Denizatı Akvaryumu Kurulum Rehberi

Denizatı Akvaryumu Kurulum Rehberi

Denizatları, büyüleyici görünümleriyle tuzlu su akvaryumlarında dikkat çeker ancak bir denizatı akvaryumu kurmak özel gereksinimlerini anlamayı gerektirir.

Paylaşın:

İçindekiler

Denizatı akvaryumu kurulum rehberine dalış yapmadan önce, Galatasaraylı okuyucularımızdan, seçtiğim kapak fotoğrafı için, yorumlarda kocaman bir alkışı hak etiğimi düşünüyorum! Şaka bir yana bu makale de, ülkemizde de bolca bulunan denizatlarının esaret altında bakımları hakkında temel bilgileri bulacaksınız. Bu narin ve gizemli canlıları oturma odanızda ağırlamak istiyorsanız doğru Yerdesiniz!

Denizatı Akvaryumu Nasıl Kurulur?

Denizatları, büyüleyici görünümleri ve hassas yapılarıyla tuzlu su akvaryumlarında dikkat çeken canlılar arasında yer alır. Ancak denizatı akvaryumu kurmak, özel gereksinimlerini anlamayı ve buna uygun bir sistem kurmayı da gerektirir. Kısaca hali hazırda bir tuzlu su akvaryumu sahibi olmanız bu canlıları besleyebileceğiniz anlamına gelmez! Bu rehber, denizatlarıyla ilgilenmek isteyen akvaristler için temel bilgiler ve ipuçları sunar.

Akvaryum Boyutu ve Şekli

Denizatı akvaryumu için uygun bir seçim yapmak, denizatlarının sağlıklı bir yaşam alanı sunmanın ilk adımıdır. Denizatı akvaryumu için en az 75 litre kapasiteli ve 45 cm yüksekliğine sahip akvaryum tavsiye edilir. Ancak daha büyük akvaryumlar, su değerlerini daha stabil tutarak denizatlarının sağlığına katkı sağlar. Küçük akvaryumlarda su değerlerinin hızla değişmesi, denizatlarının stres yaşamasına neden olabilir. ayrıca denizatı akvaryumu boyutu beselenecek türe de bağlı olarak değişklik gösterecektir.

Denizatları dik yüzeylere tutunmayı sever, ayrıca dikey yüzmek ve sıçramalar yapmak gibi de bir alışkanlıkları vardır. bu nedenle yüksekliği genişliğinden fazla olan dikdörtgen veya silindirik akvaryumlar tercih edilmesi tavsiye edilir. Yüksek yapılı akvaryumlar, denizatlarının doğal yüzme davranışlarını sergilemesi için en ideal olanlarıdır.

Akvaryumda Elle Tutulan Bir Deniz Atı
Fotoğraf: Aquarium Info / Parmaklara Sarılmış Denizatı

Su Parametreleri

Denizatları, hassas yapıları nedeniyle stabil su koşullarına ihtiyaç duyarlar. Denizatı akvaryumu sıcaklığının 22-25°C aralığında olması en ideal sonuçları verecektir. Ancak türden türe bu sıcaklık değişebilir. Ayrıca daha sıcak sular hastalıklara yatkınlığı artırabilir. Soğutucu veya ısıtıcı gibi ekipmanlar kullanarak sıcaklık değerlerini sabit tutmak en ideali olacaktır.

  1. Tropikal Türler – 24-26 °C
    • Zosterae, 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 20l
    • Kuda, 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 60l
    • Barbouri, 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 60l
    • Erectus, 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 60l
    • Reidi 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 60l
    • Comes 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 60l
    • Fuscust 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 40l
    • Procerus 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 60l
  2. Subtropikal Türler – 22-25 °C
    • Whitei, 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 60l
    • Ingens1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 180l
    • Tuberculatus, 1 çift/ / Önerilen minimum akvaryum hacmi 60l
  3. Ilıman türler – 19-22 °C
    • Abdominalis, 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 240l
    • Capensis 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 40l
    • Breviceps, 1 çift / Önerilen minimum akvaryum hacmi 40l

pH seviyeleri 8.1-8.4 aralığında stabil olarak tutulmalıdır. lütfen gece ve gündüz arasında pH değerinin oynayacağını unutmayın ve bunun için endişe etmeyin. pH dalgalanmalarını önlemek için düzenli su değişimide yapmanız gerekebilir.

Tuzluluğun 1.020-1.025 arasında sabit bir özgül ağırlık seviyesi, denizatlarının doğal ortamına uygun bir tuzluluk seviyesidir. Ayrıca bu oranda türden türe değişkenlik gösterebilir. Tuzluluğun düzenli olarak refraktometre ile ölçülmesi de önemlidir.

Siyah Deniz Atı Kırmızı Mercan
Fotoğraf: theconversation.com / Flash’lı fotoğrafçılık denizatlarına zarar vermez.

Filtrasyon ve Akıntı

Denizatları, güçlü yüzücüler olmadıkları için akıntıların yavaş olduğu ortamlarda daha rahat yaşarlar. Bu denizatı akvaryumlarını tuzlu su akvaryumlarından ayıran en belirgin özelliklerden biridir. Düşük akış hızına sahip bir filtre sistemi tercih edilmelidir. Canlı kayalar doğal filtrasyon sağlamak için iyi bir seçenektir. Protein skimmer kullanımı da su kalitesini artırmada faydalı olacaktır.

