Akvaryumunuzu temizlemek için profesyonel bir temizlik ekibi işe almayı düşündünüz mü hiç? Üstelik işe aldıktan sonra tek kuruş ödemiceksiniz. Sigorta yok, yıllık izin yok hatta kıdem ihbar tazminatları bile yok. Hayatları boyunca sadece akvaryumunuzu temiz tutmak için çalışacaklar.
Sizi bilmem ama genç yaşlarımdan beri, ev temizliği söz konusu olduğunda koşarak kaçanlardanım. Aynı şeyi geçmişte sahip olduğum akvaryumlar içinde söylemek pekte yalan olmaz. Neyseki %95’lik bir kısmınızın benimle aynı fikirde olduğunu biliyorum. Kalan %5 muhtemelen bu serüvene yeni başladı.
Tuzlu su akvaryumlarımızı temiz tutmak için markalar yüzlerce alternatifle karşımıza çıkıyor. Ancak her ne yaparsak yapalım akvaryumumuz hiç bir zaman istediğimiz kadar temiz bir görüntü sergilemiyor. Bunun için haftanın neredeyse beş gününü harcadığım zamanlar oldu. Taki iyi bir takım çalışmasının benim yerime bir çok şeyi yapacağını öğrenene kadar.
Kim Bu Temizlik Ekibi (CUC)?
Bir çoğunuzun bu ekibe inancının olmadığını biliyorum. Anca doğru bölümlere yerleştirilmiş doğru takım arkadaşları gerçekten işinizi kolaylaştıracaktır.
Özellikle yeni kurulumlarda ilk bir kaç günün ardından o kristal berraklıktaki akvaryumunuzun giderek kahverengi, sümüksü bir yapıya dönüşmesi yeni başlayanlar için korkunç bir manzaradır. Endişelenmeyin bu gayet normal bir durum. Sadece Döngü sürecindesiniz.
Bir çok acemi için bu süreç, bir sorun olarak görülür bazıları bunun için yüksek bütçelerle ihtiyaçları olmayan ekipmanlar satın alır. İşin doğrusu temizlik için satın alacağınız ekipmanlar sadece sizin, henüz yeterli bilgi ve deneyime sahip olmadığınız veya bu bilgilere ulaşamadığınız anlamına gelir.
Tuzlu su akvaryumunuzu temiz tutmak için yapmanız gerekenler basittir. Doğru aydınlatma, doğru akıntı, doğru yemleme, doğru su değerleri, doğru canlı seçimi, doğru filtrasyon ve tuzlu su akvaryumlarının gizli kahramanları doğru temizlik ekibi. Önce bu küçük çalışkan canlıları akvaryumunuza nasıl ekleyeceğinizi öğrenin
Münzevi Yengeçler
Doğada bir çok yengeç türü mevcuttur ancak bunlardan bazıları tuzlu su akvaryumlarımız için uygundur. Hermitler gibi. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bulacağınız türlerin bunlardan biri olmadığını garanti ederiz.
Bu yengeçler kayalarda ve kumda dolanarak, yosun ve yenmemiş yemleri tüketirler aynı zamanda etçil de beslenebilirler. Ancak büyüdükçe, kendi kabuklarını geliştiremedikleri için daha büyük bir kabuk arayışına girerler. İşte bu noktada ülkemiz denizlerinden faydalanabilir ve sahil kesimlerinde onlar için uygun bir çok boş kabuk bulabilirsiniz.

Kabuk yoksa ne olur? Yengeçler uygun kabuğa sahip diğer yengeçlere veya salyangozlarınıza saldırır ve onu öldürerek kabuklarını çalarlar. Onları bunu yaptırmak zorunda bırakmayın.
Nassa Salyangozları (Nassarius Snails)
Bu salyangozlar diğer salyangoz türlerinin aksine etçil bir besin kaynağına ihtiyaç duyarlar. Yosun yiyici değillerdir ve yosunlarınız için bir şey yapmazlar. Ancak balıklarınız için verdiğiniz bir çok yemide kabul edeceklerdir.
Nassa salyangozları kumun altında yaşar ve kumun altında dolanırlar. Küçük hortumlarını kumun dışına uzatarak çok iyi gelişmiş koku alma duyularıyla yem ararlar. Yemi bulduklarında tahmin edemiyeceğiniz kadar yüksek hızlarda yeme doğru giderler. Özellikle akvaryumunuzun farklı yerlerinde 4-5 Nassa salyangozunuz varsa bu sahne korku filmine dönebiliyor.

Salyangozlar (Snails)
Temizlik ekibinin gerçek kralları! Gerçek yosun yiyiciler! Bir çok tür olmasına karşın hiç biri gerçek Meksika Turbo Salyangozu kadar iyi iş çıkaramaz ve ömürleri daha kısadır. Kabuk şekilleri itibariyle Meksika Turbo Salyangozu çok kolay ayırt edilebilse bile ülkemizde bir çok farklı tür aynı ad altında ne yazıkki acemiler tarafından satın alınıyor veya satılıyor.

