Tuzlu su akvaryumu bakımı bazıları için gerçekten zorlu bir görev haline gelebilir. Bunu bir çoğumuzun özendiği sporcuların vücutlarına benzetmek mümkün. Hepimiz o vücuda sahip olabiliriz ama bunun için disiplin sabır ve uyulması gereken kurallar vardır.
Tuzlu Su Akvaryum Bakımı Zor Mu?
Tuzlu su akvaryum bakımı kurulumu kadar zordur. Şimdi aklınızdan geçen soru ”kurulumu ne kadar zor?” olsa gerek. Aslında belirli kurallar çerçevesinde bakımları da kurulumlarıda kolaydır. Sadece biraz disiplin ve belli başlı kurallara uymanız bakımlarını ve kurulumlarını çok kolay bir hale getircektir.
İster küçük bir nano akvaryumunuz olsun, isterse 1000 litrelik büyük bir havuzunuz, yapmanız gereken rutin kontroller, testler, değişmesi gereken medyalar ve temizlenmesi gereken ekipmanlarınız vardır.
İşin en başında doğru bir kurulum yaptıysanız, akvaryumunuzun bakımıda nispeten daha kolay ve ellerinizi daha az kirletmenize neden olacaktır.
Bakım İçin Yapılacaklar Listesi Hazırlayın
Tuzlu su akvaryum bakımını bir kaç aşamaya ayırmak işinizi kolaylaştırabilir. Bunlar belli periyotlarda belli şeylerin yapılması gerektiği anlamına gelir. Bu listeyi ne kadar doğru uygularsanız, daha temiz bir akvaryumunuz, daha renkli canlılarınız hemde çok daha az iş yükünüz olacaktır.
- Günlük Akvaryum Bakımı
- Haftalık Akvaryum Bakımı
- Aylık Akvaryum Bakımı
- Altı Aylık Akvaryum Bakımı
Akvaryumunuzu kurdunuz, canlılarınızı eklediniz ve herşey yolunda gidiyor. Bu süreçten sonra doğa ana devreye girmeye başlar ve kurduğunuz küçük habitat içinde gözle göremediğimiz organizmalar balıklarımız gibi yaşam savaşı vermeye başlar.
Kimi zaman bu savaşı karanlık taraf kazanır ve akvaryumunuzu görmek istemiyeceğiniz bir görüntüye sokar. Bunun olmamaması için veya buna neden olabilecek sorunları önceden tespit edebilmeniz için tuzlu su akvaryumu bakımınızı ihmal etmemeniz gerekir.
Hadi şimdi yapılacaklar listemize bir göz atalım;
Günlük Tuzlu Su Akvaryumu Bakımı
Tuzlu su akvaryumunuz için her gün uygulamanız gereken bazı basit şeyler vardır. En basiti balıklarınızı ve mercanlarınızı beslemeniz gerekir. Daha özel türler besliyorsanız daha özel diyetleri ve daha fazla ilgi gereksinimleride olabilir. Katkı kullanıyor olabilirsiniz.
Işık, özellikle mercan bulunan akvaryumlarda hayati önem taşır. Işıklarınız bu gün yanıyor mu? Göz ucuyla ışıklarınızın doğru zaman aralığında çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.
Akvaryumunuzun sump haznesini hızlıca bir kontrol edin. Su seviyesi doğru yerde mi? Protein skimmer doğru çalışıyor mu? Atık kabı o günü kurtarır mı? Su tamamlama haznesindeki su normal seviyelerde mi?
Sıcaklığınızı kontrol etmeyi unutmayın. Bir çok akvarist akvaryumunda iki veya daha fazla termometre kullanır. Bu akıllıca bir plandır çünkü termometreler hassas cihazlardır ve özellikle ucuza kaçmışsanız birbirleriyle örtüşmeyen değerler verebilir. akvaryum camına dokunmanız bile bir süre sonra size doğru sıcaklıkta olup olmadığı fikrini yaklaşık olarak tahmin etme yetisini kazandıracaktır.
Haftalık Tuzlu Su Akvaryumu Bakımı
Haftalık bakımlar biraz daha fazla zaman alır, ama zaten amacınız bu değil mi? Boş vakitlerinizde sizi mutlu edecek bir şeylerle uğraşmak. Wikipedia hobiyi; ”boşta kalan zamanları değerlendirme amacıyla yapılan yetenek beceri geliştirici oyalayıcı iş fiil faaliyetlerinin bütününe verilen genel adlandırma” olarak tanımlar.