Akıntı hızını düşük tutarak denizatlarının yorulmasının önüne geçebilirsiniz. Akıntıyı yumuşatmak için akvaryumun köşelerine dalga kırıcılar yerleştirilebilir. Alternatif olarak, akıntı yönlendiricilerle su hareketi denetlenebilir. Akıntının azlığı bir çok farklı balık seçimi ve mercan seçiminizi kısıtlayacağı anlamına da geldiğini unutmayın.

Dekorasyon ve Saklanma Alanları

Denizatları, akvaryumda tutunabilecekleri yüzeyler ve saklanma alanları ister. Dallı mercanlar, suni yosunlar veya denizatı figürleri gibi unsurlar, denizatlarının rahatça tutunmasını sağlar. Bu unsurlar aynı zamanda görsel açıdan da hoş bir ortam yaratır.

Mağara benzeri yapılar ve bol bitkili alanlar, denizatlarının stresten uzak bir ortamda yaşamasına yardımcı olur. Ayrıca bu alanlar, doğal yaşam ortamlarını taklit ederek denizatlarının daha huzurlu hissetmesini sağlar.

Denizatı Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Vahşi doğada yakalanmış (WC) ve esaret altında yetiştirilmiş (CB) denizatları arasında bir seçim yapmanız gerekirse şiddetle CB denizatları satın almanızı tavsiye ediyoruz. Esaret altında yetiştirme, vahşi popülasyonların yok olmasını önler ve denizatı yetiştiricisi olmak isteyenler için sorumlu ve yenilikçi yetiştirme programlarını destekler.

Ayrıca, esaret altında yetiştirilen denizatlarının bakımı çok daha kolaydır, dondurulmuş yiyecekleri kabul edecek şekilde eğitilmiş, akvaryum koşullarına önceden adapte olmuş ve hastalık taşıma veya yayma olasılıkları çok daha düşüktür.

Esaret altında hayatta kalma oranları vahşi doğada yakalanmış denizatlarından önemli ölçüde daha yüksektir. Sonuç olarak, başlangıç ​​seviyesindeki hobiciler için CB denizatları satın almak daha uygun maliyetli ve ödüllendiricidir.

Ülkemizde yerel denizatı yetiştiriciliği yapan ve yavruları yeniden doğaya salan bireylerin haberlerini anımsıyor gibiyim. Şayet bu yazıyı okuyorsa lütfen bizimle iletişime geç ve deneyimlerini bizimle paylaş. Ayrıca Mercan Çiftliği tarafından Hippocampus sp. üretimi yapıldığı da bilinmektedir.

Akvaryum Arkadaşları

Denizatları, diğer canlılarla paylaşılacak bir akvaryumda dikkatli seçimler yapılmasını gerektirir. akıntının az olduğu böyle bir akvaryumda onlar gibi yavaş hareket eden ve barışçıl balıklar tercih edilmelidir. Mandarin balığı ve küçük gobiler bu liste için en ideal canlılar olabilir. Ayrıca bazı deniz yıldızları ve salyangozlar gibi temizlik ekibi üyeleri de uygun olabilir. Agresif veya hızlı yüzücüler, denizatlarını strese sokacaktır. Özellikle büyük ve yırtıcı balık türlerinden uzak durmalısınız.

Beslenmeleri

Denizatlarının sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için doğru ve düzenli beslenme çok önemlidir. Canlı tuzlu su karidesleri (örneğin mysis karidesleri) temel besin kaynağı olmalıdır. Ayrıca dondurulmuş mysis karidesleri de besin olarak kullanılabilir, ancak bu durumda yemlerin önce çözdürülüp yıkanması gerekir.

Günde 2-3 kez, denizatlarının rahatça yakalayabileceği miktarda yem verilmelidir. Yemin akvaryuma azar azar verilmesi, Denizatı akvaryumu suyunun kirlenmesini önler.

Kapak Fotoğrafı: Georgette Douwma/Getty Images

Kaynaklar:

Denizatı akvaryumu kurulumu ve denizatları hakkında eklemek istedikleriniz varsa, veya hali hazırda zaten bir denizatı akvaryumu sahibiyseniz, siz de deneyimlerinizi bizimle ve diğer akvaristlerle aşağıdaki yorum kısmından paylaşın.

İster acemi bir hobici olun, ister deneyimli bir akvarist, yardım, tavsiye veya rehberlik için Akvaryum Forum da kendi başlığınızı açmaktan ve sorularınızı sormaktan da çekinmeyin. Sizin için buradayız ve size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

2 Yanıt

  1. Gerçekten hep merak etiğim ve ilgi duyduğum canlılar. Akvaryumda beslenebileceklerini bilmiyordum. Teşekkürler

    1. Merhaba,

      Bunu duyduğumuza sevindik. Gelecekte Denizatı akvaryumu kurmak isterseniz, Akvaryum Forum da kendi başlığınızı açmaktan çekinmeyin size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir