınız için kulanacağınız kapta kayaların tamamen suyun altında kaldığından emin olun. Su kayalarınızı sarmazsa, suyun dışında kalan kısımlarda bakteri ölümleri yaşanacak ve bu da istenmeyen toksinlerin artışına neden olacaktır.
Yine farklı bir lokasyona taşıyorsanız tavsiyemiz onlarıda strafor kutularda taşımanızdır.
Suyunuzu Boşaltın
Akvaryum suyunuz değerlidir. Özellikle uzun zamandır kurulu ve istenmeyen otostopçu barındırmıyorsa gerçekten paha biçilmez bir bakteri popülasyonuna ev sahipliği yapıyor demektir. Yeni bir akvaryuma geçiş ya da eski akvaryumunuzu taşımak için bile olsa suyunuzu korumanız gerekir. Taşıma işlemi ardından suyunuz en büyük destekçiniz olacaktır.
Akvaryumun lokasyonunu ev yada iş yerinizin içinde farklı bir yere taşıyor ya da daha büyük veya daha küçük bir hacimle değiştiriyorsanız işiniz biraz daha kolay. Farklı bir lokasyona taşıyacaksanız daha zorlu bir görev için kendinizi hazırlayın.
Mercanlarınızı ve kayalarınızı çıkardınız. Artık sadece balıklarınızın olduğu ve kısmen dolu bir akvaryuma sahipsiniz.
NOT: Yeni akvaryumunuz yerine yerleşmiş ise, kalan suyu ona aktarabilirsiniz.Yeni akvaryuma kumun önceden yerleştirilmiş olması gerekir. Bu işlemi sona bırakırsanız suyu çok fazla bulandırır ve işinizi zorlaştırırsınız. Suyun berraklaşması 24 ila 48 saati bulabilir ve siz bu süreçte canlılarınızı gözlemleyemezsiniz. Ayrıca tortular ekipmanlarınıza cama ve sump haznenize yapışır.
Eskisinin yerine yeni akvaryumu koyacaksanız yada farklı bir lokasyona taşıyacaksanız suyunuzu kaplara almanız gerekir. Bizim bu iş için tavsiyemiz çok kolay temin edebileceğiniz su damacanalarıdır. Üstelik biraz güler yüzle hiç bir ücret ödemeden kısa süreliğine ihtiyacınız kadarını ödünç alabilirsiniz.
Suyu boşaltırken balıklarınız için yeteri kadarını akvaryumda bırakmayı unutmayın.

Balıklarınızı Çıkarın
Saklanacakları kayaların olmayışı ve akvaryum dibinde bıraktığınız kısıtlı su ile kısıtladığınız hareket imkanları, daha az strese girmelerini sağlayacak ve yakalamanızı ciddi oranda kolaylaştıracaktır.
Balıklarınız için hazırladığınız kap diğerlerinden faklı olarak havalandırmaya ihtiyaç duyar. Pilli bir hava motoru işinizi kolaylaştırabilir. Bunun dışında balıklar toksin maddelerde üreteceklerdir. Bu yüzden balıkların bulunduğu kaplar için daha fazla özen göstermeli ve mümkün olduğunca kısa sürede yeni yuvalarına yerleştirilmelidir.
Tuzlu Su Akvaryumu Taşımak
Bütün canlılarınızı güvenceye aldınız ve eski akvaryumunuzu tamamen boşalttınız. İşin büyük bir kısmı bitti.
Eğer başka bir lokasyona taşınıyorsanız suyunuzu ve canlılarınızı ayırdığınız kapları aracınıza yüklemeye başlayabilirsiniz. Kaplarınızı hiç bir zaman ağzına kadar doldurmayın. Taşıma kolaylığı için her birinin 20Kg üzerinde olmamasına da dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.
Yeni akvaryumunuzu yerine yerleştirip önce kumu ardından canlılarınızın bulunduğu kaplar dışındaki bütün eski suyu kullanın. Bunun ardından önce kayalarınızı ardından mercanlarınızı yeni akvaryuma alarak bu kaplarda bulunun suyuda kullanın.
Tasarım yapmak için sakın uğraşmayın. Önceliğiniz sistemi çalışır hale getirip canlılarınızı sağlıklı bir şekilde yeni yuvalarına aktarmak olmalıdır. Tasarım için biraz daha sabretmeniz gerekecek.
Son olarak balıklarınızı eklemelisiniz. Bunu yaparken akvaryumunuz eşit sıcaklıklar ve su değerlerinde olduğu için balıklarınızı alıştırmanıza gerek yoktur. Ama farklı bir lokasyona taşıma yaptınız ve bu standartları değiştirdiyseniz şarları (en azından sıcaklığı) eşitlemeniz çok daha iyi olacaktır.
Yeni akvaryumunuz eskisine göre daha fazla su hacmine sahipse 1-2 gün öncesinden hazırladığınız tuzlu suyunuzu gerektiği oranda ilave edebilirsiniz.
Artık sistemi çalıştırın ve herşeyin yolunda olduğundan emin olun. Bu süreçte herşeyi doğru yaptıysanız bile akvaryumunuz bulanık görünebilir bu normaldir. Yine de sistem çalıştıktan sonra tuzluluk, amonyak, nitrit ve nitrat testleri yaparak bir sağlama yapmanız çok daha akıllıcadır.
Neleri Yapmamalısınız
Yapmamanız gereken ilk ve en önemli şey, kolaya kaçarak eksik tuzlu suyu akvaryum içinde tamamlamanız yani hazırlamanızdır. Bu bütün değerlerinizi değiştireceği gibi canlılarınızın hayatınıda riske atar.
Eski kumunuzu temizlemeden kullanmanız bir başka ciddi sorundur. Eski kum amonyak artışına, suyun bulanmasına ve garanti ediyoruz bazı canlılarınızın ölümüne neden olacaktır.

Tuzlu su akvaryumu taşımak yaklaşık 50L ve üzerindeki hacimlerde tek başınıza yapabileceğiniz bir şey değildir. Arkadaşlarınızdan yardım alın. Haciminiz 500L ve üzerindeyse kesinlikle profesyonel destek talebinde bulunun.
Şayet taşınıyorsanız ya da yeni bir iş yerine akvaryumunuzu taşıyorsanız bunu ya en sona bırakın ya da ilk önce yapın. Ev ya da iş yeri taşıma işlemi sırasında akvaryumunuzuda taşımaya kalkarsanız birden fazla sorunla baş etmek zorunda kalırsınız.
Yeni bir lokasyona geçerken genellikle boya badana yapılır. Bu akvaryumunuz için bir sorundur. Havada serbest dolaşan boya tanecikleri Protein Skimmer vasıtası ile emilerek suyunuza karışabilir, Protein Skimmer’ın düzgün çalışmamasına hatta taşmasına neden olabilir. Şayet bir boya işlemi yapılacaksa bu taşımadan önce yapılmalı ve akvaryumun konulacağı alan önce havalandırılmalıdır.