Tuzlu su akvaryumlarında su değişimi, mevcut akvaryum suyunuzun bir kısmını yeni hazırladığınız tuzlu suyla değiştirmeniz anlamına gelir. Tuzlu su akvaryumu sahipleri için su değişimleri sürekli tartışılan bir konu olmasına rağmen, bazıları düzenli değişimlerini yaparken bazıları da su değişimlerini yapmazlar. Hatta su değişimi yapanların bile kendi aralarında farklı nedenlerle bu değişimi yaptığını söyleyebiliriz.
Tuzlu su akvaryumlarında su değişimi hakkında belirsizlik aslında 3 ana nedenden kaynaklanır;
- Mevcut akvaryum suyumda neler var?
- Hazırladığım yeni suda neler var?
- Beslediğim canlıların nasıl bir suya ihtiyacı var?
Su değişimi çok basit bir eylem gibi görünsede, o kadar da basit ve kolay bir konu olmayabilir. Bazılarınız akvaryumda su olduğu sürece bir sorun olmadığını da düşünebilir, ama işin aslı biraz farklı.
Tuzlu su akvaryumlarında su değişimini duş almak gibi düşünebiliriz, ama daha az sıklıkla. Bu akvaryumunuzu temiz tutarken optimum berraklığında korunmasında yardımcı olur. Bir çok akvarist için akvaryum suyunun berraklığı en önemli kriterlerden biridir. Su değişimleriyse bunu sağlamanın en basit yoludur.
Su değişimlerinin tartışmalı bir hale gelmesi sektördeki gelişmelerle de bağlantılıdır. Sektördeki Arge çalışmaları sayesinde Fosfat, Nitrat, Amonyak gibi bir çok elementin mekanik filtreleme yöntemiyle sudan uzaklaştırılabilmesi su değişimlerinin gerekliliği konusunda yeni tartışmalara yol açar. Bu tür medyaların su değişim sıklığını uzattığını düşünsek bile, tamamen ortadan kaldırması pek mümkün değildir.
Tuzlu su akvaryumunuzda yapacağınız su değişimi ile neler başaracağınızı iki ana başlık altında anlatamaya çalışalım;
Su Değişimi İle Tükenmiş Bir Şeyin Konsantrasyonunu Arttırabilirsiniz
Akvaryumlarımızda baktığımız canlıların bizler gibi beslenmeye ihtiyaçları vardır. Balıkların gıda tüketimini bir kenara bırakırsak mercanlar için bu konu çok daha spesifiktir.
Doğal ortamlarında mercanlar bir çok elementle hayatlarını sürdürür, büyür, gelişir, renklenir ve ürerler. Bu elementlerin hepsinin akvaryum suyunda var olup olmadığını anlamak yada test etmek neredeyse imkansızdır. Üstelik ihtiyaç duydukları bu elementler türlere göre de oransal olarak farklılık gösterir.
Bir çok acemi tuzlu su akvaryumu sahibinin yaptığı en büyük hatalardan biri, akvaryumlarının ihtiyaçlarını bilmeden mercanları için dışarıdan element takviyesi yapmasıdır. Buna hiç gerek olmayabileceği gibi ileride çok büyük ve sebebini anlamadıkları sorunlarla karşılaşmalarınada neden olur.
Şayet yoğun bir sert mercan popülasyonunuz yoksa, su değişimleri yapmak ihtiyaç duydukları besinleri mercanlarınıza vermenize yetebilir. Elbette bunu anlayabilmeniz için testlerinizi düzenli aralıklarla yapıyor olmanız, ne oranda bir tüketime sahip olduğunuzu ve su değişimlerinin bu tüketimi karşılayıp karşılamadığı konusunda net bir bilgiye sahip olmanız gerekir. Bunu bir tablo ile açıklamaya çalışalım;
Tablodan da anlaşılacağı gibi, 9 dkH Kh değeriyle başladığınız akvaryum, aylık 1,2 dkH Kh tüketimiyle su değiştirmezseniz, haftalık sadece %10 su değişimi yapan bir akvaryum sahibine göre 7 ay önce bütün Kh değerini sıfırlıyor. Haftalık su değişim oranınızı %15 e çıkardığınızı bir düşünün!
Piyasa da satılan bir çok tuz markası kendi içinde konsantrasyon olarak farklı değerlere sahip üretimler de yapar. Yapacağınız testler sonucunda size büyük maliyetlere neden olacak katkıları kullanmak yerine daha yüksek konsantrasyon seviyesine sahip bir tuzla sadece su değişimi yapmak ideal su değerlerinizi korumanıza, akvaryum canlılarınızın sağlığını optimum seviyede tutmaya ve ihtiyaç duydukları besinleri onlara veremeye yetecektir.
Su Değişimi İle Artan Bir Şeyin Konsantrasyonunu Azaltabilirsiniz
Akvaryumlarımızda her zaman bir şeyler eksilmez. İstemediğimiz bazı zararlı elementler tüketimle doğru orantılı yada yanlış giden bir şeyler sonucunda artış gösterebilir. Su değişimleri bu elementlerin akvaryum sağlığına zarar verecek bir düzeye gelmeden azaltılması için en ideal yoldur.
Tabloda göreceğiniz gibi su değişimi yapmazsanız aylık 1,2 ppm artışla Nitrat değeriniz yıl sonunda 14,4 ppm seviyelerine çıkacaktır. Bu değerin balıklar üzerinde pek bir etkisi olmadığını düşünebilirsiniz ama bazı mercan türleri için çok ciddi sorunlar yaratabilir. Yine aynı tabloda haftalık sadece %10 su değişimleri ile akvaryumunuzun Nitrat değerini nasıl kontrol altında tutabileceğinizi de görüyorsunuz.
Bu değerler hiç bir mekanik yada organik filtreleme sistemi olmadığı düşünülerek verilmiştir. Doğru bir Protein Skimmer, kaya ve hacme göre doğru oranda canlı seçimi ile beraber, istenmeyen elementler su değişimleriyle istediğiniz düzeylerde tutulabilir.
Yukarıdaki tablolar aynı zamanda size hangi oranlarda ve ne sıklıkla su değişimi yapmanız gerektiği konusunda da ip uçları vermektedir. Düzenli yapacağınız testler hangi değerlerin ne oranda azaldığını yada arttığını size net bir biçimde söyler. Bu artış ve azalışlar su değişim oranlarınızı ve zaman aralıklarını tesbit etmenizde size referans olacaklardır.
Su değişimleri aynı zamanda istenmeyen yosunlarla mücadele etmenizde de size yardımcı olur. Yosunların çoğu akvaryumlarımızda tüketilmeyen ve arta kalan besin maddeleriyle beslenir ve su değişimleri ihtiyaç duydukları besini azaltarak çoğalmalarını engeller.