Şayet böyle bir vaktiniz yok veya büyük bir akvaryumunuz varsa ve sadece karşısına geçip bu muazzam canlıları seyretmek istiyorsanız, kesenin ağzını biraz daha açamanız ve bu işi sizin yerinize yapabilecek olan bir firmayla anlaşarak profesyonel bakım hizmeti alamanız gerekir.

Bu işin üstesinden kendisi gelmek isteyenler içinse haftalık bakım akvaryumun kabaca temizlenmesiye başlar. Işık ve su bir araya geldiğinde yosun kaçınılmazdır. Kimi akvaryumlarda bu bir hafta için de sizi çok da rahatsız etmeyecek düzeyde gelişirken kimi akvaryumlarda günde bir kaç kez temizlenmesi gerekebilir. Bu fark akvaryumunuzu nasıl kurduğunuz ve nasıl sürdürdüğünüzle doğru orantılıdır.
Haftalık bakımlarda başı testler çeker. Her hafta yapacağınız düzenli testler ve bunları kayıt altına almanız akvaryumunuzla ilgili harika bir veri bankası oluşturmanızı sağlar ve gelecekte yaşayabileceğiniz sorunların ana kaynağını bulmanızı ciddi oranda artırır. Her hafta düzenli olarak tuzluluk, pH, Kalsiyum, Alkalinide, Magnezyum, Nitrat ve Fosfat testlerinizi düzenli olarak yapmalısınız. Testlerinizi her zaman su değişiminden önce yapın. Bu size neyin ne kadar yükseldiği veya alçaldığı hakkında net bir bilgi verir.
Haftalık bakımlarda en zorlu görev su değişimidir. Su değişimi akvaryumunuz için en önemli kriterlerden biridir. Su değişimi bir çok akvaryumu ek katkılara veya ek filitrasyon sistemlerine gerek duymadan sürdürebilmenin en basit yoludur.
Aylık Tuzlu Su Akvaryum Bakımı
Aylık bakımlar genellikle her hafta yaptığınız rutin bakımlardan birine denk gelir ve haftalık bakımlarda yaptıklarınızın yanında ek bir kaç madde içerir.
Akvaryum içinde veya sump haznesinde kullandığınız dalga motorları, Protein skimmer, ısıtıcı gibi ekipmanlar zamanla tuzlu su ve içindeki organizmalar yüzünden kirlenir. Özellikle dalga motorlarının gücü değişebilir. Bu nedenle ayda bir kere bu ekipmanların temizlenmesi hem akvaryum hemde ekipman sağlığınız için önemlidir.
Altı Aylık Tuzlu Akvaryum Bakımı
Öncelikle sizi tebrik etmek isteriz. Akvaryumunuz altıncı ayını doldurduysa ve hala bakımlarını yapıyorsanız bu hobiye başlayan her 100 kişiden sadece 20 kişilik istikrarlı olan dilimde yer alıyorsunuz demektir. Tuzlu su akvaryumu kurumlarının %80’ni ilk altı aynı doldurmadan bir çok gerekçeyle ama özellikle hatalı başlangıç ve yanlış yönlendirmeler yüzünden başarıya ulaşamaz ve sonlandırılır.

Haftalık ve aylık periyotlarda yaptığınız bakımların ardından altıncı ayına giren akvaryumunuzda ek olarak genel ve ciddi bir temizlik sizi bekliyor.
Sump hazneninizi temizleyin, medyalarınızı kontrol edin, armatürünüzü temizleyin, prizleri kontrol edin. Akvaryumda kulandığınız bütün ekipmanların su dışında ve su içinde kalan kısımlarını silin veya temizleyin. Borularınızı kontrol ederek bağlantı yerlerinde tuzlanma olup olmadığına bakın. Taşırma haznesini temizleyin.
Akvaryumda sirke kullanımı ekipmanlarınızı temizlemenin en iyi ve en ucuz yoludur. Ancak her ekipmanınız için değil. Özellikle plastik kaplı metal içeren dalga motoru kafa motoru gibi ekipmanlarınız için ciddi bir risk olabilir.
Bunların hepsi biraz angarya gibi görünebilir. Aslında bir çok akvaristin bunların bir çoğunu yapmadığını da biliyoruz. Ama başarıya ulaşmış akvaryum sahiplerinin neredeyse tamamı bu bakımları gerçekleştiriyor.
Bu bakımların amacı akvaryumunuzu temiz tutmak ve canlılarınızın sağlığını korumakla birlikte, doğabilecek bir çok sorunu henüz gerçekleşmeden önemlemenize yardımcı olmasıdır. Bu da paranızın cebinizde kalmasını sağlar.