Eski Akvaryum Yeni Akvaryuma Nasıl Taşınır?
Merhaba
Yeni aldığım akvaryumuma sıfırdan bir kurulum yapmak istiyorum iki akvaryumu yanyana belli bir süre çalıştırarak zamanla yavaş yavaş yeni akvaryumuma yeni su ile kurulum yapmak istiyorum
Yeni akvaryumun bakteri popülasyonu oturana kadar eski akvaryumdan ekleme yapmayacağım sadece yeni akvaryuma canlıları ve eski akvaryumdan kayaları almak istiyorum
Sorum şuki bu süreçte eski akvaryumdan kayaları sıfırlayarak yeni akvaryuma nasıl alabilirim kayalar caripsi ve fiji dalları kayaları sıfırlama amacım üstlerinde birkaç aptasiya ve bitmek bilmeyen saç yosunu olması
Eski akvaryuma balıkların saklanması için bol miktarda pvc boru ekleri koymak istiyorum sizce nasıl bir yol izlemeliyim
Teşekkürler
Merhaba,
Bir akvaryumdaki bakteri popülasyonu, yapılan her değişiklikte azot döngüsünün yeniden yaşanmasına neden olur. Bu bazen akvarist tarafından anlaşılmaz ama bazen de köklü değişikliklere kendini belli eder. Bu duruma göre;
Yeni akvaryumunuzun bakteri popülasyonunun oturması için kullanılacak materyallerin tamamına sahip olması gerekir. Yani kum ve kayalar. Sonradan kaya eklemesi yapmanız bakteri popülasyonunda değişikliğe neden olacak ve döngü sürecini başa saracaktır. Bu yosun, Siyanobakteri benzeri doğal bir süreç şeklinde kendini gösterebilir ve sizi yanılatabilir. Ayrıca aydınlatmanında bu süreç de büyük etkisi olacaktır. Süreç içinde veya sonrasında ekleyeceğiniz farklı bir aydınlatma gücü aynı sonuçları doğurur ve sizi yanıltabilir.
Mevcut akvaryumunuz için de aynı şartlar geçerli olacaktır. Mevcut akvaryumdan aydınlatmayı, kayaları, kumu veya Protein Süzücüyü çıkarmanız bakteri popülasyonunda ciddi oranda değişikliğe neden olacak ve benzer sorunları da beraberinde getirecektir.
Akvaryumu taşımanız yeni bir akvaryum kurulumunda takip etmeniz gereken kuralları ve sıralamayı değiştirmez sadece süreci biraz kısaltabilir.
Önceliğiniz herhangi bir değişiklik yapmadan zararlılarla mücadele etmeniz olmalıdır. Ama zararlılardan kurtulmak için taşıma işleminde kararlıysanız aşağıdaki öneriler işinize yarayabilir;
- Yeni akvaryumunuzun kurulumunu yapın ve bu noktada tuzluluk, pH ve sıcaklığın sabit olmasına özen göstererek Döngü sürecini başlatın. Amonyağın Nitrite, Nitritin Nitrata ve Nitratın 0.5 seviyesinin altına düşmesini bekleyin ve bu olana kadar herhangi bir canlı eklemesi yapmayın.
- Azot döngüsü tamamlandığında, balıklarınız için iki ayrı kapta yeni bir tuzlu su hazırlayın. Eski akvaryumunuzdan balıkları, eski akvaryum suyunu almadan yeni hazırladığını birinci kaba alın ve mümkünse bu kapta dip solüsyon kullanarak balıklarınızı 10 dakika boyunca bekletin. Ardından balıklarınızı diğer kaba susuz olarak aktarın, durulayın ve yeni akvaryuma aktarın. Ancak yine eski suyun gelmediğinden emin olun. Bunun için bir kepçe kulanabilirsiniz. Bu aktarım sürecinde damlama metodu kullanmayın. Tuzluluk, ph ve sıcaklığı eşitlediğinizden emin olun ve yeni akvaryumunuzda düzenli olarak nitrat ve fosfat testi yaparak bu değerleri kontrol altında tuttun.
- Eski akvaryumunuzda bulunan mercanları yapabiliyorsanız kayalarından veya frag taşlarından ayırın. Dip solüsyondan geçirin, ayrı bir kapta durulayın ve yeni akvaryuma aktarın. Bu işemi yaparken eski akvaryum suyunuzun yeni akvaryum suyunuzla karışmamasına özen gösterin. Bu noktadan sonra fosfat ve nitrat testlerinize magnezyum alkalinite ve kalsiyum testlerini de ekleyin ve kontrol altında tutuğunuzdan emin olun.
- Bu süreç içinde yeni akvaryumunuzda kayalarınız olmadığı için düzeni korumak ve sorunlardan kaçınmak adına bakteri girişi yapabilir veya biopellet benzeri bakterileri tutabileceğiniz alanlar yaratabilirsiniz.
- Eski akvaryumunuzdaki kumu ve tuzlu suyu boşaltarak sadece kayaların kalmasını sağlayın. Ardından akvaryumunuza tatlı su ve sirke ekleyerek kayalarınızı bu suda bir fırça yardımıyla düzenli olarak temizleyin. Ardından suyu boşaltın ve kayalarınızı güneşte kurutun. Ardından tuzlu su hazırlayarak kayalarınızı eski akvaryumunuzda bir kafa motoru ile kürleme işlemine alın. Bu süreçte aydınlatma kullanın ve yosun oluşumlarını gözlemleyin. Amonyak Nitrite, Nitrit Nitrata ve Nitrat seviyesi 0.5 in altına düşene kadar kürleme işlemine devam edin ve ardından kayalarınızı yeni akvaryuma aktarın.
Her ne olursa olsun bu işlemlerin yeni akvaryumda sizi zararlılardan arındıracağının bir garantisi olmadığını lütfen unutmayın.
Bunun nasıl gittiğini bize de bildirin.
N Akvaryum Destek Ekibi
Çok teşekkür ederim yarın akşam yeni akvaryumun suyunu ve kumunu koyup start vericem bakteri kültürü ekleyip diatom oluşmasını beklicem inş sıkıntısuz bir şekilde yeni akvaryuma geçiş işlemini tamamlarım
Merhaba,
Bakteri kültürü yeni akvaryumunuzda süreci hızlandıracaktır. Ancak diatomun başlaması veya bitişini diatom yosunlarını baz alarak belirlemeyin. Diatom yosunları her akvaryumda aynı oranda kendini belli etmez veya aynı sürede kendini göstermez. Bazen hiç görünmeyebilir bazen aylarca sürebilir. Kriteriniz test sonuçlarınız olmalı.
N Akvaryum Destek Ekibi