Salyangozlar ters döndüklerinde etçil türler için kolay bir avdır. Özellikle yengeçler için. Bu yüzden yengeçlerle birlikte aynı akvaryumda tavsiye edilmezler. Yengeçlerle beraber bakmayı düşünüyorsanız yengeçleriniz için yeterli boş kabuğunuzun olduğundan emin olun.
Salyangozlar kayalar yerine akvaryumunuzun camı gibi su akşının daha iyi olduğu, daha iyi tutunabildikleri daha düz zeminleri tercih ederler. Yeterli besini bulamazlarsa kum ve kayalarınızdaki küçük yosunlarıda yiyeceklerdir.
Conch’lar da aslında salyangozlar sınıfına alınabilir ve temizlik ekibini önemli bir parçasıdır. Buradaki ayırım, salyangozların kayalar ve düz zeminleri tercih etmesinin tersi olarak Conch’lar genellikle kumda dolanarak atıkları ve yosunları temizlerler. Ancak spesifik durumlarda cama veya kayalara tırmandıklarıda görülür.

Zümrüt Yengeci (Emerald Craps)
Orijinal adlarıyla Mithrax yengeçleri baloncuk yosunu için tek doğal düşmandır. Özellikle bu amaç için satın alınırlar ama bilinenin aksine bu yengeçler kabarcık yosunları bittiğinde açlıktan ölmez. Diğer yosun türleri ve yenmemiş balık yemlerini tüketerek hayatlarına devam ederler. Tek fark artık onları göremezsiniz.

Deniz Tavşanı (Sea Bunny)
Aslında zararlı bir tür olan Nudibrachs ailesine mensuplardır. Ancak bazı türleri akvaryumlarımızdaki saç yosunları için muazzam bir kitle imha silahıdır. Ömürleri çok kısa olduğu ve besin kaynakları tükendiğinde öldükleri için bulunmaları zor bir türdür.
Genellikle işleri bittiğinde ya başka bir akvaryuma gönderilir ya da satın alınan işletmeye iade edilir. Doğal ortamlarında yaklaşık bir yıl kadar yaşarlar, tuzlu su akvaryumlarında ömürleri bazen bir kaç hafta ile sınırlı olabilir. Son olarak strese girdiklerinde küçük bir miktar mürekkep salınımı yapabilirler, görürseniz endişelenmeyin. Nadiren satın aldığınız bir mercan üzerinde akvaryumunuza girebilir.

Kum Deniz Yıldızı (Sand Sifting Starfish)
Adından da anlaşıldığı gibi kum yüzeyinde ve hemen altında yaşayarak kmunun sürekli ters düz ederek akvaryum tabanının temiz görünmesini sağlarlar. İdeal olarak ince bir kum tabanına ihtiyaçları vardır mercan kırığı gibi sert ve kesin bir seçim sizi bu canlılardan mahrum edecektir. Ömürlerini genellikle kumun altında geçirdikleri için pek sık göremezsiniz.

Balıklar
Bazı balık türleri de bu devasa temizlik ekibinin bir parçasıdır. Bunlarda en favori olanı Yosun Yiyici Goby (Alge Eater Goby)’dir. Bir başka örnek bizimde gözlemlediğimiz ve Siyanobakteri’lerle mücadelede faydalı olabilecek Rainfordi Goby, yine kumuzunun temizlenmesine yardımcı olacak Diamond Goby bu devasa temizlik ekibin birer üyesi olabilir.

Temizlik ekibi için ekleyeceğiniz balıklar görsel güzellikleri için ekleyeceğiniz balıklarla aynı şart ve koşulları paylaşır. Yani temizlik ekibi için gereğinden fazla balık almanız görsel güzellikleri için alacağınız balıkların adedini düşürür. Akvaryuma kaç balık sığdırabileceğiniz akvaryum hacminiz ve ekipman seçiminize bağlıdır.
Deniz Hıyarı (Sea Cucumbers)
Görsel olarak gerçekten çirkin olabilecek bu canlılar büyük miktarlarda kumu kısa sürelerde süzebilir ve kumun temizlenmesine yardımcı olabilirler. Tuzlu su akvaryumları için görsel olarak bir çoğu pek hoş görünmesede tatmin edici türlerde bulunabilir. Uygun şartlarda hızlı çoğalırlar ve diğer akvaristlerle bir araya gelmeniz için size iyi bir sebep sunarlar.

Deniz Kestaneleri (Sea Urchins)
Kestanelerde iyi birer yosun yiyicidir. Ancak boyutları yüzünden temizlik ekibine pek dahil edilmezler. Sert mercan ağarlıklı bir akvaryumda mercanlarınızı devirebilirler. Kayalık alanları tercih ederler. Bazı kestane türleri yavru balıklar için saklanma alanı olarak kullanılır. Buna en iyi örnek Banggai Kardinal yavruları gösterilebilir.

Karidesler (Shrimps)
Bir çoğumuzun akvaryumunda görmeyi sevdiği canlılardan biridir. Hem otçul hemde etçil olarak beslenebilir. Bazı türleri akvaryumu temizlediği gibi balıkların üzerindeki parazitleride temizler. Yenmemiş yemler ölen küçük canlılar menülerini oluşturur. Ancak LPS türü mercan ağarlıklı bir akvaryumda pek istenmezler. LPS türü mercanların çoğu elle besleme gerektirir ve karidesler bu işi gerçekten zorlaştırır.

Temizlik ekibi için listelediğimiz canlıların hepsinin akvaryumunuzda bulunması gerekmez. Bazıları özel olarak, özel durumlar için temin edilir. Hangilerinden ne adetlerde bulundurmanız gerektiği yine akvaryumunuzun karakterine ve durumuna bağlıdır.
Temizlik ekibinden sonra ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için Wikipedia‘nın da önerdiği tuzlu su akvaryumu kurulum rehberize göz atın.